podravka

FOTO Prestankom kiša nastavljen otkup pšenice od domaćih žitelja, Korošec: Urod nije kakav je trebao biti, ali je kvaliteta dobra

Proizvođači mogu rod prodati, predati ga na ime povrata ulaganja Podravke u zajedničku proizvodnju ili staviti u polog radi zamjene za mlinske proizvode i sjemensku pšenicu u mjenjačnicama Podravke.

10:00h
0
Ilustracija // Foto: Marko Dedić

Desetak dana prošlo je od početka otkupljivanja pšenice od strane Podravke. Vrijeme je znatno utjecalo na to da se duže kolone ispred silosa koprivničke tvrtke mogu vidjeti tek od ovih dana.

– Koma, godina je nikakva. Kolona je velika upravo zbog kiše, bilo bi super da je vrijeme bilo dobro barem dva tjedna. Urod nije kakav je trebao biti, malo je manji, ali smatram kako je kvaliteta dobra – rekao nam je poljoprivrednik Branko Korošec.

Podravka ove godine planira otkupiti 63 tisuće tona pšenice. Ista se preuzima svakodnevno od 7 do 23 sata, uključujući subote i nedjelje. Cijena pšenice utvrđuje se na osnovi kvalitete pšenice (postotak proteina i hektolitarska masa) i podijeljena je u pet osnovnih cjenovnih grupa.

Za pšenicu premium klase, koja podrazumijeva hektolitarsku masu od 80 kg/hl i udio proteina od 15 posto ili više, Podravka plaća 1,25 kuna po kilogramu. Pšenica prve klase, hektolitarske mase 78 kg/hl i s udjelom proteina od 13,50 – 14,99 posto plaća se od 1,18 kuna po kilogramu, a ona standardne kvalitete, hektolitarske mase od 76 kg/hl i proteinima od 12,00 do 13,40 posto otkupljuje se od 1,02 do 1,13 kuna po kilogramu. Pšenicu treće klase, hektolitarske mase 74 kg/hl i proteinima od 10,50 do 11,90 posto Podravka će plaćati od 0,91 do 1,01 kuna po kilogramu, dok će za pšenicu IV klase, hektolitarske mase manje od 74 kg/hl i udjelom proteina manjim od 10,50 posto izdvojiti 0,90 kuna po kilogramu.

– Cijene bi mogle biti bolje i veće. Ali, kako čujem, Podravka u usporedbi s drugima još daje i dobre cijene – tvrdi Korošec, dodajući kako se danas ujutro malo čekalo, no zapravo sve dosta brzo ide.

Zdravko Kovač, u redu koji je brojao pet traktora tijekom ranojutarnje srijede, bio je nešto iza ranije navedenog poljoprivrednika s kojim se slaže kako ne čekaju dugo. Očigledno, potrebno je samo malo strpljenja, strpljenja koje im je bilo potrebno i gledajući čestu kišu kojom je patila i kvaliteta uroda.

– Urod je zadovoljavajuć. Mogao bi biti i bolji, malo su vremenske neprilike utjecale – govori Kovač.

Zdravko Kovač // Foto: Marko Dedić

Kao i Korošec, Kovač govori kako bi cijene mogle biti i bolje. No, također naglašava kako Podravka i dalje nudi najbolje mogućnosti.

Podsjetimo, proizvođači mogu rod prodati, predati ga na ime povrata ulaganja Podravke u zajedničku proizvodnju ili staviti u polog radi zamjene za mlinske proizvode i sjemensku pšenicu u mjenjačnicama Podravke. Otkupljenu pšenicu Podravka će proizvođačima platiti u roku od 10 dana po primitku iste.

Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić