18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Iz dnevnika istraživača

FOTO Sirijski dnevnik – Tenkovima na Islamsku državu
F

Na povećoj terasi još je vojnika, no ovaj put starijih, s više zvjezdica na ramenima. Generali i visoki časnici s ovog izbočenog zapovjednog mjesta koordiniraju napad prema IS-u.

Ne propustite

Homs još nije siguran. Uokolo su džepovi pobunjenika i islamista, a na istoku je ogroman teritorij Islamske države. U opasnosti od presijecanja je autocesta Damask-Homs-Hama-Aleppo, žila kucavica vladinih snaga. Zato su rezači glava nakon pada Palmire stalna prijetnja.

Ključni grad Sadat koji leži na autocesti još je u rukama sirijske vojske, no već susjedni Mahin je izravno na udaru. Ovo ne baš ni malo mjesto sada je isto ruševina, ali ima života. Prolaze vojna vozila, susrećemo se s konvojem tenkova i topništva. Vreva vojske sve je veća kako se približavamo liniji bojišnice. Mlažnjaci paraju nebo, odjekuju eksplozije. Stajemo kod jedne kuće, penjemo se u nju.

Primjećujem u jednoj kanti još prilično svježe masline,netko ih je na brzinu morao napustiti. Na povećoj terasi još je vojnika, no ovaj put starijih, s više zvjezdica na ramenima. Generali i visoki časnici s ovog izbočenog zapovjednog mjesta koordiniraju napad prema IS-u. Krče motorole, dalekozorima se prate rezultati. Ovdje se pruža izvrstan pogled na liniju, kao iz prvog reda kazališta.

Foto: Goran Šafarek

Samo što je na djelu predstava smrti. Na pozornici, beživotnoj pustinji gore vojna vozila, a još dalje dižu se oblaci prašine i dima kada bi granata pogodila cilj. „Upravo kreće napad tenkova“ pokazuje jedan časnik, pokazujući na desnu stranu. Doista, iza metalnih grdosija ostaje izdajnički trag prašine. Nije lako ratovati u pustinji, bez ikakvog zaklona. Tenkovi sada djeluju, nakon paljbe ostaje poveći oblak prašine.

Ovo je južna bojišnica prema Palmiri, gradu čiji je pad zaprepastio svijet. IS je prešao 150 km pustinje u svibnju prošle godine i na prepad zauzeo i grad i UNESCO-ve ruševine iz rimskog doba. Sirijska vojska potpomognuta Rusima i Hezbollahom nastoji ju sada vratiti. Da bi se zaštitile drevne građevine, sirijske snage koriste ruske termobaričke višecjevne bacače koje ne uništavaju objekte, ali visokim tlakom i temperaturom djeluju na ljude. No, ništa ne garantira da i do nas ne doleti kakav projektil ili da islamisti krenu u kontru. Mahin je samo u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko puta padao da bi ga sirijske snage povratile.

Napuštamo zapovjedno mjesto, uskoro će sumrak. Našeg vozača, kao i pratnju iz ministarstva hvata pomalo panika. Pogotovo kada smo krivo skrenuli i gotovo se izgubili. Unatoč sili vojske, noć je opasna, tako je oduvijek bilo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jao, jao

Pijani vozač “načestitao” policajce, sud ga dobro oderao po džepu

Novčanu kaznu od čak 2.240 eura zaradio je 33-godišnjak jučer na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici. Kako su iz...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×