Dugi redovi nakon žetve

FOTO Traje otkup pšenice, a protiv vrućine poljoprivrednici se bore čašama hladnog – soka

14:34h
0
Podravkin silos u Koprivnici // Foto: Matija Gudlin

Poljoprivrednici u redu za otkup čekaju od šest sati ujutro.

Ovogodišnja žetva je završila i trenutno traje otkup pšenice, a mnogobrojni poljoprivrednici svoj su urod i ove godine odlučili predati u Podravkin silos koji se nalazi u Pavelinskoj ulici u Koprivnici.


Već navikli na ogromne gužve i duge redove, u kojima obično moraju čekati po cijele dane, poljoprivrednici su pronašli načine kako skratiti vrijeme, a dvoje od njih, koji na svoj red čekaju od šest sati ujutro, uhvatili smo pred samim ulaskom u silos.

Dražen Jakčin svoju je pšenicu dovezao u traktoru, a Hrvoje Ištvanović svoj je urod dovezao kamionom i obojica su bila poprilično dobro raspoložena, unatoč činjenici da su cijelo današnje prijepodne proveli u vozilima na užarenom asfaltu.

Dražen nam je ispričao kako su vrijeme danas, kao i obično, najčešće kratili razgovorom, a za rashlađenje su im poslužile čašice hladnog – soka, dodao je Hrvoje kroz smijeh.

Podravka je 6. srpnja objavila Uvjete otkupa pšenice rod 2016. i odredila otkupne cijene pšenice za pojedinu klasu, a one iznose: za Prvu klasu – 1,15 kuna po kilogramu, za Drugu klasu – 1,05 kuna po kilogramu, za Treću klasu – 0,87 kuna po kilogramu i za Četvrtu klasu – 0,79 kuna po kilogramu.

Podravka ima ugovore s proizvođačima za 1800 hektara proizvodnje, od koje se očekuje oko 10 000 tona pšenice. U planu je otkupiti i oko 1 000 tona pšenice van ugovora te bi uz 1 000 tona vlastite proizvodnje i visokih prelaznih zaliha približno zatvorili bilancu za sezonsku godinu.

Ugovorena pšenica platiti će se 0,03 kn/kg više od naprijed utvrđene cijene, osim četvrte klase. Od proizvođača koji nemaju ugovor o proizvodnji pšenice s Podravkom preuzima se pšenica samo prve i druge klase. Plaćanje isporučene pšenice biti će u roku do 10 dana. 

čitam...