JABUČICA

FOTO Zavirite u novi vrtić u Starigradu, 60 mališana će uživati u predivnom ambijentu punom igrački

Projekt vrijedan 8,4 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

11:26h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vrtić Jabučica, koji se nalazi u Krešimirovoj ulici u Starigradu, koprivničkom prigradskom naselju, prošao je tehnički pregled te je danas organiziran obilazak. Novoizgrađeni objekt, inače dio Dječjeg vrtića Tratinčica, može primiti 60 mališana.


Zgradu čine prostorije za tri grupe, višenamjenska dvorana sa spremištem rekvizita i didaktičkih sredstava, prostori za odgojno-obrazovne djelatnike, prostori za sanitarije, energetsko-tehnički blok i kuhinja s potrebnim prostorijama, a tu je i vanjsko igralište.

Projekt vrijedan 8,4 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

– Kada smo kretali s prijavom, nismo vjerovali da će nam se želja ostvariti. Ali, eto, dobili smo europska sredstva. Puno će doprinijeti u djelovanju Tratinčice, kao i Mjesnom odboru Starigrad i okolnim mjesnim odborima. Ovo je prva takva velika investicija unatrag 10-15 godina. U prigradskom naselju izgradili smo potpuno novi vrtić. Ne pamtim kada smo imali otvaranje posljednjeg novoizgrađenog. Pokazali smo zašto smo jedan od lidera u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. Nastavili smo ulagati u naše predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje na području grada. Uz novi vrtić imamo obnovljeni Dječji vrtić Loptica u Svilarskoj, obnovljene škole Braće Radić i Antun Nemčić Gostovinski, u tijeku su radovi na dvorani Đuro Ester, a u narednim tjednima očekujemo i potpisivanje ugovora za gradnju osnovne škole na Podolicama s dvoranom. Kad to sve zbrojimo, značajno probijamo sumu od 100 milijuna kuna. Vjerujem da je malo hrvatski gradova koji se mogu pohvaliti takvim ulaganjima u sektor društvenih djelatnosti – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić, najavivši kako vrtić Jabučica sutra počinje s radom.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Ivan Pal // Foto: Ivan Balija

Par riječi uoči otvorenja izgovorio je i predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal.

– Zadovoljan sam svakim novoizgrađenim objektom okrenutim mladima. Napravljen je u prigradskom naselju koje raste, što nam je važno. Koprivnica nije samo trg na kojemu je gradska vijećnica. Novac dolazi iz europskog fonda. Mogu samo čestitati gradonačelniku na uloženom trudu. Vjerujem da ćemo izgraditi još ovakvih objekata – dodao je Pal.

Stručna suradnica Jabučice, psihologinja Paula Kuharić istaknula je zadovoljstvo otvaranjem novoga objekta.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Unatrag dvije godine postoji pojačan interes za upisom u naš vrtić, što doživljavamo kao vlastiti uspjeh. Zahvaljujući ovome objektu primili smo 52 djece, zaposlili šestero odgojitelja i dvije spremačice. Svijetla točka jest i činjenica da smo smješteni uz školu. Time je olakšano ostvarivanje načela nacionalnog kurikuluma, a to je kontinuirano obrazovanje – povezujemo predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Vjerujem da ćemo lijepo surađivati – objasnila je P. Kuharić, otkrivši kako je dio od 52 djece dosad bio kod kuće, dok ostali stižu iz ostalih vrtića i obrta.

Foto: Ivan Balija
Paula Kuharić // Foto: Ivan Balija

Interes, dodala je, i dalje postoji. Trenutno imaju jednu mlađu jasličku skupinu, oko 15 djece, zatim mješovitu jasličko-vrtićku te mješovitu vrtićku skupinu. Iako žele otvoreni koncept vrtića, trenutna situacija s koronavirusom zahtjeva odvojenost skupina.

– Otvaranje je sigurno rasterećenje, moramo poštivati norme koje nalaže pedagoški standard. Imamo puno mještana Starigrada koji gravitiraju vrtiću – zaključila je P. Kuharić.

čitam...