SAMI SE PRIPREMAJU

Frizeri se pripremaju za početak rada, žene, balayage i pramenove zaboravite, muškarci, ništa od lijepe brade

S druge strane, hoće li tretmani lica uopće biti mogući, vidjet će se nakon što epidemiolozi napišu svoje preporuke, i obaveze obrtima. 

11:03h
0
Ilustracija // ingimage

Škole i vrtići, frizeraji i kozmetički saloni, pedikeri, kafići i restorani, svi će oni morati pričekati još koji dan na epidemiološke mjere koje im uoči otvaranja 4. odnosno 11. svibnja priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Podsjetimo, u ponedjeljak kreće prva od tri runde vraćanja života u normalu, doduše novu normalu na koju ćemo se morati naviknuti. Otvaraju se i sve druge trgovine, no pod uvjetom da se ne nalaze unutar trgovačkih centara, osim prehrambenih trgovina, i drogerija, one su i dosad radile.

Frizeri, pedikeri, kozmetičari i slične djelatnosti u kojima dolazi do bliskog kontakta, u rad ponovo mogu 4. svibnja. Još nisu dobili upute koje će sve preduvjete morati zadovoljiti, no već se pripremaju na to sami.

Splitski frizer i edukator, donedavni predsjednik Ceha frizera i kozmetičara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joško Tafra, za portal 24sata kaže da frizeri već međusobno razgovaraju kako će kod njih od 4. svibnja rad izgledati, barem dok ne dobiju i službene mjere. 

Znam kako će to izgledati u moja dva salona, u Splitu i Omišu. Na ulazu će postojati spužva s dezinficijensom za cipele, a mušterija će obavezno po ulasku morati oprati ruke, i dezinficirati ih. Dobit će masku, o kojoj mi frizeri puno pričamo ovih dana. Bit će nemoguće frizirati, naime, s maskom pričvršćenom iza uha, ili, još gore, zavezanom oko glave, pa sam isprobao, i djeluje – maska će se flasterom zalijepiti za lice – objašnjava Tafra.

U rukavicama, kaže, frizeri neće moći raditi, nemoguće je tako biti precizan.

–  Alat ionako diramo samo mi, mušterija ne, i dezinficira se. Klijenti će dobiti, osim maske, i mantil koji se poslije iskuhava, kao što ćemo i nakon svakog klijenta dezinficirati cijelu stolicu, pogotovo rukohvate, plohu ispred, sve. Zbog svih tih postupaka šišanje i friziranje će trajati oko pola sata duže, pa ćemo onda na to misliti i kod naručivanja klijenata – dodaje frizer.

RTL Screenshot

Zasad, i do daljnjega, kaže, naručuje samo za šišanje i farbanje izrasta, dok dugotrajnih postupaka poput farbanja pramenova, ugradnje ekstenzija, balayagea i sličnih, višesatnih “radova” na kosi do daljnjega neće biti.

Samo šišanje i fen, farbanje izrasta – da se pregrmi najgore. Žene će i to itekako cijeniti. Pripremiti se samo moraju na nešto dulje zadržavanje u salonu nego inače kako bi se ispoštovala epidemiološka procedura.

Prema Tafrinoj prognozi, šišanje i feniranje, dezinfekcija i ostalo, trajat će oko sat i pol, umjesto sata, koliko frizerima inače treba. Pranje kose će, smatra on, biti obavezno.

Jednako tako, ni muškarce neće naručivati za brijanje i šišanje brade. Bude li obaveza frizera da nosi vizir, kaže Tafra, to će biti jako naporno. Radi se s fenom, grijačima, a temperatura će općenito biti sve viša, i vizir će se magliti.

Svi će frizeri imati maske, i Tafra misli da viziri nisu potrebni, nadajući se da će i same mušterije biti odgovorne pa neće dolaziti ako su bolesne ili “načete” bolešću.

Hoće li epidemiolozi još frizerima propisati mjerenje temperature na ulasku, vidjet će se kroz nekoliko dana.

S druge strane, hoće li tretmani lica uopće biti mogući, vidjet će se nakon što epidemiolozi napišu svoje preporuke, i obaveze obrtima.

čitam...