sjednica županijske skupštine

Gospodarenje otpadom predstavlja veliki problem, Kavgić: Ispada da su građani krivi za propuste vladajućih, Štimac: Reciklažna dvorišta se grade na korist građana

Odluka je izglasana s 31 glasom ZA, jednim glasom PROTIV te pet SUZDRŽANIH.

18:00h
0
ORaH se protivi izgradnji RCGO Piškornica // Foto: Arhiva
Piškornica // Foto: arhiva

Na sjednicama Županijske skupštine uvijek se vode zanimljive rasprave, a jedna takva razvila se i oko šeste točke Dnevnog reda, odnosno razmatranja Izvješća o provođenju mjera prema Programu Komunalno gospodarstvo s prijedlogom Zaključka.

– Bili smo svjedoci dobrog komunalnog poslovanja Piškornice, govorim o onom smeću koje se dovodi na Piškornicu sa svim drugih krajeva Hrvatske. Zaslužuju li naši stanovnici Koprivničkog Ivanca smrad tog smeća i te paljevine, zaslužuju li to ona djeca koja idu u školu i vrtić i umirovljenici koji tamo žive? Zanima me gdje smo s tim projektom? Kad ćemo dočekati da RCGO ne bude samo slovo na papiru, nego Regionalni centar za gospodarenje otpadom? U Izvješću piše da u 2018. godini nisu sufinancirana poslovanja Piškornice. Sad kad sam to sve popratio vidim da ima dosta propusta s ekoloških aspekata Piškornice, jer naša županija u prošloj godini nije dala ni kunu za to odlagalište otpada. Ako naša županija nije uložila u Piškornicu, najvjerojatnije to nisu učinile ni ostale županije te očito nije u interesu da se unaprijedi ta tehnologija na Piškornici. Možda da smislimo neki novi slogan, nisam imao dovoljno novaca da tiskam majice, ali mislim da bi trebao glasiti ‘Mijenjamo svoju pekmezaru za varaždinske bale’. Toliko od mene – sročio je SDP-ov Fucak.

Laburist Kavgić skrenuo je pozornost na to da se sada krive građani za propuste vladajućih.

– Mene u ovom izvješću smeta to što ispada da su građani krivi što se kod nas dovoljno ne odvaja otpad. Napominjem da od 2013. godine je trebala lokalna uprava i samouprava raditi po tom pitanju. Ništa se nije radilo što se tiče recikliranja i odvajanja otpada, sad kad se bliži 2020. godina, kad treba mjere 50% odvajanja otpada privesti aktivi, sad su građani krivi. Postojale su mogućnosti da se građani educiraju kroz radionice, kroz obrazovne ustanove i tako dalje, a ništa se nije radilo po tom pitanju. Sve je išlo u onom pravcu da ljudi nađu svoju sreću u smeću, da se na Piškornici skupljaju ogromne količine otpada i da se kaže da je problem riješen. Puno puta sam na ovoj govornici govorio da bez onoga što ste danas napisali u tom Izvješću, da nema kvalitetnoga odvajanja otpada, da nema ekonomije, da nema drugog načina da se to rješava, a neki od vas su mi se onda smijali. Sad smo došli do toga da za sve krivimo građane da na kućnom pragu ne odvajaju otpad. Nisu građani krivi, već su krivi oni kojima su građani dali povjerenje da taj problem riješe. Uvijek možemo pogledati kako to drugi rade – smatra Kavgić.

Županijska skupština - tema Piškornica
Foto: Ivan Brkić

Reciklažna dvorišta na korist građana uskoro kreće su izgradnjom, biraju se izvođači radova.

– Sukladno pravilniku rada Županijske skupštine sve o gradnji RCGO-a bit će rečeno na idućoj sjednici. Ono što za sada trebate znati je to da nije bilo financiranja iz javnog sektora za poslovanje toga društva u 2018. godini. Ove godine to postoji, sufinanciramo svu potrebnu tehničku dokumentaciju koja je nužna za Plan gospodarenja otpadom. Što se tiče reciklažnog dvorišta, u jedinicama lokalne samouprave pokrenuti su postupci odabira izvođača radova i izgradit će se reciklažna dvorišta na korist građanima – poručio im je pročelnik Štimac.

Odluka je izglasana s 31 glasom ZA, jednim glasom PROTIV te pet SUZDRŽANIH.

čitam...
Loading...