24.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
javnost podijeljena

Grad najavio uklanjanje gnijezda vrana, Šinterice dobrog srca uzvratile prosvjedom: Rezanje grana je u celofan zamotana riječ za ubijanje
G

Prema njihovom mišljenju, odluka o rezanju grana i uklanjaju gnijezda u vrijeme kada vrane liježu jaja, nikako nije u skladu sa Zakonom

Ne propustite

Situacija s vranama u Koprivnici je aktualna već neko vrijeme s obzirom na to da ove ptice mnogim građanima stvaraju brojne probleme. Najveći ‘rat’ vode stanovnici koprivničkog kvarta Taraščice, gdje im ptice slijeću na balkone, bacaju grančice i prazne sadržaje želuca na automobile i grakću po cijele dane i noći.

Međutim, nemaju samo oni probleme već i ostali diljem grada, koji su pismima reagirali prema nadležnim službama. Njihove žalbe urodile su plodom i o tome smo jučer pisali. Grad je dobio zeleno svjetlo i idući tjedan počinje akcija. Uklanjat će se gnijezda i rezati grane, a ta naša objava izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama. Da tako kažemo, sučeljavaju se dva tabora. S jedne strane oni koji su ovu odluku jedva dočekali, a s druge oni koji se s ovom odlukom nikako ne slažu, jer kažu da će nastati pomor ptica.

TKT, Vrane
Foto: Ivan Balija

Taj drugi tabor uglavnom čine članice Udruge Šinterice dobrog srca, koje se oštro protive odluci Grada pa su otišle i korak dalje. Naime, za nedjelju su najavile mirni prosvjed na TKT-u, tvrdeći da postoje adekvatniji načini rješavanja problema.

– Drugi tjedan u Koprivnici planiraju porezati grane s mnogo stabala na više lokacija u Koprivnici. Ciljano grane s gnijezdima. Koliki pomor očekujemo?????? Ptice smetaju, rade štetu i buku pa su nakon mnogo razmišljanja zaključili da je rješenje ubojstvo. Doduše, nitko ovdje ne napominje da će se ptice ubiti nego govore da će se grane s gnijezdima porezati. Hoće li prije zbrinuti i zaštiti ptice? U snovima…. Ali da, rezanje grana je u celofan zamotana riječ za ubijanje. Idemo onda uzeti sačmaricu i skratiti im muke. Humanije bi bilo – napisale su na Facebooku.

Pozivaju se na Zakon o zaštiti životinja i Zakon o lovstvu.

– Mi se slažemo da se rješenje treba pronaći, ali ne na ovaj način, a pogotovo ne za vrijeme sezone gniježđenja. Osim što ćemo imati pomor, rušenje gnijezda neće spriječiti ptice da sagrade nova. Ovom metodom, koja od početka ne obećava rezultate, uzaludno se troše sredstva i vrijeme. Smatramo da treba tražiti rješenja koja podržavaju suživot i nisu pogubna za jednu vrstu. Ne možemo zamisliti što će se drugi tjedan događati, ali nas nekolicina ne može učiniti puno. Zato vas molimo, ako ste protiv gore navedenih radnja, da podržite ovu borbu – istaknule su Šinterice dobrog srca na svojoj Facebook stranici.

TKT, Vrane
Foto: Ivan Balija

Prema njihovom mišljenju, odluka o rezanju grana i uklanjaju gnijezda u vrijeme kada vrane liježu jaja, nikako nije u skladu sa zakonom.

– Članak 48. Zakona o zaštiti životinja jasno govori da su zabranjene radnje kojima se divljim životinjama u prirodnim staništima, kao populaciji ili jedinkama, izazivaju patnja, bol, ozljede ili smrt ili ih se na takav način onemogućava u obavljanju fizioloških funkcija (hranjenje, napajanje, izražavanje vrsti svojstvenog ponašanja, razmnožavanje) i to onemogućavanjem pristupa vodi i drugim dijelovima staništa bitnim za opstanak neke vrste ograđivanjem, onečišćenjem, tjeranjem i slično, uništavanjem cijelog staništa ili njegovih dijelova bitnih za opstanak neke vrste, hvatanjem živih životinja ili usmrćivanja životinja na način koji uzrokuje trajnije patnje, osim ako je to iznimno opravdano znanstvenim istraživanjima i radi pomaganja određenoj populaciji te drugim zahvatima sa štetnim posljedicama. Također, u članku 55. Zakona o lovstvu, jasno stoji da je zabranjeno loviti i uznemiravati pernatu divljač tijekom podizanja mladunčadi ili različitih stadija razmnožavanja te uništavati i prisvajati mladunčad te oštećivati legla, gnijezda i jaja divljači – objasnile su Šinterice.

Mirni prosvjed održat će se ove nedjelje na Trgu kralja Tomislava s početkom u 19:00 sati.

TKT, Vrane
Foto: Ivan Balija
TKT, Vrane
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×