4.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Oglasila se ženska inicijativa

HNS-ovke protiv molitelja pred bolnicama: Vrše psihološki pritisak i stvaraju stres ženama koje razmišljaju o pobačaju
H

Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljno je ljudsko pravo i ono uključuje i pravo na pobačaj, kažu HNS-ovke.

Ne propustite

Ženska inicijativa koprivničko-križevačkog HNS-a komentirala je početak nove kampanje 40 dana za život, u sklopu koje će se moliti diljem zemlje, pa i u Koprivnici, protiv pobačaja.

– Mi smo kao žene dužne podignuti svoj glas i oštro osuditi praksu predstavnika klerikalne inicijative 40 dana za život, koji od danas molitvenim bdijenjima ispred zdravstvenih ustanova diljem zemlje, pa tako i u Koprivnici, vrše psihološki pritisak i stvaraju dodatni stres ženama koje u nimalo lakoj situaciji razmišljaju o pobačaju – naglasila je Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a.

Takav performans molitelja narušava pravo žena da u miru prema vlastitoj savjesti donesu odluku o pobačaju te ograničava njihovo temeljno ustavno pravo, a to je pravo na izbor, na što je HNS, kao liberalna i napredna stranka, već upozoravao, kažu iz Ženske inicijative.

Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljno je ljudsko pravo i ono uključuje i pravo na pobačaj, kažu HNS-ovke.

– Ustav Republike Hrvatske jamac je prava da donosimo najintimnije i osobne odluke o svojem tijelu, zdravlju i životu bez uplitanja vlasti i, što je najvažnije, jamči nam da to činimo s dostojanstvom – kazala je Andreja Horvat Friščić i dodala pritom da je upravo država krajnji instrument zaštite ljudskih prava.

HNS-ova predsjednica koprivničko-križevačke organizacije Jasmina Pavlović nedopustivom smatra u Hrvatskoj ustaljenu praksu „taborenja“ neposredno ispred zdravstvenih ustanova, dok s druge strane, gradske vlasti drugih europskih gradova uvode „zaštitne zone za žene“ i donose odluke prema kojima se predstavnici ove inicijative moraju udaljiti od savjetovališta o pobačaju i zdravstvenih ustanova, a pored toga, zabranjeno im je i da se izravno obraćaju ženama koje dolaze na savjetovanje, kao i da im dijele bilo kakve letke i druge materijale.

Pavlović je podsjetila da su HNS-ovke prošle godine na to pozvale i gradske vlasti Koprivnice i Križevaca, no gradski oci ovih dvaju gradova nisu imali razumijevanja.

– Mi pritom ne želimo zamjenu teza – naš stav protiv prakse molitelja nikako nije stav kojim se pobačaj podržava kao oblik kontracepcije, dapače. Međutim, zdravlje i životi žena moraju biti ispred dogmi molitelja – poručuju ove HNS-ovke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×