HNS protiv ORaH-a: “Građani, pazite što potpisujete da ne „zakočite“ razvoj Hrvatske”

22:22h
0
Ilustracija

Koprivnički HNS pozvao je sve Koprivničanke i Koprivničance da se dobro informiraju prije potpisivanja ORaH-ove peticije u okviru kampanje „Reci NE nafti na Jadranu, reci DA održivom razvoju”, kako se ne bi dogodilo da umjesto podrške održivom razvoju svojim potpisom „zakoče” razvoj Hrvatske.

Kako HNS-ovci objašnjavaju u svom priopćenju koje je potpisala predsjednica Andreja Horvat Friščić, koprivnička organizacija ORaH-a poziva građane da svojim potpisom bojkotiraju istraživanje nafte i plina na moru, prešućujući pritom da se u Jadranu nafta i plin vade već desetljećima, da su u ovom trenutku puno veće opasnosti od tankera koji nam dovoze skupu uvoznu naftu i da su se prije nekoliko godina nafta i plin mogli crpiti usred otoka Hvara, dok je novom zakonskom regulativom to omogućeno najmanje 10 kilometara od obale.

„Budimo potpuno otvoreni – projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Hrvatskoj znači jeftinije energente za građane i industriju, više posla i bolji život za sve hrvatske građane! Bez takvih energetskih projekata nema ni rafinerija u Hrvatskoj, TLM-a, Petrokemije, željezara i ostalih industrija, ali nema ni novih radnih mjesta i jeftinije energije”, poručuju iz koprivničkog HNS-a.

Nadalje napominju kako je u samo nekoliko godina Hrvatska, od potpuno nevidljive i neprepoznatljive energetske politike, postala zemlja koja je ključni energetski faktor ovog dijela Europe.

„Investicije u istraživanje i eksploataciju bit će, sasvim sigurno, pokretači lokalnog, ali i ukupnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta. Kako se, nakon toliko godina gospodarske krize i stotina tisuća nezaposlenih, mladih koji su besperspektivni i odlaze iz zemlje, čije je društvo danas duboko ideološki podijeljeno, itko zdravog razuma može protiviti projektu koji će otkočiti razvoj Hrvatske?”, pitaju se koprivnički HNS-ovci.