Hrvatska je dokazala da može pobijediti svakoga

10:26h
0

101212-hrvatska-mNakon utakmice raspoloženje u hrvatskoj reprezentaciji bilo je sjajno. No, i u slavlju dobro je što se feonmenalno odrađenom poslu prišlo kritički i uočilo se što još treba popraviti.

No, važno je da je Canjuga našao dirigente i prve violine orkestra. Bit će mu lakše u Herningu u četvrtfinalnoj grupi. Evo izjava koje dobivamo posredstvom HRS-a.

Izbornik Vladimir Canjuga:

KONAČNO SMO IMALI DIRIGENTA

– Reći ću otrcanu rečenicu: kad ova ekipa igra trezveno i kad ima prvog dirigenta, to je danas bila Miranda Tatari, koja je povezala, a Penezić i Horvat su to realizirale. Poslije je Franić isto to dosta dobro radila. Mi smo večeras imali dirigenta i svirali smo k’o orkestar, osim zadnjih sedam minuta, kad su cure samo gledale na semafor: kad će proći vrijeme, kad će proći vrijeme. I da to nisu radile, bilo bi glatkih pet-šest razlike. Uspjeli smo to da djevojke dobiju samopouzdanje. Veliki trud, ogromna emocija uloženi su jučer, a pogotovo danas. Odigrali smo fenomenalno u obrani, kockali smo se s Bojanom Popović, nismo igrali flastera znajući da će ona svoje ispucati, ali smo igrali ostatak obrane super. A u napadu su djevojke imale vrhunska izdanja.

Canjuga je nastavio:

– Utakmica je bila borbena, uložio sam puno truda da ih motiviram, da vjeruju u sebe, protiv Rusije nisu, ali nije grijeh izgubiti od prvaka svijeta, olimpijskog pobjednika. Ono što nije bilo dobro protiv Rusije, napad, bezličan, bez organizatora, danas je bilo drugačije. Tražio sam od Tatari i Franić da budu dirigenti. Na ploču sam napisao velikim slovima ”Fali nam dirigent, da bi bili dobar orkestar”. Danas smo bili dobar orkestar, jedno vrijeme su svirale violine, pa kontrabasovi, osim zadnjih šest-sedam minuta kad smo čekali kraj, haha, onda smo bili trube. Ali, evo, sretan sam i ponosan što smo dobili vrlo jaku Crnu Goru.

Ivana Jelčić:

POBJEDA JE POBJEDA, VAŽNA SU DVA BODA

– Glavno je da se pišu dva boda, s njima idemo u drugi krug. Bila je jako, jako teška utakmica. Vodile smo pet-šest razlike u drugom poluvremenu, na kraju smo malo pale, ali pobjeda je pobjeda. Suci su imali malo ”interesantan” kriterij za njihovu obranu. U par navrata bilo je stvarno brutalno, ja sam mislila da će ruke iščupati našim curama, a, eto, oni su to dozvolili i njihove cure su to iskoristile dok je to tako išlo. Poslije, u 2. poluvremenu mislim da su malo taj kriterij promijenili, što nam je odgovaralo. Grubišić i ja se za svaku utakmicu pripremamo jednako, normalno je da želimo dati sve od sebe, i jedna i druga, pa nije bilo specijalnih priprema – kaže Jelči.
A Ivani Jelčić je večeras išlo kad je trebalo.

Andrea Penezić:

UVIJEK PRIREDIMO NEKU DRAMATIKU

– Bila je stvarno dramatična utakmica, znale smo da moramo dobiti dva boda da s njima idemo dalje. Utakmica je stvarno bila teška. Odigrale smo stvarno odlično u obrani, u napadu je vanjska linija bila odlično raspoložena, pivot i krila i Jelčić na golu, stvarno smo igrale fenomenalno i jedino što smo imale ”crnu rupu” u drugom poluvremenu, sa šest smo došle na jedan razlike. Bilo je dramatično, ali mi to tako očito volimo: ne možemo privesti utakmicu normalno kraju, nego uvijek upriličimo neku dramatiku. Ali konačno smo dobile dramatičnu utakmicu, Crna Gora je jedan od favorita prvenstva i zaslužile smo ovu pobjedu, čekaju nas Danska, Španjolska i Rumunjska (sa strane se čulo skandiranje ”pivo, pivo”, kao da su djevojke pročitale naš izvještaj i poziv izborniku da plati pivo, op.a.), ali ako ćemo igrati kao danas, mislim da sve možemo pobijediti. Da, dobila sam udarac u rame, ali sve je OK – rekla je po nama igračica utakmice, Andrea Penezić (10 golova iz 12 udaraca).

Lidija Horvat:

STISNULE SMO U ODLUČUJUĆIM TRENUCIMA

– Važno je bilo da pobijedimo Crnu Goru, da se dignemo nakon loše igre s Rusijom i da prenesmo dva boda u drugi krug, što nam puno znači. Ovaj puta pokazale smo snagu, nismo se, u trenutku kad nam je loše išlo, uspaničile, u odlučujućim trenucima, nego smo još više stisle i zasluženo pobijedile – rekla je Lidija Horvat, po kriteriju EHF-a proglašena najboljom u reprezentaciji Hrvatske.