“Hrvatske rijeke” slile se u Vijećnicu

07:08h
0
foto: Zoran Stupar

Velika monografija “Rijeke Hrvatske”, produkt 10 godina rada autora Gorana Šafareka i Tomislava Šolića, jučer je predstavljena u koprivničkoj Gradskoj vijećnici. Monografiju su predstavili urednik Nikola Žulj i jedan od autora, Goran Šafarek, a prisutnima se obratila i Željka Kolar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Koprivničko-križevačke županije.

Nikola Žulj iz križevačke izdavačke kuće “Veda”, istaknuo je ogroman značaj vode za cjelokupno postojanje i život čovjeka. Naglasio je da su autori knjige tijekom 10 godina rada na knjizi zabilježili prizore koji danas, nažalost, više ne postoje te im zahvalio na predanosti i cilju da naprave dosad  najbolju knjigu o rijekama izdanu u Hrvatskoj.

Nikola Žulj iz izdavačke kuće “Revolucija u shvaćanju rijeka započela je u Podravini.”, rekao je najpoznatiji koprivnički biolog i fotograf, Goran Šafarek. Cilj projekta, kako je rekao, nije bio napraviti još jednu knjigu u kojoj će rijeke biti jednostavno nabrojane, već istaknuti osobitosti hrvatskih rijeka u odnosu na europske. U kratkoj prezentaciji koju je održao, pristuni su mogli vidjeti osnovne karakteristike hrvatskih rijeka, kao i niz zanimljivih i jedinstvenih fenomena karakterističnih za naše rijeke, koje su, kako kaže Šafarek, najočuvanije u Europi.

Posjetitelji su nakon predstavljanja mogli kupiti knjigu po promotivnoj cijeni od 250 kn. Knjiga, osim mnoštva izvrsnih fotografija i ostalog, sadrži i opsežno kazalo s nazivima gradova, naselja, sela i zaselaka spomenutih u knjizi, kao i svih rijeka, rječica i potoka. Sadrži i nazive vrsta riba i ostalog životinjskog i biljnog svijeta zastupljenog na rijekama.

Odnedavno je online i web stranica, crorivers.com , pa svakako preporučamo da je posjetite, kao i da nabavite jedinstvenu monografiju “Rijeke Hrvatske”.