Koronavirus i dionice

I dalje najbolja mogućnost na nesigurnom tržištu

Iako je svjetska, ali i hrvatska javnost sa zebnjom pratila prošlogodišnje vijesti o padu proizvodnje i mogućnosti da dođe do nove ekonomske krize i recesije na svjetskoj razini, to se, prema trenutnim podacima i pokazateljima, neće dogoditi.

08:39h
0
Ilustracija

Do stabilizacije ekonomske situacije i gospodarskih izgleda došlo je radi više razloga, ali su osnovni da je američki FED nekoliko puta u posljednjih šest mjeseci smanjio kamate, a Europska banka, unatoč protivljenju čelnika nekoliko zemalja članica, odlučila nastaviti s politikom „kvantitativnog popuštanja“, odnosno, otkupa srednjoročnih i dugoročnih obveznica te je donijela odluku o smanjenju uvjeta za davanje ciljanih dugoročnih kredita komercijalnim bankama i povećala negativne kamate na viškove rezervi banaka. Banke tako dobivaju povoljnije dugoročne kredite, a za velike rezerve plaćaju poprilične kamate, što ih potiče da svoj novac daju u opticaj.

Kako se ukupna ekonomska situacija popravlja, a gospodarstvo na globalnoj razini raste, građani razmišljaju o štednji i dodatnim ulaganjima. Štednja sama po sebi nije unosna, jer se za oročena sredstva dobije prilično mala kamata koja štedišama ne donosi veliku zaradu (od 0,61 do 2,68%). Druga je mogućnost ulaganje novca u dionice. Iako prevladava mišljenje da je ulaganje u dionice komplicirano te da je, kako bi se iz portfelja dionica počela ostvarivati dobit, potrebno veliko znanje i iskustvo, istina je da svaki građanin može, uz malo vremena i dobre volje te, koristeći članke za pomoć na Internetu, naučiti osnovna pravila i početi pametno ulagati svoj zarađeni novac.

Koronavirus i cijene dionica

Tržište dionica osjetljivo je na svaki pomak, čak i onaj koji se laiku i osobama koje ne prate financijska tržišta čini nebitnim. Na cijene dionica može utjecati sljedeće:

 • Politički faktori
 • Ekonomski faktori
 • Socijalne promjene
 • Prirodne nepogode
 • Vijesti
 • Očekivanja investitora i dr.

Tako na globalno tržište dionica u posljednje vrijeme utječe i pojava koronavirusa, odnosno CVID-19. Na burzi New Yorka Dow Jones je prošli tjedan oslabio 1,4%, na 28.992 boda, a S&P 500 spustio se 1,3 %, na 3.337 bodova. Nasdaq indeks kliznuo je za 1,6 %, na 9.576 bodova. Tijekom prošlog tjedna burza dionica na Wall Streetu se oporavila i cijene su porasle, ali je vrlo oštro reagirala na nove vijesti o širenju virusa iz Kine u ostatak svijeta.

I europske su burze vrlo oštro reagirale na vijesti o širenju virusa pa sve bilježe pad. Osim toga, kineske su vlasti objavile da očekuju smanjenje proizvodnje i manji rast gospodarstva, što je radi trenutne situacije potpuno razumljivo. Međutim, padaju i drugi pokazatelji pa je tako pao i indeks proizvodne aktivnosti u Japanu u veljači, s prijašnjih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina. To je uzrokovalo povećani strah od recesije u gospodarstvu koje je treće na svjetskoj razini.

Dow Jones grafikon
Dow Jones grafikon

Što trenutno rade dioničari?

Mali dioničari i oni koji nisu spremni podnijeti rizik prodaju dionice čija cijena pada te novac ulažu u američki dolar. Razlog za to je što se američko gospodarstvo smatra dovoljno jakim da odoli većim potresima na svjetskoj burzi te da vrijednost dolara neće previše pasti, bez obzira na situaciju u industriji. Obično je takvim dioničarima sigurna valuta japanski jen, ali je ovaj put, radi izloženosti Japana koronavirusu, ova valuta postala nepopularna i nesigurna.

Veliki dioničari i oni koji su spremni podnijeti rizik te čekati neko vrijeme da se cijene dionica oporave u ovom trenutku kupuju dionice, jer cilj trgovanja dionicama zapravo i jest kupiti jeftino i prodati skupo. Na taj način po nižim cijenama dolaze do željenih dionica te proširuju svoje portfelje. Osim dionica, ovih je dana popularno i ulaganje u zlato, jer se taj plemeniti metal smatra najsigurnijim ulaganjem u vremenu promjena cijena na burzi.

Koje su trenutno najisplativije dionice?

Vrlo je teško odrediti koje su dionice najbolje i, prema pokazateljima, u posljednjih su nekoliko dana na hrvatskom tržištu dionica najviše rasle:

 • Crobex (0,04%)
 • Telekom d.d (0,28%)
 • Valamar Riviera d.d.

Postoje i tvrtke čije je poslovanje već godinama stabilno i u porastu. Jedna od njih je i Podravka d.d. čije dionice u posljednjih nekoliko dana ne bilježe porast, ali će se vrlo brzo oporaviti čim situacija na svjetskim financijskim tržištima postane stabilnija.

Na stranim tržištima, kao najperspektivnije u 2020. su prikazane sljedeće dionice:

 • Kohl’s (KSS)
 • Kronos Worldwide (KRO)
 • Edgewell Personal Care (EPC)
 • Alliance Data Systems (ADS)
 • Party City Holdco (PRTY)

Trgovanje dionicama danas je dostupno svima. Prodati skupo i kupiti jeftino osnovna su pravila u tom poslu. Za lakše praćenje cijena dionica potrebno je pratiti vijesti, politička zbivanja, svjetske trendove, ali i sve naizgled nevažne vijesti koje mogu utjecati  na cijenu dionica određene tvrtke.