puni planova

Ivančani prijavili novi vrtić na europske fondove, Vrabelj: Kapacitet je 60 mališana, a gradit će na mjestu gdje će biti i nova škola s dvoranom

U općini se trenutno radi na pješačko-biciklističkoj stazi s pripadajućom javnom rasvjetom. Staza će se protezati od crkve Sv. Ivana Krstitelja do table s Kunovcem. Radovi su vrijedni gotovo tri milijuna kuna.

18:00h
0
Načelnik Vrabelj // Foto: Dominik Smolak

Dječji vrtić u Koprivničkom Ivancu trenutno, u dvije grupe, pohađa 50-ak mališana, no njih čak 24 ove je jeseni ostalo bez mjesta. S obzirom na to, brojni roditelji morali su se snalaziti po okolnim mjestima, no kako bi stali na kraj problemu, čelnici Općine odlučili se izgraditi novi vrtić.

Preciznije rečeno, ta ideja već se neko vrijeme mota po glavi tamošnjih čelnika, jer je u realizaciju istog krenuo i bivši načelnik Mario Švegović, no aktualni Zoran Vrabelj, odlučio se za malo drugačiji pristup. Naime, kako su se pohvalili na općinskim stranicama, u suradnji s PORA-om, prijavili su  projekt izgradnje novog dječjeg vrtić na otvoreni natječaj fondova Europske unije. Radi se o programu ruralnog razvoja, odnosno o mjeri 7.4.1.

– Priča o novom vrtiću nije nova, postoji već neko vrijeme, a bivši načelnik Švegović tražio je kredit za vrtić i za pješačko-biciklističku stazu u visini od 13 milijuna kuna. Međutim, sad smo mi taj vrtić prijavili na europske fondove, ali smo morali i mijenjati troškovnik, na što nas je natjerao uvjet natječaja. Naime, maksimalni iznos vrijednosti projekta vrtića može biti 1,25 milijuna eura, s time da jedan milijuna pokriva Europa, a preostalo Općina. Vrijednost je sad 8,3 milijuna kuna, a to se uklapa u gabarite mjere 7.4.1. – pojasnio nam je Vrabelj.

Vrtić će svakako graditi, pitanje je samo europskim ili vlastitim novcem

Drugim riječima, novi vrtić neće imati pet grupa, kako je to bilo predviđeno, već tri. Međutim, sveukupno bi ih i dalje bilo pet, jer je plan postojeći vrtić prenamijeniti i obnoviti u jaslice. Tamo bi bile dvije grupe, koliko ih je i sada.

– Plan je svakako imati pet grupa, jer to je potrebno. Djece ima i bude ih. Kapacitet tog novog vrtića bio bi 60 mališana i tim projektom bismo riješili dugoročan problem nedostatka kapaciteta za sve mještane naše općine – siguran je Vrabelj.

Međutim, plan je još prilično daleko od realizacije, a vrtić će, kako nam je prvi čovjek općine pojasnio, prijaviti na još jedan europski fond. Onaj koji se tiče oporavka od posljedica pandemije koronavirusa.

– Nadamo se i vjerujemo da ćemo na jedan od ta dva upasti, jer bi nam to uvelike olakšalo izgradnju. Ako kojim slučajem ne uspijemo tim putem, ići ćemo vlastitim sredstvima. Naime, postoji mogućnost da se i dalje pozovemo na kredit koji je sređivao bivši načelnik, jer smo dogovorili da ostane na čekanju. U tom slučaju bismo ga aktivirali pa bismo vraćali kredit desetak godina. Uglavnom, vrtić ćemo svakako graditi, pitanje je samo na koji način – naglasio je Vrabelj.

Plan je imati školsko-sportski kompleks kroz sljedećih četiri-pet godina

Inače, novi vrtić gradio bi se u sklopu buduće škole, a sve to predviđeno je u neposrednoj blizini nogometnog igrališta.

Aktualni vrtić bi se prenamijenio u jaslice // Foto: Arhiva

– Dokumentacija za školu sa sportskom dvoranom je također gotova i pripremljena, no treba je još formalno odraditi, a to je na županiji, koja će srediti i građevinsku dozvolu. Oni će taj projekt prijaviti na europske fondove. Uz novi vrtić koji će tamo biti, a i planove vezane za obnovu igrališta, koji uključuju i novi sportski objekt s pripadajućom tribinom, tamo bismo kroz par godina trebali dobiti jedan lijepi školsko-sportski kompleks – zaključio je Vrabelj. Inače, o planovima vezanima uz igralište pisali smo prije mjesec dana.

Na kraju dodajmo kako je radno već neko vrijeme u Koprivničkom Ivancu, a pritom mislimo na izgradnju pješačko-biciklističke staze s pripadajućom javnom rasvjetom. Ta staza protezat će se od crkve Sv. Ivana Krstitelja do table s Kunovcem. Radovi su vrijedni gotovo tri milijuna kuna, s time da Općina pokriva milijuna, a preostali dio vezan je uz bankovni kredit. Ako vrijeme posluži, trebali za završiti još ove godine, jer je rok izvođenja postavljen na 100 radnih dana.