Pohvalni rezultati

Jakšić pojasnio prema kojim je parametrima Koprivnica među najboljim gradovima za život: Želimo održati te rezultate i krenuti prema mjestu najboljeg

Istaknuo je da ne namjeravaju samo uživati u ovom priznanju, već da će to iskoristiti za novi napredak i daljnje planove.

12:51h
0
Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Brkić

Koprivnica je među pet velikih hrvatskih gradova u kojima je najbolje živjeti, kaže istraživanje o kojemu smo nedavno pisali.

Najveći dio istraživanja radio se na službenim dokumentima Ministarstva financija, Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku. Osim toga, IPSOS je na 1000 građana Hrvatske napravio istraživanje o tome što je građanima bitno za kvalitetu života u nekom gradu. Na temelju toga su se promatrali parametri poput prosječnih primanja stanovništva, stope siromaštva, zaposlenosti, nezaposlenosti, nezaduženost građana, stope prireza, efikasnosti Gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broju djece po odgajatelju u vrtiću, broju učenika na jednog nastavnika u školi, zaštite okoliša, rekreacije i sporta, kulture, komunalnih usluga i indeksa kretanja, rasta i pada stanovnika.

Kada se sve zbrojilo i oduzelo, Koprivnica je upala među prvih pet velikih gradova, u društvu sa Zagrebom, Dubrovnikom, Samoborom i Varaždinom.

Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Foto: Ivan Brkić

– Jutarnji list, portal novac.hr, gradonačelnik.hr i Agencija za istraživanje IPSOS nakon nekoliko godina napravili su veliko istraživanje, mjerenje i indeksiranje razvijenosti gradova po različitim područjima, a i po onom najvažnijem, kvaliteti života. Prije sedam-osam godina bili smo plasirani oko 10. mjesta i naravno da nas veseli da smo ušli u veliko finale. No, to nam je i izuzetno velika odgovornost u vremenu koje je pred nama, glavna nam je zadaća vidjeti gdje smo ostvarili kakav rezultat i prionuti da ostanemo i u budućim mjerenjima u top pet, pa i da se počnemo kretati i prema tome da smo najbolji – smatra gradonačelnik Mišel Jakšić.

Istaknuo je da ne namjeravaju samo uživati u ovom priznanju, već da će to iskoristiti za novi napredak i daljnje planove.

Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Foto: Ivan Brkić

– Ovo je rezultat rada brojnih generacija u ovom gradu. Naravno da najveću ulogu imaju naši građani, koji su se odricali i stvarali ovaj grad. Ovo je dobar temelj za novi zaokret i ciklus u Koprivnici. Čeka nas dosta iskoraka i u predškolskom obrazovanju, gospodarstvu, komunalnom gospodarstvu i infrastrukturi. Imamo odgovornost ne samo da sačuvamo ovaj status i rezultate, nego da iz godine u godinu budemo još bolji i uspješniji – najavio je on.

Podsjetimo, osim Koprivnice, među 15 gradova su Cres, Hvar, Krk, Novalja, Novigrad, Labin, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Dubrovnik, Varaždin, Samobor i Zagreb. Gradovi su grupirani u tri skupine, mali, srednji i veliki, a Koprivnica je u kategoriji velikih gradova s Dubrovnikom, Zagrebom, Varaždinom i Samoborom.

čitam...