Josip Friščić: Novac za brzu cestu do Koprivnice je osiguran i strojevi mogu krenuti na gradilište

10:14h
0
Miroslav Vitković. Snimio: Marijan Sušenj

Miroslav Vitković, prvi čovjek Podravkine Uprave, i naredne četiri godine će biti predsjednik županijske Gospodarske komore, njegovi zamjenici Mirko Habijanec i Frane Franičević, predsjednici uprava križevačke građevinske tvrtke Radnik i đurđevačke tvrtke Rasco, a Županijsku komoru će u središnjici predstavljati Boris Garaj, predsjednik Uprave Hartmanna, odlučili su jednoglasno članovi Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Koprivnica.

Prvi ovogodišnji sastanak, na kojem su osim vodećih ljudi najjačih podravskih i prigorskih tvrtki bili i župan Darko Koren te potpredsjednik Sabora Josip Friščić, prošao je u vrlo kritičnom tonu spram ponašanja države prema gospodarstvenicima.Boris Garaj. Snimio: Marijan Sušenj

Konkretno, Garaj je kritizirao Vladin novi projekt novčanog pomaganja gospodarstvenicima, jer smatra da je srž problema nemogućnost naplate potraživanja, zbog koje većina tvrtki tone. Naglasio je da treba riješiti problem pada konkurentnosti domaćih tvrtki u svijetu, zbog kojeg bi mogao u potpunosti nestati interes stranaca za ulaganje u proizvodne izvozne projekte u Hrvatskoj. Frane Franičević, pak, nije imao previše lijepih riječi za rad središnjice HGK:

– Komora bi morala štititi interese gospodarstvenika, biti njihov servis te Vladin savjetnik kad se radi o razvoju gospodarstva i zato mi je neprihvatljivo da od nje ni glasa kad Vlada donosi gospodarske mjere i da ne utjeće na gospodarsku politiku.

Frane Franičević. Snimio: Marijan SušenjVlasnik Renotexa Ivan Urbančić otišao je korak dalje i hrvatsko gospodarstvo nazvao nogometnim igralištem koje se pretvorilo u oranicu na kojoj je nemoguće “zabiti gol”, odnosno opstati. Zbog toga je, po njemu, nužno ujediniti se i biti glasan u traženju učinkovitih mjera za izlazak iz krize:

– Nije istina da izlazimo iz recesije, već naprotiv ušli smo u depresiju. Tome znatno doprinosi lokalna uprava i zato se moramo zaštititi, jer općine i gradovi sve više svojih novčanih obaveza prebacuju na nas, što je neizdrživo.

Vodeće ljude drugih tvrtki, pak, smetaju loši zakoni o radu i porezu, jer su sve samo ne poticajni za gospodarstvo. S time se složio i Josip Friščić, no poručio im je da promjene nisu ni lake ni brze:Ivan Urbančić. Snimio: Marijan Sušenj

– Istina je da trebamo novi Zakon o porezima, no njegova izrada traje godinama. Novi Zakon o radu traži i EU, no Hrvatska je socijalno osjetljiva država i zato ne možemo pristati na njihove želje koje se svode na otpuštanja po volji poslodavaca.

Na kritiku Urbančića da “pokazuje mjesec u vodi” kad govori o brzoj cesti do Koprivnice Friščić je odgovorio da će Vlada ovih dana proslijediti HAC-u novac za početak gradnje, a osvrnuo se i na probleme u kojima je Podravka:

Josip Friščić. Snimio: Marijan Sušenj– Stav državnog vrha je da Podravka ne mijenja vlasnika, nego stabilizira poslovanje. Što se, pak, kupaca tiče nećemo dozvoliti da se najveće domaće prehrambene kompanije dokopa netko tko je do nedavno za nas “cukor pekel” i pri tome jako dobro zaradi – rekao je potpredsjednik Sabora, misleći pri tome najvjerojatnije na Atlantis grupu, odnosno Emila Tedescia.