Goruće pitanje

Kako blagosloviti šunkicu i pisanice u vrijeme korone? Nadbiskupija razvila aplikaciju za beskontaktno posvećenje hrane

Aplikacija će biti potpuno besplatna, no iz nadbiskupije pozivaju one koji su u mogućnosti da dobrovoljno doniraju koliko mogu jednostavnim klikom na ikonu "škrabice" za milodare unutar aplikacije.

08:58h
0
Ilustracija
Ilustracija

Uskrs će ove godine biti znatno drugačiji nego što smo navikli. Koronavirus poremetio je ustaljenu rutinu u svim područjima života pa tako i u vjerskim ritualima. Poznato je da su zabranjena vjerska okupljanja, poput misa i primanja sakramenata, a to zahvaća i mnogima drag ritual povezan s Uskrsom – blagoslov hrane u uskrsnim košaricama.

Kako posvetiti uskrsnu šunku, pisanice, mladi luk, kruh i ostale delicije goruće je pitanje čijem je rješenju doskočio Informatičko-tehnološki odjel Zagrebačke nadbiskupije. Softverski stručnjaci razvili su mobilnu aplikaciju kojom svatko na brz i jednostavan način može učiniti svoj obrok blagoslovljenim.

Ilustracija

– Aplikacija će se moći preuzeti u svim standardnim trgovinama mobilnih aplikacija, Google Storeu i Apple Storeu. Pokretanje je iznimno jednostavno, možete odabrati trajanje posvećivanja hrane, broj namirnica koje imate u košarici i to je to, vrlo jednostavno. Željeli smo napraviti što pristupačniju aplikaciju da je i stariji korisnici, koji najviše drže do tradicije blagoslova hrane, mogu bez problema koristiti – rekli su iz informatičkog tima nadbiskupije.

A samo korištenje je također jednostavno. Odaberete između ponuđenih opcija, okrenete ekran prema košarici hrane i držite ga čim bliže šunki i ostalom sadržaju (pazite da ne dotičete hranu ekranom iz higijenskih razloga!), a kardinal Josip Bozanić će na unaprijed snimljenom videu izreći blagoslov sadržajima vašeg uskrsnog stola.

– U prvoj verziji imat ćemo samo blagoslov našeg kardinala i nadbiskupa, kasnijim ažuriranjima namjeravamo dodati i videozapise drugih istaknutih svećenika, a ako bude dovoljno korisnika zainteresirano, i lokalnih svećenika iz pojedinih manjih župa u Hrvatskoj, kako bi dobili taj toliko važan osobni pristup – kažu katolici-informatičari.

Aplikacija će biti potpuno besplatna, no iz nadbiskupije pozivaju one koji su u mogućnosti da dobrovoljno doniraju koliko mogu jednostavnim klikom na ikonu “škrabice” za milodare unutar aplikacije.

Aplikacija će biti dostupna nikad i moći ćete ju preuzeti apsolutno nigdje jer je riječ o prvotravanjskoj šali.

čitam...