16.8 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

Kakvi su trenutni tehnološki dosezi automobilske industrije
K

Parkirni senzori, automatska svjetla, pametni kočioni sustavi i napredna multimedija samo su dio tehnologija koje sad već sadrže i standardni paketi opreme.

Ne propustite

Prošlo je više od stoljeća, točnije 109 godina, otkad je Ford svojim modelom T pokrenuo tehnološku revoluciju. Po mnogočemu ovaj model je bio jedinstven, od pristupačnosti srednjem staležu do uvođenja novih tehnologija u samu proizvodnju.

Filmska industrija kroz desetljeća nas je nakon toga pripremala za novi milenij, predviđali su se leteći automobili kojima nije potrebno upravljati i kojekakvi tehnološki iskoraci, pa čak i automobili kojima je moguće putovati kroz vrijeme.

Već smo debelo ušli u novi milenij, a još uvijek većinom vozimo ‘prljave’ automobile koji gutaju fosilna goriva. Komercijalno dostupnih letećih automobila nema na vidiku, a putovanje kroz vrijeme postoji samo u teoriji.

No ipak, tehnologija je napredovala, a s njome i automobilska industrija. Koliko su elektronička i automobilska industrija isprepletene dokazuje i činjenica da se na sajmovima potrošačke elektronike iz godine u godinu prikazuje sve više konceptualnih modela automobila u kojima se koriste najnovije tehnologije. Dobar dio ovih tehnologija kasnije se ugrađuje u komercijalna vozila.

Parkirni senzori, automatska svjetla, pametni kočioni sustavi i napredna multimedija samo su dio tehnologija koje sad već sadrže i standardni paketi opreme.

Velika većina tih tehnologija rješava sigurnosne probleme, kako za vozača i putnike tako i za ostale sudionike u prometnu. Noćni vid uz pomoć kojeg vozilo samostalno detektira pješake jedna je od takvih tehnologija. Ovaj sustav upozorava vozača koliko je pješak udaljen i u kojem smjeru se kreće.

Izgled modernog kokpita // Foto: ingimage.com

Automatsko paljenje dugih svjetla i nije tako nova tehnologija, no neki proizvođači otišli su korak dalje. Mercedes je primjerice razvio tehnologiju uz pomoć koje se svijetla prilagođava trenutnoj situaciji u prometu. Ako vam se približavaju druga vozila svjetla će se postupno smanjiti, a ulaskom u oštri zavoj leće prilagođavaju svjetlosne zrake kako ne bi zaslijepile vozače iz suprotnog smjera.

Roditelji koji žele da njihova djeca voze sigurno od nedavno mogu koristiti crveni ključ. Volvo crveni ključ nudi kao dodatnu opremu uz neke modele, a kad se vozilo pokrene njime pale se svi sigurnosni sustavi. Ograničava se maksimalna brzina vozila isto kao i razina glasnoće zvuka multimedijalnog sustava.

Mobilni internet olakšao nam je život, a velika je šansa da ste ovaj članak učitali preko mobitela. Multimedijalne sustave u vozilima moguće je spojiti na internet preko mobitela, no u nekim vozilima ključan je za normalno funkcionirane. Tesla automobili spojeni su na mobilnu mrežu cijelo vrijeme i prema potrebi nadograđuju sustave automatski. Naravno, internet u ovim vozilima dostupan je i samom korisniku odnosno vozaču, tako da primjerice umjesto prastarog FM radio signala možete slušati internet radio.

Trenutni su tehnološki vrhunac samovozeći automobili. Iako nam se čini kako se na njihovom razvoju počelo raditi u posljednjih nekoliko godina, ova tehnologija razvija se već više od pola stoljeća. Ovakva vozila uz pomoć lasera i radara mapiraju prostor ispred sebe u 3 dimenzije, a u pomoć im priskaču i drugi senzori uz čiju pomoć vozilo ‘vidi’ prostor oko sebe.

Na prometnicama potpuno autonomna vozila još uvijek nisu dozvoljena, no mnogi proizvođači u svoje modele već sada ugrađuju autopilot pomoću kojeg automobil preuzima kontrolu nad vožnjom. Vozač ostaje iza upravljača i po potrebi preuzima kontrolu.

U razvoju su i autonomni teretni transportni sustavi, tako da bi na prometnicama uskoro mogli susretati kamione bez vozača.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×