14 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Crtice iz povijesti

Kapele u Jagnjedovcu i Koprivničkim Bregima
K

Kapela svetog Roka sagrađena je od drvenih temelja i hrastovih stupova sa pleterom te je oltar bio drven. Kapelica je bila popođena daskama, a imala je strop od hrastovine.Kapela je imala dva zvona koja nisu bila u tornjiću, nego su se nalazila usred sela na dva stupa.

Ne propustite

U nekadašnjim prigradskim naseljima Jagnjedovcu, Koprivničkim Bregima i Herešinu, nakon njihove obnove u 17. stoljeću nisu postojale kapele ni groblja. Stanovnici su koristili groblje uz kapelu Sv. Emerika na području današnjeg prigradskog naselja Starigrada.

U selu Jagnjedovcu je među brežuljcima prije 1671. godine bila podignuta kapela Sv. Andrije. Ista se kapela spominje 1680. godine. Godine 1700. za ovu kapelu piše da je bila napravljena od pletera na drvenim temeljima. Oko nje se nalazilo groblje. Sveta misa se služila na dan Sv. Andrije te jedna zornica u Adventu.

Kapela Sv. Roka u Bregima se prvi puta spominje 1671. godine, a u njoj je bio kip Sv. Roka. Godine 1680. je imala oltar i sve što je bilo potrebno za svetu misu. Oko kapele je bilo groblje. Prvi opis kapele Sv. Roka je iz 1700. godine. Kapela je tada bila blagoslovljena i nedavno obnovljena. Bila je građena od drvenih temelja i hrastovih stupova sa pleterom. Oltar Sv. Roka je bio drven. Kapelica je bila popođena daskama, a imala je strop od hrastovine. Imala je jedna vrata, a pred njima predvorje iznad kojeg je bio drveni tornjić. Kapela je imala dva zvona koja nisu bila u tornjiću nego su se nalazila usred sela na dva stupa. Oko kapele je bilo groblje. Seta misa se služila na dane Sv. Roka i u nedjelju iza Tijelova, te jedna zornica u vrijeme Adventa.

Prigradsko naselje Bregi imalo je drvenu kapelu Sv. Roka oko koje je bilo groblje od druge polovice 17. stoljeća. U prvoj polovici 18. stoljeća je podignuta nova drvena kapela, pokrivena daščicama, a u tornju je imala jedno zvono. Sredinom 18. stoljeća spominje se da je uz oltar Sv. Roka imala oltare Sv. Rozalije i četrnaest pomoćnika, a tada je izgrađena propovjedaonica. Kapela je spadala pod župu Sv. Nikole u Koprivnici, ali 1790. godine Bregi su postali samostalnom župom. Godine 1798. počela se graditi nova crkva, a gradnja je trajala sedam godina. Prema kanonskoj vizitaciji iz 1804. godine vidi se da je nova crkva imala svod i krov, ali joj je manjkao toranj. Župnikom u Bregima je bio Franjo Golubić (od 1799. godine). Godine 1805. novu župnu crkvu Sv. Roka posvetio je zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Suprotnosti se privlače. Ove dvije simpa frendice uljepšale su koprivnički trg svojom pojavom

Kako se suprotnosti privlače, nije samo fizikalna činjenice, nego i ona modna. Pokazale su to ove dvije simpa frendice...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×