ostao bez love

Kažnjen vinogradar Ivan, nije održavao i obrađivao gorice te se oglušio na naredbu inspektorata da iskrči sve trsove

Obišli su ga u kolovozu, naredili mu da do listopada sve otkloni, a u prosincu su došli u novi nadzor i vidjeli da je sve po starom

09:58h
0
Foto: Jurica Karan
Ilustracija // Foto: ePodravina

Prije nekoliko dana pisali smo o Danijelu iz Koprivnice, koji je na sudu novčano kažnjen zato što nije održavao vinograd. Sličnu sudbinu, ali na đurđevačkom sudu, doživio je i 55-godišnji Ivan iz Zagreba, koji posjeduje vinograd na Starom bregu u Suhoj Kataleni. Proglašen je krivim po Zakonu o biljnom zdravstvu i novčano kažnjen s 1200 kuna.

Naime, njegov vinograd, veličine 2000 metara kvadratnih, u kolovozu prošle godine obišla je inspekcija, koja je nadzirala sprječavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze. Uvjerili su se da gorice nisu uređene, odnosno da su zapuštene u smislu da se redovito ne obrađuju i da prethodne godine nije obavljena zimska rezidba i da je zemljište zaraslo.

Temeljem toga, poručili su gazdi Ivani da sve trsove izvadi iz tla zajedno s korijenom i spali na za to određenom mjestu, a rok za izvršenje mjere dali su mu do 29. listopada prošle godine. Novim nadzorom u prosincu utvrdili su da posao nije obavljen pa je koprivnički državni inspektorat podnio optužni prijedlog protiv okrivljenika.

Na temelju prikupljene dokumentacije, na sudu su utvrdili da je vlasnik vinograda počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret i da su ispunjeni svi uvjeti za izdavanje prekršajnog naloga bez ispitivanja okrivljenika i provođenja rasprave.

Za to djelo, inače, propisana je kazna od 2500 do 3500 kuna, no uzimajući u obzir sve okolnosti i činjenicu da Ivan unazad tri godine nije kažnjavan zbog sličnih prekršaja, dobio je ublaženu novčanu kaznu od 1200 kuna, s time da je morao podmiriti i 100 kuna paušalnog troška prekršajnog postupka.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW