15.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kolumna: Magdalena Podravska // Mentalno – zdrav!
K

Ne propustite

Mentalno – zdrav!

Tko još danas ne kuži da se ne može tankati fest food-om, crvenim mesom, alkoholom i cigaretama do besvijesti?

Sasvim je normalno da svi više manje pazimo što, kako i koliko jedemo. Sada je na redu i ono što nije vidljivo, a još je bitnije od toga imamo li centimetar špeka ili primijeti li nam se celulit. Mentalno zdravlje nije ništa puno drugačije od onog fizičkog. Ako ga zapostavljate prije ili kasnije snosit ćete posljedice za to. Zato imam nekoliko isprobanih, eksperess ljetnih popravljača mentalnog zdravlja. Ne želite valjda na godišnjem biti full cool sređeni, a depresivni i bezvoljni.

Prvo što trebate učiniti je podići tu guzicu s trosjeda i svaki dan boraviti izvan zatvorenog prostora. Dokazano je da kretanje u prirodi na podsvjesnoj razini umiruje naš mentalni kaos i dovodi ga u prirodni balans. Samo krenite i nemojte previše filozofirati. Priroda će sve učiniti za vas, ako joj date priliku.

Prestanite biti perfekcionista jer to podrazumijeva da gotovo nikad nećete biti sretni. Perfekcionisti samo dižu letvicu kako bi vječno bili nezadovoljni. To direktno utječe na anksioznost i vaš osjećaj vrijednosti. Nikad sve neće biti onako kao što vi to želite. A zapravo, zašto bi i trebalo? Život je nepredvidljiv i čaroban ako mu dopustite da izađe iz očekivanih okvira.

Nemojte misliti da je za mentalno zdravlje dovoljno samo sjediti i meditirati. Naprotiv upravo obrnuto. Fizičko i mentalno zdravlje često idu ruku pod ruku. Zato kad se znojite u tretani ili skačete ko lude na satu zumbe činite dobro i za svoje samopouzdanje, svoj karakter i svoj balans emocija. Kretanje je nužno i povezano je s pravilnim izlučivanjem hormona koji direktno utječu na cjelokupni osjećaj zdravlja i ispunjenosti. Nema isprike – pokrenite se.

I kad ste sve to napravili – spremni ste za sasvim šašavo, ispunjeno ljeto u kojem ćete napuniti sve svoje baterije. Jer tko propusti priliku morat će čekati punu godinu dana. A to i nije neki izbor 😉

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na florijanskom trgu

FOTO/VIDEO Svečanim polaganjem vijenaca za sve stradale u Domovinskom ratu obilježen Dan državnosti

Povodom Dana državnosti, koji se obilježava sutra, 30. svibnja, kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×