Kolumna: Magdalena Podravska // Smeće

12:32h
0
magdalena-podravska-header

Smeće

Svaki prigovor uvijek treba umotati u kompliment. To znači da čovjeku ne treba reći otvorenu kritiku nego ga još treba poniziti umatajući to u šarene laži. Nije popularna metoda, ali uvijek uspjeva. Kao da nam je i idiotariju uvijek lakše progutati s mašnom na vrhu. Isto je i sa nesretnim informacijama, lošim poklonima, ali i sa hranom. Što ste mislili da industrija ne koristi ovu našu glupu slabost? Naravno da koristi i to na milijardu načina. Neki od njih zaista samo služe da kupimo novi model tehnološkog smeća, ali neki su puno opasniji od toga.

Radi se naravno o hrani, a niti kozmetički proizvodi nisu baš puno dalje od toga. Bez brige neću vas sad tjerati da se ribate pepelom i vodom do kraja života kako bi izbjegli kancerogene tvari, ali ću vas upozoriti na to da baš ne gutate sve što je šareno. U preradi hrane ona često gubi svoju boju, ali i formu i izgled. Zato je uvijek iznova potrebno tu beživotnu smjesu popravljati kako bi motivirala vaše oči i ruke da krenu prema njoj. Najviše treba paziti na boju karamele. Suprotno mišljenju ona se ne radi od zagrijanog šećera već se u procesu uz ostale kancerogene tvari koristi i amonijak. Dakle, sve što ima dodanu boju karamele zaobilazite u velikom luku. Možda se ne može u točnom postotku tvrditi kako može potaknuti kancerogene promjene, ali je sigurno da upravo to izaziva kod svih životinja koje je konzumiraju. Nemojte eksperimentirati.

Pripaziti treba i na dodanu žutu boju jer je dovedena u povezanost s hiperaktivnošću i rakom, a puno dalje od toga nije niti crvena niti plava. Sigurno sam vrtite u glavi sve one divne šarene bombone koje ste do sada pojeli u životu. E sada je vrijeme da se očistite od ideje da je sve lijepo ujedno i zdravo. Crvena boja broj 40 te žuta boja broj 5 i 6 koriste se u 90% hrane i to čak i u artiklima u kojima to uopće ne bi očekivali. Slijedeći put kada kupujete slasne kroasane ili ukusan senf dobro provjerite one male sitne detalje na deklaraciji. Ziher je unutra barem jedna umjetna boja koju je dobro zaobići. Umjesto umjetnih pekarkih proizvoda žvačite domaće jabuke, a umjesto senfa kiseli kupus ili domaći ajvar i budite uvjereni da će vaše tijelo cijeniti to što ga ne šopate smećem.

Jer kad vam netko podmeće tako NEODOLJIVO I PREKRASNO smeće možete biti milijardu posto sigurni da za bolest koja će uskoro uslijediti sigurno ima pripremljeni lijek koji vam treba prodati. Dobrodošli na zapad!

čitam...