20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: Otvorene gradske karte / Graditelji Podravke mogli bi biti optuženi za nepotizam
K

Ne propustite

Graditelji Podravke mogli bi biti optuženi za nepotizam

Ne znam što je to bilo i kako se stručno zvalo kada je Podravka bila u ekspanziji krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama, kada se dio rukovodstva svojski zalagao da se tvornica širi kako bi u njoj mogla naći zaposlenje naša djeca. Pa su Bregovci navijali za svoje, drugi za svoje, a svi skupa za zapošljavanje Podravaca. Naravno, u to vrijeme Podravka je bila otvorena i za druge, pa su dolazili dečki iz Slavonije, ekonomisti, primjerice.

Tada nije bilo ništa čudno da u Podravki rade otac, majka i djeca, ako su imali kvalifikacije za posao. Bez takva zamaha, ali i obiteljskog elana, ne bi bilo današnje Podravke. I zato, kad se mlađi neupućeni iz medija izražavaju sumnju kako se to tvrdi da su Podravku izgradili vlastiti radnici, to znači da su nastupila neka nova vremena i da se misli da su Podravku izgradili menadžeri u kravatama koji u valovima ujutro dolaze na istočnu portu s laptopima koji im lelujaju na vjetru koji uvijek tamo puše.Primjećujemo tek privilegirane kako idu na prednja, južna, vrata. Nisu oni s vrha, nego važni marginalci.

Ali, nećemo o tome, jer bi se mogla povesti rasprava gdje je tko bio prvi kad je trebalo zabiti lopatu u podravsku zemlju.

Ova natuknica ujedno je poruka mladim šefovima da kad nakon staža ”nešto sitno”u Podravki, ne govore ”mi smo napravili”, jer niste. Mi jesmo, i nemojte to zaboraviti.

A ona riječ o osiguravanju egzistencije obitelji i njenom zapošljavanju je – nepotizam.

Iz rječnika stranih riječi: latinski nepos je nećak, unuk, a nepotizam je zloupotreba položaja u korist rođaka i prijatelja na račun drugih, zaslužnijih ljudi. Nastao nakon što su pape u nekim ranijim razdobljima crkvene povijesti dijelili bogatstva i položaje svojoj rodbini.

Velim vam da je nama sve dano od Boga i papa. Pa i nepotizam u vladajućim klasama. Zato su odlazili u početku stvaranja države na mise i uredno zauzimali prva mjesta ispred otlara i iz klupa istjerali bakice koje su se tamo molile i za njih pusta desetljeća.

Pronatalna politika (troje i više djece) je emocionalno u redu, ali, dragi moji, tjerali ste narod da pravi djecu, a onda njihovo zapošljavanje u istoj tvrtki proglašavali nepotizmom.

Sad od toga straha nema. Djeca se nemaju više gdje zaposliti. Jedino da pomažu nositi vam plastične vreće iz Remetinca i u Remetinec.

 

Titov prolaz

Vidim da će biti zatvoren prolaz kod koprivničke sudske zgrade. Gradi se palača pravde. Ne znam kako ću do Vazdara, ali zalažem se da se prolazu da neko ime. Neki su ga kolokvijalno u početku dok je bio mračan i neugledan zvali Titov prolaz. Otkud im to, pojma nemam. Ili je to bila zamjena za ime trga, koji je mnogo puta u povijesti mijenjao naziv. Zavisi tko je i koliko bio na vlasti.

 

Glomazni otpad

Vidim da mnogi posjećuju Beč. Župan s ogromnim pisanicama, zatim čitam o predstavljanju knjiga u Beču. A imena ne spominjem, jer ima jedna Božja zapovijed: ”Ne spominji… uzalud”. Evo pridodajem i moj posjet Beču. Ništa posebno, predstavljamo vrijednosti koprivničkog ženskog rukometa. A ne bih to napisao, jer ”sama hvala ništ ne vala”, da Podravkin vozač autobusa Mirko Franjo nije u busu, vozeći nas za Beč, ispričao što je Drele rekao na Narodnom radiju neki dan.

Drele je objavljivao termine i mjesta odvoza glomaznog otpada i upozorio žene da kojim slučajem s ostalim glomaznim otpadom ne bace i muževe.

Evo, spominjem Beč samo zbog dobrog štosa.

 

Nogomet i prekidi

Htio sam nešto pisati o nogometu, ali neću, jer ako netko nešto i reče, sigurno se zamjera nekome. Pa ako me i ne proglasi dizačem utega, ili tegova, kako je jedan trener imenovao ministra (vrlo važno, u govornom jeziku može se govoriti kako se hoće, tocitirim Igora Mandića prigodom njegova davna posjeta Koprivnici na tribinu ”43 minute sa…”), može se dogoditi da me se titulira dizačem mirovine, ili penzije, da uspostavimo rječničku ravnotežu s tegovima.

No, ipak ću reći da predlažem još jednu strogu mjeru. Pušenje na trenerskim klupama je zabranjeno, pa bi se možda mogla prekinuti utakmica, ako netko tri puta zapali cigaretu na klupi. Klubovi bi se tako mogli nesmetano dogovarati o rezultatu i napraviti prekid kod povoljnog rezultata pušenjem tri cigarete za redom. A ako sudac ne bi dobro vidio cigarete, onda bi bilo zgodno da se puši lula. Pa bi bilo tri lule – prekid.

 

Živi zid

Još jedna nogometna temica na kraju. Gledam prijenos nogometne utakmice Dinama i Lokomotive i naš dragi kolega reporter Krešo Čampa u jednoj situaciji objašnjava da igrači Lokomotive rade živi zid, ali da se ne baš moglo reći da je to, jer ima puno kretanja.

Evo ideja za novi termin: živi zid koji je nemiran je – živahni zid!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×