ANALIZA MINISTARSTVA FINANCIJA

Koprivnica među 10 najboljih gradova po povlačenju europskog novca, Jakšić: U prošloj smo godini realizirali čak 23 projekta

Prošle su godine gradovi, tako, ugovorili čak 10 puta više EU projekata nego 2015. i triput više nego u 2017., a projekcije za ovu godinu pokazuju daljnji rast.

19:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, tri puta više nego 2017. godine kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna, piše Gradonačelnik.hr.

Iako nam je država još uvijek troma i nedovoljno efikasna u korištenju EU fondova – Hrvatska je lani povukla tek nešto više od 10 milijardi kuna (čak 2,9 milijarde manje nego što je bilo planirano), lokalna samouprava je iz godine u godinu sve uspješnija i jača u pripremi i ugovaranju EU projekata. Prošle su godine gradovi, tako, ugovorili čak 10 puta više EU projekata nego 2015. i triput više nego u 2017., a projekcije za ovu godinu pokazuju daljnji rast. Proaktivnost gradonačelnika iz ovoga saziva na korištenje EU novca za gradske projekte najbolje ilustrira činjenica da je 300 milijuna kuna, koliko im je država osigurala za sufinanciranje projekata, ‘razgrabljeno’ već prvi dan nakon otvaranja poziva.

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje, dakle, da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. godine.

Gledajući prema udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova prošle je godine najuspješniji bio Grad Rijeka koji je ostvario preko 10 posto. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.

Foto: gradonacelnik.hr

Samo u 2018. realizirali 23 projekta

– Rekorderi smo i predvodnici po mnogo čemu pa tako i po povlačenju EU sredstava u protekle dvije godine mandata koliko radimo na tome. Samo u 2018. godini realizirali smo 23 različita projekta. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti nove, možda do jučer nezamislive iskorake. Hrabrosti i energije sigurno imamo, a u takvim situacijama uvijek dolazi i malo sreće. Siguran sam da ćemo kroz kvalitetne programe s kojima ćemo ići prema EU fondovima i dalje konstantno ulagati te tako u budućnosti biti grad jednosmjenske nastave, snažnog gospodarstva, potpune infrastrukturne pokrivenosti i povezanosti, a snažno ćemo brinuti i o kulturnoj baštini. Ključni pokretač ove regije je naša Koprivnica i spremni smo tu odgovornost iznijeti kao i nebrojeno puta do sada. Zajedno smo Koprivnica, zajedno smo prekrasno mjesto za život. Ponos Podravine i Prigorja – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić.

čitam...
Loading...