Koprivnica od Stuttgarta uči o inovativnom načinu financiranja energetskih projekata

19:01h
0
Izvor: www.rea-sjever.hr

U sklopu programa Inteligentna energija u Europi, Regionalna energetska egencija Sjever i Grad Koprivnica započeli su s provedbom projekta Inovativno financiranje za lokalna održiva energetska rješenja (INFINITE Solutions).


Projekt će trajati tri godine, a vrijedan je 90.000 eura, od čega 75 posto sufinancira Europska unija. Partneri u projektu su institucija Energy Cities, regija IBGE-Bruxelles te gradovi Agueda, Aveiro, Udine, Parma, Frederikshavn, CU Bordeaux, Stuttgart i Riga.

Srž projekta su inovativni načini financiranja energetskih projekata, s obzirom da će europska energetska i klimatska politika do 2020. godine na lokalnoj razini zahtijevati znatna ulaganja s ciljem postizanja energetske učinkovitosti i iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Gradovi mentori svoje će znanje prenijeti na učenike, u ovom slučaju Koprivnica će „učiti” od njemačkoga grada Stuttgarta.

Grad Koprivnica će u sljedeće tri godine oformiti energetski revolving fond kroz koji će se financirati energetski projekti unutar Grada i gradskih ustanova, a ostvarene financijske uštede vraćat će se u revolving fond iz kojeg će se financirati daljnji energetski projekti.

Riječ je o Intracting shemi, koja predstavlja svojevrsno objedinjavanje dva modela financiranja energetskih projekata (Ugovaranje energetskog učinka i energetski revolving fond).

čitam...