MAGNETSKA REZONANCA

Koprivnička bolnica u vrhu, jedna je od onih s najmanje nepravilnosti kod lista čekanja za magnet

Liste se povećavaju i na temelju opcije kojom se pacijenti za isti pregled mogu naručiti u više zdravstvenih ustanova.

13:24h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Rezultati državne revizije pokazali su kako u mnogim hrvatskim bolnicama postoje nepravilnosti i propusti oko vođenja lista čekanja za postupke magnetske rezonance (MR), prenosi slobodnadalmacija.hr. Više od 30 posto pacijenata nerijetko je obavilo pregled, s time da nisu bili na listama.

Sedam bolnica, koje su početkom 2019. godine imale MR uređaj, učinkovito upravlja listama, a njih 13 ne. Najviše nepravilnosti evidentirano je u bolnici u Gospiću gdje je 55 posto pacijenata obavilo pregled, iako nisu bili na listi čekanja. Najmanje je, pak, u KB-u Dubrava u Zagrebu, svega 0,7 posto.

Na pozitivno visokome mjestu jest i Opća bolnica dr. Tomislav Bardek Koprivnica. Uz spomenutu Dubravu, pakračku bolnicu s 1,8 posto, KB Merkur s 4,1 posto, koprivnička bolnica ima 4,2 posto nepravilnosti.

Pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec objasnila je kako nisu utvrdili postoji li opravdanje za obavljanje pregleda mimo lista čekanja jer bolnice ne navode detalje uz ime pacijenta. Također, primijetili su kako liste čekanja pojedinih bolnica nisu objavljene, ažurirane, ne sadrže podatke o slobodnim terminima, nemaju objavljene sve preglede koje obavljaju te liste čekanja nisu usklađene s onom HZZO-a.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice // Foto: Ivan Balija

Liste se, pak, povećavaju i na temelju opcije kojom se pacijenti za isti pregled mogu naručiti u više zdravstvenih ustanova. Najdulje se, utvrđuju, čeka u Puli, 608 dana. S druge strane, najkraće razdoblje je 50-ak dana u Pakracu. Prosječno se prošle godine na MR čekao 331 dan.

Slobodna Dalmacija piše i kako Državni ured šalje preporuke kojima bi trebali poboljšati uvjete. Ne učine li to bolnice, slijede sankcije.