Makerspace

Koprivnička knjižnica svoje korisnike potiče na nove oblike učenja, danas je otvoren Zajednički kreativan prostor

Uz redovite knjižnične programe, posjetitelji mogu očekivati povremene kreativne radionice, radionice robotike, 3D printanja, korištenja digitalnih kreativnih alata...

14:04h
0
Dash
Foto: Knjižnica Fran Galović

Knjižnica i čitaonica Fran Galović danas je otvorila vrata novouređenog, višefunkcionalnog Zajedničkog kreativnog prostora (Makerspacea). Nalazi se na 1. katu, u prostoru bivše čitaonice tiska, a zamišljen je kao mjesto za učenje, istraživanje, druženje i zabavu uz korištenje suvremenih tehnologija.

Prostor je to u kojem se potiču novi oblici učenja, posebno u području informatike, prirodnih znanosti i tehnike i u kojem se korisnici mogu samostalno služiti tehničkim uređajima i opremom, isprobavati ih, stvarati nešto novo ili se kreativno izražavati.

Samostalno korištenje prostora i opreme bit će radnim danom od 12 do 15 sati, uz prisutnost dežurnog knjižničara.

Korisnicima su trenutno na raspolaganju 3D printer, smart TV, PlayStation 4 i VR naočale, micro:bit i BOSON setovi dodataka, mBot, AQ:bit, micro:Maqueen, Makey Makey, računala, laptopi i tableti.

Očekuju vas i mjesečne tematske aktivnosti. Studeni je rezerviran za temu Zapleši s Dashom pa uz redovitu opremu korisnike očekuju Dash, Dot i Ozobot, mali roboti koje će moći isprobati zahvaljujući posudbi Goethe Instituta Kroatien. Prosinac će biti u znaku LEGO robotike.

Uz redovite knjižnične programe, posjetitelji mogu očekivati povremene kreativne radionice, radionice robotike, 3D printanja, korištenja digitalnih kreativnih alata…

– Prostor je uređen zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija te Grada Koprivnice, a posebno smo zahvalni IRIM-u na doniranoj opremi i edukacijama knjižničara, Goethe-Institutu Kroatien na stalnoj potpori i suradnji te Obrtničkoj školi na pomoći u uređenju prostora – poručuju iz Gradske knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Može se rezervirati i koristiti i izvan ovog vremena, sukladno dogovoru s knjižničarima, ili unajmiti za komercijalne aktivnosti. Kontakt i e-mail za rezervacije i sve potrebne informacije je makerspace@knjiznica-koprivnica.hr.

Foto: Knjižnica Fran Galović
Foto: Knjižnica Fran Galović
Foto: Knjižnica Fran Galović