ANALIZA FINE

Koprivničko-križevačka županija ima najveći porast prometa u Hrvatskoj, objavljen je popis naših najstabilnijih poduzetnika

Od 1251 poduzetnika, njih 1085 nije se uključilo u mjere hrvatske Vlade kojima se pomaže poduzetnicima i zanimanjima koja su neposredno ili posredno ugrožena posljedicama epidemioloških mjera. Time su, zaključuju iz Fine, "potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner čak i u najtežim uvjetima."

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Teška je godina iza cijeloga svijeta pa tako i Hrvatske. Pandemija koronavirusa promijenila je i mijenja živote, kako privatne, tako i poslovne. Iz dana u dana govorilo se, govori se i govorit će se o epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja virusa koje na ovaj ili onaj način utječu na gospodarstvo.

U takvim uvjetima, u kojima se virus prenosi s osobe na osobu, najviše je nastradao turizam, uzevši u obzir da podrazumijeva bliski kontakt prilikom okupljanja većeg broja ljudi, pružanja usluga smještaja te usluživanja hrane i pića.

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika Fine pokazala je kako na području Hrvatske 1251 poduzetniku prijeti minimalan rizik od nemogućnosti ispunjavanja obveza. Time se na rejting skali, objašnjavaju, svrstavaju u A razred. Valja objasniti detaljniju raspodjelu prema kojoj u A1 skupinu idu poduzetnici sa zanemarivom vjerojatnosti zastoja u plaćanju, u A2 poduzetnici s najnižom vjerojatnošću zastoja u plaćanju, a u A3 poduzetnici s vrlo niskom vjerojatnošću zastoja u plaćanju.

Nadalje, od 1251 poduzetnika, njih 1085 nije se uključilo u mjere hrvatske Vlade kojima se pomaže poduzetnicima i zanimanjima koja su neposredno ili posredno ugrožena posljedicama epidemioloških mjera. Time su, zaključuju iz Fine, “potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner čak i u najtežim uvjetima.”

Ilustracija // ingimage.com
Od 1085, iz Koprivničko-križevačke županije dolazi 16 poduzetnika koji nisu aplicirali na mjere Vlade RH

Gledajući najstabilnije poduzetnike po područjima djelatnosti, najviše ih se odnosi na prerađivačku industriju (263) i trgovinu na malo i veliko (259), a slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (133).

Fina ih je, jednako tako, najstabilnije poduzetnike podijelila prema županijama. Očekivano, najviše ih sjedište ima u Gradu Zagrebu (487). Druga je Zagrebačka županija (81), a treća Istarska (65). Splitsko-dalmatinska je četvrta (64), a Primorsko-goranska peta (63). Iz Koprivničko-križevačke županije dolazi 16 poduzetnika od spomenutih 1085. Nama susjedna Varaždinska županija na ovome popisu ima 42 poduzetnika, dok, recimo, Međimurska ima 30.

Izdvojimo i, primjerice, kako od najstabilnijih poduzetnika na razini cijele Hrvatske među mikro poduzetnike ulazi 181, malih je šest, srednjih 715, a velikih 183.

Koprivničko-križevačka glede obračunatog PDV-a imala je najveći porast prometa

Osim najstabilnijih poduzetnika, Fina je analizom utvrdila i one koji su u prvih devet mjeseci 2020. godine imali pad ili rast prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Podatke je ustupila Porezna uprava, a korišteni su podaci za razdoblje od siječnja do rujna 2019./2020. prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika, kao i prema njegovu sjedištu.

Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Najveći pad (45,1 posto) doživjeli su poduzetnici koji se bave pružanjem usluga smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Slijede oni koji se bave umjetnošću, zabavom i rekreacijom (30,2 posto) pa administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (26,5 posto). S druge strane, porastao je (23,5 posto) promet u djelatnosti opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda.

Kao i ranije, Fina je podatke podijelila i prema županijama, što znači najveći pad prometa imala Dubrovačko-neretvanska županija (46,2 posto) ispred Istarske (25,2 posto) i Šibensko-kninske (21,9 posto).

Koprivničko-križevačka u ovome je slučaju na pozitivnoj strani jer je ostvaren najveći rast prometa od 2,4 posto. Uz podravsko-prigorski kraj, jedino je još Osječko-baranjska županija pozitivna uspoređujući iznose obračunatog PDV-a u razdoblju od siječnja do rujna 2019., odnosno 2020. godine.

Ovo je popis najstabilnijih poduzetnika Hrvatske koji imaju sjedište u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zaključimo kako je Fina objavila i popis najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj, tj. onih koji imaju najmanju vjerojatnost nastupanja statusa neispunjavanja obveza, prema metodologiji Fine. Cijeli popis možete vidjeti ovdje, s time da je redoslijed definiran prema ukupnim prihodima 2019. godine, od većih prihoda prema manjima.

Na popisu se nalaze iz sljedeće tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije. Na 61. mjestu je Belupo d.d., na 93. Radnik d.d. Slijede Carlsberg Croatia d.o.o. koji je 144., Bauwerk Boen d.o.o. 175., Hartmann 280., Širjan d.o.o 281., Bilokalnik-IPA d.d. 347., Vemo Trade d.o.o. 549., Igma d.o.o. 711., Bistra d.o.o 724., Komunalac d.o.o. 735., Koprivničke vode d.o.o. 806., Grafičar tvornica vreća i tiskarnica d.o.o. 854., Renotex d.o.o. 861., Bagarić d.o.o. 941. i Suport projekt d.o.o. 1021.

čitam...