starački dom i službeno u rukama županije

Koren: Naš Dom je u samom hrvatskom vrhu, a sada kada smo i vlasnici, bit će još bolji

Kako je pojasnio župan, prije tri godine spoznali su činjenicu da zgrada pripada Zavodu za mirovinsko osiguranje, a da se Županija vodi tek kao osnivač ustanove.

14:58h
0
Dom za starije i nemoćne

Iako već dva desetljeća vode brigu o koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, Županija Koprivničko-križevačka tek je danas i službeno postala vlasnik te zgrade. Tim povodom Ugovor su u Koprivnici potpisali župan Darko Koren i Ivan Serder, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u čijem je vlasništvu objekt dosad bio.

Kako je pojasnio župan, prije tri godine spoznali su činjenicu da zgrada pripada Zavodu za mirovinsko osiguranje, a da se Županija vodi tek kao osnivač ustanove.

– Na početku smo dobili ponudu za otkup zgrade, koja je procijenjena na 52 milijuna kuna, što smo mi, naravno, odbili, jer je taj iznos nedohvatljiv za bilo koju županiju u Hrvatskoj. To je nemoguća misija. Srećom, to je bilo jasno svima koji su uključeni u ovaj proces pa tako i samom premijeru, odnosno Vladi republike Hrvatske. Ubrzo je Vlada dala suglasnost ravnatelju Zavoda i ovim Ugovorom zgrada će napokon doći u naše vlasništvo – pojasnio je župan Koren što je sve prethodilo današnjoj svečanosti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kaže da se ovim postupkom ne mijenja mnogo toga, jer su i dosad maksimalno vodili brigu o Domu koji je među najboljima u Hrvatskoj.

– Godišnje financiramo Dom s otprilike šest milijuna kuna, što znači da smo kroz sve ove godine u njega uložili i više nego što je procijenjena vrijednost nekretnine. Tim putem nastavit ćemo i dalje. Naš Dom je u samom hrvatskom vrhu, među tri-četiri najbolja je u državi, a ova činjenica da smo sad napokon svoj na svome doprinijet će tome da budemo još bolji – zaključio je Koren.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Ivan Serdar, poručio je kako su u studenom prošle godine dobili odluku koja ih je zadužila da riješe ovaj odnos i s ponosom naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija prva u Hrvatskoj s kojom potpisuju ovakav Ugovor.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– U vlasništvu imamo 31 nekretninu, od toga 29 domova poput ovog i imate čast biti prvi s kojima potpisujemo Ugovor o vlasništvu. Samim time omogućujemo vam da aplicirate na fondove iz Europske Unije, koji će vam dati dodatni vjetar u leđa da proširite kapacitete ili postojeće uvjete dignete na još viši nivo. Pritom treba naglasiti kako je Ugovorom definirano to da Dom mora ostati u namjeni kakvoj je, bez bojazni da će se prodati ili koristiti u neke druge svrhe – rekao je ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zadovoljstvo potpisanim Ugovorom izrazila je i Željka Koluder-Vlahinja, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe. Naglasila je kako je ovo korak prema novim mogućnostima razvoja Doma, ali i razvoja novih usluga za same korisnike istog.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Dom je kao živi organizam, izuzetno osjetljiv na sve društvene promjene, koje utječu i na strukturu i na potrebe naših korisnika. Sve to zahtjeva drugačije pristupe i nove smještajne kapacitete, pogotovo u stacionarnom dijelu Doma. Vjerujem da ćemo u budućnosti zajedno uspješno rješavati sve izazove s kojima se susrećemo i da ćemo ostati prepoznati kao jedna od vodećih ustanova ovog tipa u Hrvatskoj – izrazila je želju ravnateljica koprivničkog Doma.

Na kraju dodajmo kako su, uz župana Korena, potpisivanju Ugovora prisustvovali i dožupan Ratimir Ljubić, pročelnica Službe Ureda Župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

 

čitam...