13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Lesar u Koprivnici // Obrušio se na pojedine Vladine zakone i potvrdio da na izbore izlaze sami
L

Ne propustite

Na točno treću obljetnicu od osnutka stranke, Koprivnicu je danas posjetio predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. U pratnji kandidata za koprivničkog gradonačelnika Darka Teteca, Lesar je održao konferenciju za mediju na kojoj se osvrnuo na četiri aktualne teme: minimalnu plaću, porez na nekretnine, Zakon o strateškim investicijama i Ljubljansku banku.

Prije toga, Lesar se dotaknuo predstojećih izbora te najavio kako će Laburisti na njima imati šest kandidata za župana, 19 za gradonačelnika i 13 za načelnika.

– Ove brojke samo su dokaz da smo puno toga napravili u ove tri godine, a svi oni koji su govorili da nismo spremni za vlast već samo za oporbu su obični lažovi koji nam podmeću jer se opravdano boje da ćemo im oduzeti veliki broj glasova – poručio je Lesar.

Na njegovu preporuku, svi će kandidati na izbore izaći samostalno, iako su, kako kaže, imali različitih ponuda, naročito od strane SDP-a.

Minimalne plaće

Nakon toga, na red su došle i teme, a prvi na redu bio je Zakon o minimalnim plaćama. Prema trenutnom Zakonu, minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 2814 kuna, no uskoro bi na snagu trebao stupiti novi Zakon, kojim bi ta plaća porasla za 170 kn, točnije iznosila bi 2984 kune.

Međutim, s tom računicom ne slažu se Laburisti koji tvrde da minimalna plaća ne može biti manja od 40% prosječne plaće.

– To u ovome trenutku znači da bi svaka minimalna plaća ispod 3149 kuna bila plaća ispod socijalnog minimuma koji je utvrđen na 2020 kn po jednoj osobi, odnosno, 4242 kune po četveročlanoj obitelji. Ova Vladina ponuda iznosi 16 kuna bruto po satnici ili točno 17 dekagrama europske konjetine – pojasnio je Lesar.

Zakon o strateškim investicijama

Prvi čovjek Hrvatskih laburista negativnim se tonom obrušio i na Zakon o strateškim investicijama jer smatra da se tim zakonom žele dati ovlasti Vladi da neposrednom pogodbom prodaje šume, šumska i poljoprivredna zemljišta, javne ceste i ostala državan bogatstva.

– Mi ovaj Zakon smatramo izuzetno opasnim. Presedanom koji može donijeti veće štete građanima nego što je to napravio kriminalni proces privatizacije 90-tih. Postavljamo pitanje koliko praznih poduzetničkih zona ima u Hrvatskoj? Koliko tisuća hektara građevinskog zemljišta stoji prazno? I ono što je najvažnije, koliko vojnih objekata, poligona i praznih vojarni je godinama predmet pljačke, a da država s njima ne zna upravljati – pita se Lesar.

Kako je rekao, od građana se može tražiti da svoja poljioprivredna i šumska zemljišta stavljaju u investicijski plan tek kada se svi ovi gore nabrojani resursi stave u funkciju i kada se iskoristi zadnji kvadrat državnog zemljišta.

Porez na nekretnine

Još jedan prijedlog Vlade s kojim se ne slažu laburisti je najava poreza na nekretnine. Lesar kaže kako je taj prijedlog duboko društveno nepravedan te da je neprihvatljiv iz tri razloga.

– Prvo, da bi se taj porez uveo i primjenio potreban je fiskalni katastar, dakle država mora imati podatke nekretnina koje želi oporezivati. Drugo, problem je tzv. masovna procjena po kojoj će se nekretnina oporezivati jer znamo da financijska moć građana u ovom trenutku ne odgovara vrijednosti nekretnina. I treće, ministar Linić kaže, tko ima dvije kuće bogat je i neka plati, tko ima dva stana isto tako, a mi pitamo što je s onima koji štede u zlatu, u dionicama, oni koji imaju umjetničke kolekcije, oni nisu bogati i ne moraju platiti – pojasnio je prvi čovjek laburista te nadodao da neće podržati prijedlog sve dok vladajući na ova pitanja na odgovore.

Ljubljanska banka

Pitanje oko Ljubljanske banke standardno je aktulano u Lijepoj našoj i iako su nedavno krenuli pregovori između dviju država oko dugovanja, Lesar tvrdi da oni neće donijeti ništa novoga građanima.

Kako je naglasio, pregovara se o dugu državi, a ne građanima, a to je informacija koja se građanima ne želi dati i koja se izbjegava.

– Kod ljudi se budi lažna nada. Građani se pitaju hoće li nakon dogovora između država moći lakše doći do svojih novaca, međutim, oni ne znaju da pregovarači ne pregovaraju o novcu kojega građani imaju u banci, već se pregovori vrše samo u onome djelu duga koji je u Hrvatskoj pretvoren u staru deviznu štednju. Na početku problema bilo je 420 milijuna eura duga prema štedišama u Hrvatskoj. U staru deviznu štednju od tog je duga pretvoreno 260 milijuna eura i samo se o tih 260 milijuna i vode pregovori. 160 milijuna eura je još ostalo duga građanima i o tome se nisu vodili nikakvi pregovori – otrkiva Lesar tajnu pregovora između Hrvatske i Slovenije.

Dragutin Lesar, koji je po prvi puta kao predsjednik stranke gostovao u Koprivnici, dao je nekoliko minuta za govornicom i Darku Tetecu, tajniku koprivničkog ogranka, a možda i budućem gradonečlniku.

Tetec ja rekao nekoliko podataka o predstojećim izborima te potvrdio da će laburisti u sva tri županijska grada imati kandidate za gradonačelnika. Osim toga, imat će kandidate za načelnika u Sokolovcu i Svetom Ivanu Žabno te listu za Županijsku skupštinu.

– Ukupno ćemo na svim listama imati 124 kandidata, a i ispunit ćemo zakonsku normu koja govori da na listama bude 40% žena – kazao je Tetec te potvrdio da će laburisti na svim listama u županiji izaći samostalno, baš kako je i predložio predsjednik stranke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×