15.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Treba li operirati disk herniju?
T

Do hernije diska dolazi prilikom dizanja težeg tereta, pri naglim pokretima i trzajima, a ponekad i bez evidentnog povoda.

Ne propustite

“Ono što treba učiniti, neka bude na vrijeme”

Intervetebralni disk je okruglasta i elastična formacija koja omogućuje kretnje među susjednim kralješcima i amortizira aksijalno opterećenje na kralježnicu. Sastoji se od unutrašnje želatinozne jezgre i obruča, koji čine fibrozne niti.

Do hernije diska dolazi prilikom dizanja težeg tereta, pri naglim pokretima i trzajima, a ponekad i bez evidentnog povoda. Zbog strukturnih i statičko-dinamičkih posebnosti diska, hernija (izbočenje) najčešće nastaje straga, lijevo ili desno, a može i obostrano. Hernija diska slabinske kralježnice, najčešće se pojavljuje u dobi između 30 do 50 godina, a lokacija joj je u donjem dijelu kralježnice, najčešće u razini L4-L5 i L5-Sl kralješka.

Hernija i.v. diska

Intervertebralni disk je vezivna tvorba koja se nalazi između kralješka i predstavlja strukturu, koja ne sadrži krvne žile, što je i razlog da podliježe degenerativninm promjenama. Kad se radi samo o protruziji, hernija se može povući i tada prestaju znaci kompresije – bolovi i trnci duž noge. Ozbiljnija je situacija pri prolapsu diska, kada želatinozna masa jezgre izađe van na mjestu gdje su popucale niti fibroznog prstena i pritišće korijen živca. Tada ne postoji mogućnost reponiranja prolabiranog diska.

Bolno stanje koje nastupa pri herniji diska nazivamo ishialgija, a uz bol koja se širi duž noge, javljaju se trnci i slabost mišića. U najvećem broju slučajeva stanje se liječenjem smiruje tijekom šest tjedana. Nakon dužeg konzervativnog liječenja disk hernije (lijekovi, fizikalna terapija), koje ne dovodi do poboljšanja, mora se razmišljati o operativnom zahvatu, a tada se često javlja dvojba – da ili ne operirati.

Hernija diska

Odluka o operaciji donosi se na temelju kliničkog stanja pacijenta i nalaza magnetne rezonance. Ponekad i opsežna protruzija ili čak prolaps diska ne čini prevelike probleme pacijentu. Oni bolesnici koji su profesionalno izloženi prisilnom položaju kralježnice, dužem stajanju i hodanju, te dizanju i nošenju tereta, imaju male izglede da tegobe prestanu. Načelno, što više bolovi ograničavaju normalan svakodnevni život, to je i potreba za operacijom veća. Apsolutna indikacija za operaciju je “sindrom kaude ekvine”, stanje pri kojem osim bolova u obje noge, mišiće bolesti i tipičnih smetnji osjeta, postoji i nemogućnost kontrole mokraće i stolice. To stanje je srećom rijetko, ali traži hitnu dijagnostičku obradu i neurokirurški zahvat

Načelno kod ishialgija kojima je uzrok disk hernija, ako se tegobe ne smiruju niti nakon tri mjeseca liječenja, a bol je dugotrajna i nepodnošljiva, a uz to je i jače izražen neurološki deficit – padanje stopala, operacija je jedino rješenje. Cilj operativnog zahvata je osloboditi živac pritiska diska, dakle definitivno ukloniti uzrok tegoba.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar

E-mail:drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Tel. 048 625 033

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prekršaj u cestovnom prometu

Unatoč svim izrečenim zabranama, gospodin (53) ponovno sjeo za volan, plavci ga zaustavili u Križevcima, a sada je u zatvoru

Jedan 53-godišnjak oglušio se na sve zabrane koje su mu izrečene i ponovno je sjeo za volan. Sve mu se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×