Lokalna samouprava subvencionira energetsku učinkovitost kućanstava

07:26h
0
Županija je uložila sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade srednjih škola u Koprivnici // Foto: Arhiva

Sve više se podiže razina svijesti o uštedi energije i očuvanju prirodnih resursa, stoga ne čudi da mnogi građani i stanovnici Koprivničko-križevačke županije razmišljaju o termo fasadama za svoje kuće ili pak o postavljanju nove stolarije. Dodamo li tome i želju za plaćanjem što manjih režija, odnosno mogućnost uštede, ali i priliku da netko čak i sufinancira izvođenje radova na vašem vlastitom stambenom objektu, tada je interes vrlo velik. Upravo zbog toga, raspitali smo se u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever o mogućnostima sufinanciranja spomenutih radova.


– U 2013. godini prema našim informacijama na području Koprivničko-križevačke županije provedeni su programi sufinanciranja obnovljivih izvora energije (OIE) u gradovima Koprivnici i Križevcima te Koprivničko-križevačkoj županiji, dok su Križevci proveli i sufinanciranje energetske učinkovitosti (EnU) putem obnove fasada i zamjene stolarije. Dodatno, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio je programe sufinanciranja OIE općinama Kalinovac, Kalnik i Podravske Sesvete te program sufinanciranja EnU općini Kalnik. Navedeni programi bili su namijenjeni kućanstvima – istaknuli su iz REA-e Sjever.

Dodaju i kako u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja ove godine najavljuju pokretanje Programa energetske obnove stambenih zgrada na prostoru RH za razdoblje od 2013. do 2020. godine (više na linku http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14572).

– Navedeni program koji je još u izradi predviđa sufinanciranje predmetnih projekata kroz suradnju FZOEU-a, JL(R)S, stambenih upravitelja za zgrade i vlasnika obiteljskih kuća/stanova. Provedba programa za bilo koju općinu, grad ili županiju ovisit će o tome da li će isti imati za to predviđena sredstva u svojim proračunima za 2014. godinu (ili kroz rebalans) ili ne, ali i spremnosti vlasnika stanova i obiteljskih kuća da sufinanciraju takve projekte – zaključuju iz REA-e Sjever.

U Koprivničko-križevačkoj županiji ove godine pak za subvencioniranje poboljšanja energetske učinkovitosti kućanstava imaju osigurano 500.000 kuna. U veljači se planira raspisati javni poziv, kojim će Županija pozvati građane na izmjenu prostora, ali ovoga puta za izradu nove stolarije.

– Nažalost, s tom količinom novca ne možemo ići i u sufinanciranje termo fasada, ali ćemo se vjerojatno prijaviti po novom natječaju, odnosno kandidirati se za korištenje potpora građanstvima, pa ćemo možda onda dobiti dovoljno sredstava i za tu namjenu. Za sada, mogu najaviti potpore za izmjenu stolarije te da sufinanciramo otprilike 50 posto od investicije, ali ne u većem iznosu od 15.000 kuna – objasnio je Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.

Pročelnik Štimac je opisao i sam postupak prijave, pri čemu je upozorio kako je prvi korak da zainteresirani građani po objavljenom pozivu Županiji upute putem obrazaca željene podatke, odnosno objašnjenje stanja svog kućanstva te mjeru koja će smanjiti potrošnju nekog od energenata, primjerice plina.

– Mi tada imamo povjerenstvo koje sustavom bodovanja ocjenjuje tu vašu kuću, ali uvažavajući i broj članova koji u njoj borave, a nas zanimaju objekti u kojima borave veće obitelji. Nakon toga se na službenim stranicama Županije objave rezultati bodovanja. One koji imaju dovoljan broj bodova tada pozivamo da krenu u investiciju, a kad oni dovrše investiciju, dalje podnose zahtjev s fakturom za to i tada im se investicija sufinancira – objasnio je županijski pročelnik.

U Gradu Koprivnici pak također imaju osigurana sredstva za subvencioniranje poboljšanja energetske učinkovitosti kućanstava. Planirano je da se natječaj objavi do svibnja ove godine, što ovisi o dinamici objave natječaja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za detaljnije informacije svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 279-535.

čitam...