PRED SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA

Ludbreg osigurao novac za poljoprivrednike i one koji će ostati bez posla, proračun se smanjuje za 3,5 milijuna kuna

Gradonačelnik Dubravko Bilić potvrdio je kako će godina biti štedna.

19:30h
0
Foto: Ivan Balija
Gradonačelnik Dubravko Bilić // Foto: Ivan Balija

Sjednica Gradskog vijeća u Ludbregu na rasporedu je idući tjedan. Održat će se putem interneta, a na njoj će se odlučivati o setu mjera za stanovništvo pogođeno utjecajem koronavirusa.

Gradonačelnik Dubravko Bilić kazao je kako će na sjednici smanjiti proračun za otprilike 3,5 milijuna kuna te osigurati 900 tisuća kuna za fond za pomoć gospodarstvu i građanima. Time će se pokušati odgovoriti na mjere koje je donijela Vlada i koje prvi čovjek Ludbrega smatra dobrima jer, kako kaže, pružaju privatnom sektoru i gospodarstvu veliku pomoć.

– Sve dok djeca ne pohađaju vrtiće, roditelji ne moraju plaćati, mjesto u vrtiću im se čuva. Grad je preuzeo financiranje plaća ne samo u gradskom već i u privatnim vrtićima, a naravno očekujemo da se i vrtići prijave na mjere Vlade, a za ostatak uskače Grad Ludbreg – kazao je Bilić.

Ujedno je najavio mjere za obrtnike koje se odnose na sve koji su zatvoreni prema odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Usmjerili smo se prema svim kategorijama radnoga stanovništva. Osigurali smo fond od nekih 400 tisuća kuna. Pogođeni gospodarski subjekti, obrtnici moći će ispuniti zahtjev, a mi ćemo osigurati konkretnu financijsku pomoć u mjesečnim iznosima ovisno o broju prijavljenih uz naravno mjere Vlade na koje se moraju javiti što će biti uvjet za korištenje mjera iz gradskog proračuna. Ovim mjerama pridružujemo se borbi u očuvanju ranih mjesta i želimo pokušati pomoći obrtnicima da prežive ovo teško razdoblje – kaže Bilić te dodaje kako će takvi subjekti biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada.

Ludbreg // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Osigurali su oko 200 tisuća kuna za ljude koji će ostati bez posla

Dodatnih 300 tisuća kuna Ludbreg će, pak, osigurati za poljoprivrednike. Pritom Bilić kao najugroženije grane izdvaja cvjećarstvo i uzgoj bobičastog voća.

– Osigurat ćemo izravne financijske pomoći u iznosu od pet do 30 tisuća kuna ovisno o pogođenosti pojedinog poljoprivrednika. Proizvođačima bobičastog voća, prvenstveno jagoda, osigurat ćemo i korištenje hladnjače besplatno u našoj zadruzi, a nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti i dodatni otkup jagoda s nekim od otkupitelja. Razmišljamo i o pokretanju nekih drugih oblika zbrinjavanja voća poput izrade pekmeza i slično – rekao je Bilić te napomenuo kako se ovim mjerama pruža pomoć onima koji su posebno ugroženi, dok će se ostale mjere predviđene gradskim proračunom i dalje primjenjivati.

Poljoprivreda
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Također, oko 200 tisuća kuna osigurali su za sugrađane koji će ostati bez posla.

– Predvidjeli smo u tom slučaju isplatu jednokratnih novčanih pomoći. Za njih smo također predvidjeli oslobođenje plaćanja komunalne naknade i plaćanja fiksnog dijela odvoza otpada – izjavio je gradonačelnik.

U konačnici, potvrdio je kako će ova godina biti štedna.

– Sve započete projekte nastojat ćemo prema planu provesti do kraja i nastojat ćemo da građani što manje osjete probleme s kojima će se suočiti sve jedinice lokalnih samouprava jer preko njihovih leđa provodit će se Vladine mjere. No, ovo nije problem samo Grada Ludbrega, već svih nas i unatoč tome želimo pomoći gospodarstvu i našim stanovnicima – zaključio je Bilić.

čitam...