25.1 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Problem sa smještajem

Ludbregom luta sve više napuštenih pasa za koje nema mjesta u azilima, Bilić apelira na građane da ih ne ostavljaju
L

Ne propustite

Voljeli bismo kada bi se iz EU fondova mogla povući neka sredstva i dobiti rješenje da napravimo prihvatilište u Ludbregu jer će danas-sutra to postati veliki problem, upozorava Nikola Vidaković.

U Ludbregu trenutno postoji problem sa zbrinjavanjem napuštenih pasa koji bi uskoro mogao eskalirati ako se nešto ne poduzme.

Naime, napušteni psi koji se pronađu na području grada zbrinjavaju se u stacionar Udruge za zaštitu životinja Spas u Varaždinu. No, problem je u kapacitetu jer ga u prostorima te udruge ponekad jednostavno – nema.

U slučaju popunjenosti kapaciteta psi se zbrinjavaju u privremenom azilu Veterinarske stanice NOVA u Ludbregu, no oni nemaju mogućnost dugoročne skrbi za životinje. Zato se pse pokušava što prije vratiti vlasnicima, u slučaju da ih se uspije pronaći, a ako ne, za nesretne životinje trenutno zapravo ne postoji rješenje.

– Azil u kojemu smo dosad zbrinjavali pse trenutno je obustavio prihvaćanje pasa jer jednostavno više nemaju mjesta. Ove godine smo došli do brojke od 40-ak pasa koje trebamo zbrinuti, a svakog plaćamo blizu tisuću kuna. Za lovljenje pasa ovlastili smo veterinarsku stanicu koja to za nas obavlja i oni imaju svoj privremeni azil s vrlo malo mjesta – objasnio nam je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin

Napomenuo je da su najviše odgovorni za cijelu situaciju neodgovorni vlasnici pasa koji ih puštaju na području Ludbrega, a napušteni psi dolaze čak i iz okolnih općina jer im je u gradu najlaške pronaći hranu.

– Budući da su i azil i veterinarska stanica puni, jedino što se može napraviti je da veterinari vrate psa njegovom domu kada ga uhvate, a to opet nije dobro rješenje. Osim toga jedina je solucija da se čeka da se isprazni mjesto u stanici ili u azilu kako bi se mogao pas smjestiti – rekao je Bilić.

Vraćanje psa vlasniku nije tako jednostavno iz očitog razloga što većina pasa ne pobjegne nego ih vlasnici ostave ili otjeraju. No, osim toga, vrlo je teško pronaći vlasnika nečipiranom psu koji nema nikakve identifikacijske podatke, ističe Bilić.

– Ako ovakva situacija potraje, morat ćemo naći drugo rješenje, dogovoriti se s udrugom Spas ili nekom drugom udrugom da preuzme pse – zaključuje Bilić.

Direktor ludbreške veterinarske stanice Nikola Vidaković smatra da se smještaj za pse što prije mora naći u samom Ludbregu jer zbrinjavanje životinja u Varaždinu ili, eventualno, u Koprivnici nije dobro dugoročno rješenje.

– Situacija još nije alarmantna jer trenutno psi kod nas ostaju nekoliko dana dok se ne oslobodi mjesto u Varaždinu, imamo kapacitet za desetak pasa. Ako dođe do veće gužve, u kontaktu smo i s kolegama iz Koprivnice. No, voljeli bismo kada bi se iz EU fondova mogla povući neka sredstva i dobiti rješenje da napravimo prihvatilište u Ludbregu jer će danas-sutra to postati veliki problem – upozorava Vidaković.

Do pronalaska rješenja za napuštene pse iz Ludbrega, gradonačelnik Bilić apelira na građane da ne ostavljaju svoje ljubimce i da ih ne puštaju gradom bez uzice gdje to nije dozvoljeno kako ne bi odlutali – nesretnih ljubimaca bez vlasnika već ionako ima previše.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Super druženje

FOTO I VIDEO / Veselo u Legradu za Dan općine, predstavile se udruge i projekt europske Amazone

Nastavlja se slavlje u povodu Dana općine Legrad. Danas su se u Parku Presvetog Trojstva predstavili članovi i članice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×