Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva

Maja Grba Buljević: Rezultati popuštanja mjera bit će dobri budu li se građani držali i dalje distance

Osvrnula se i na to da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

18:46h
0
MG
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević gostovala je u Dnevniku N1, gdje je govorila o tome što znači za građane Hrvatske popuštanje mjera vezanih za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

– Mjere su dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro. Nadam se da će se svi držati mjera kao i do sada, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati – rekla je Grba-Bujević.

Između ostalog, ponovila je da će rezultati biti dobri, budu li se građani držali i dalje distance.

– Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi – nastavila je načelnica Grba Bujević. 

Osvrnula se i na to da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

– Vlada je na vrijeme osigurala dovoljno zaštitne opreme. Danas je došla pošiljka svega što nam za zdravstveni sustav, ali i crveni križ, djelatnike civilnog stožera, policiju i druge službe treba – objasnila je.

Građanima ta oprema nije namijenjena. HZJZ je izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučljivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su, svakako, i jednokratne kirurške maske.

No, ostaje činjenica da je cijena maski poskupjela.

– Mi nemamo utjecaja na cijenu maski, odnosno nemamo utjecaja na veledrogerije koje isporučuju maske u ljekarne, ali nabavna cijena je velika. No pravilnom upotrebom dvoslojne pamučne maske je moguće zaštititi sebe i druge – zaključila je Maja Grba Bujević.