Mladi astronomi

Mali Pitomačani za ljetnih će praznika moći učiti o svemirskim prostranstvima

09:14h
0
Veliki mjesec
Mjesec nad gradom // Foto: Mario Kos

Učenici će kroz razne radionice, izrade jednostavnih astronomskih pomagala i promatranja važnih događanja na nebu biti u mogućnosti naučiti puno više o našem Sunčevom sustavu, tijelima u svemiru i svemirskim prostranstvima – najavio je učitelj.

U sklopu projekta „Horizonti spoznaja“ Astronomskog društva Pitomača, u Osnovnoj školi Petra Preradovića, najavljeno je održavanje grupe Mladi astronomi, dok će tijekom praznika u pitomačkoj zvjezdarnici Vila biti organizirana ljetna škola astronomije.

Ondje će polaznike posjećivati i održavati im predavanja poznati stručnjaci i profesori astronomije, uz razne radionice i promatranja neba teleskopom.

U grupi će učenici tijekom drugog polugodišta kroz razne radionice, izrade jednostavnih astronomskih pomagala i promatranja važnih događanja na nebu biti u mogućnosti naučiti puno više o našem Sunčevom sustavu, tijelima u svemiru i svemirskim prostranstvima – najavio je na Facebook stranici škole, učitelj fizike Mario Held.

Rekao je kako će uz noviju i suvremeniju opremu, učenici naučiti služiti se teleskopom koji ima mogućnost promatranja i snimanja neba u bilo koje vrijeme te spremanja snimljenih podataka na računalo.

– Prikupljene snimke i podatke uz pomoć računala i pametne ploče programski će analizirati i obrađivati, što je u današnje vrijeme vrlo zanimljivo – objasnio je učitelj.

Grupa će se sastajati dva puta tjedno u prostorijama škole, a po potrebi i u zvjezdarnici Vila u Pitomači. Zainteresirani učenici koji bi željeli pohađati grupu, sudjelovati na radionicama, istraživati svemir i učiti astronomiju, pozvani su upisati se u tablicu na oglasnoj ploči u pitomaškoj osnovnoj školi ili javiti se osobno voditelju grupe.