procedura

Manje je od mjesec dana do lokalnih izbora, evo koji je rok za prikupljanje potpisa

Izborna povjerenstva imaju 48 sati za objavu pravovaljanih kandidacijskih lista i kandidatura, to znači 30. travnja, odnosno najkasnije 1. svibnja do ponoći. Nakon objave kandidatura slijedi službena izborna promidžba.

10:18h
0
Lokalniizbori biračkamjesta
Foto: Kristina Kos

Manje je od mjesec dana do lokalnih izbora, a diljem Hrvatske kandidati su počeli s prikupljanjem potpisa. Potpisi za kandidature prikupljat će se, u skladu sa zakonom, iduća dva tjedna.

Od 16. travnja počeli su teći svi zakonski rokovi, pa tako i za prikupljanje potpisa.

Koliko ih je gdje potrebno, kao i što slijedi nakon toga, prekjučer je u RTL-u Danas objasnio je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slavko Hojski.

Kazao je da je rok dva tjedna, nakon toga, izborna povjerenstva, općinska, gradska i županijska imaju 48 sati za objavu pravovaljanih kandidacijskih lista i kandidatura, to znači 30. travnja, odnosno najkasnije 1. svibnja do ponoći, i nakon objave tih lista slijedi službena izborna promidžba.

– Sada se skuplja na 576 mjesta, jer toliko je jedinica lokalne i regionalne samouprave, što je dodatni izazov, pa će svako izborno povjerenstvo naglasiti kandidatima koji dolaze k njima koji su uvjeti i koliko uopće ljudi može doći, s obzirom na veličinu prostorije. Što se tiče prikupljanja potpisa, također je HZJZ izdao preporuku za štandove na otvorenom, maske na otvorenom su također obaveza, ako se stvori red, dva metra razmaka, dezinficijens, a preporuka je svih građanima koji žele dati potpis da imaju vlastitu kemijsku olovku, uz dezinficijens prije i poslije potpisivanja – kaže S. Hojski.

Što se tiče izbornih skupova, u dogovoru s HZJZ-om s preporukama će se krenuti negdje krajem travnja gdje će biti propisane preporuke.

– Kako sada stvari stoje, Nacionalni stožer je donio odluku koja još uvijek na snazi da je maksimalno 25 ljudi. Vjerojatno će i preporuke Zavoda to pratiti ako ne bude do tada određenih izmjena.

Što ako se epidemiološka situacija u zemlji drastično pogorša? Postoji li mogućnost za odgodu izbora?

– Izbore je raspisala Vlada RH sukladno Zakonu o lokalnim izborima. Kada bi, eventualno, došlo do takvog pogoršanja stanja, onda bi na potezu bila Vlada koja bi mogla predložiti Saboru izmjene tog zakona, pa da oni eventualno odgode izbore. Zasad, koliko je DIP-u poznato, o tome nema govora – kaže Hojski.