Trzavice prije sjednice Gradskog vijeća

Marijan Šiško: Gradska vlast navikla je ograničavati oporbu da bi komotno vladala, Ivan Pal: Postoje procedure koje on ne razumije ili ne želi razumjeti, anarhija i demokracija su različite stvari

Smatram da je potrebno pojasniti situaciju koja se događa. Politikom se ne bavim iz osobnog interesa, nego iz želje da dođe do pozitivnih promjena u našem društvu te da Koprivnica postane poželjno mjesto za život, rekao je Marijan Šiško.

12:00h
0

Nezavisni koprivnički gradski vijećnik Marijan Šiško požalio se na rad predsjednika Gradskog vijeća Ivana Pala, a podršku mu je pružio i aktivist Siniša Bosanac.


Oni su u obraćanju medijima istaknuli neke, kako kažu, nepravilnosti u radu Gradskog vijeća i nepoštivanje poslovnika koje se ne bi trebalo događati.

Marijan Šiško je naveo kako između njega, kao predsjednika Odbora za statutarno-pravna pitanja, i Ivana Pala, kao predsjednika Gradskog vijeća, očito postoje nesporazumi koji traju već neko vrijeme, što se reflektira i na rad Odbora.

– Želim svoju dužnost na koju sam izabran raditi u skladu s poslovnikom Gradskog vijeća. Gradska vlast navikla je raditi što komotnije i ograničiti prostor za djelovanje oporbi. Tako je i sazvana prva sjednica Odbora za statutarno-pravna pitanja od strane predsjednika Gradsko vijeća, s dnevnim redom koji je on napravio, a to je sve napravljeno u moje ime, bez mog sudjelovanja. Samo sam dobio poziv za sjednicu Odbora, kao i svaki drugi član, iako u Poslovniku piše da predsjednik Odbora sastavlja dnevni red i saziva sjednicu. Zbog nepoštivanja procedure otkazao sam drugu sjednicu Odbora – pojasnio je Šiško.

Foto: Matija Gudlin
Marijan Šiško // Foto: Matija Gudlin

Smatra i da je poslovnik nedorađen i nedovoljno dobro pripremljen, što nikako nije dobro za dokument prema kojemu bi se trebalo raditi u Gradskom vijeću. Istaknuo je i dvije, prema njegovom mišljenju, dvojbene odredbe, a to su da gradonačelnik sudjeluje u raspravi, odgovorima i replikama te da gradonačelnik može zatražiti stanku. U tome ga je podržao i Siniša Bosanac.

– Ovo su vrlo važna pitanja jer se demokracija sastoji od procedure, a ovdje imamo nakanu da se poveća deficit demokracije u radu Gradskog vijeća i da izvršna vlast preuzme funkcije koje ima predstavničko tijelo. Nedopustivo je da se gradonačelnik, koji predstavlja izvršnu vlast, miješa u rasprave predstavničkog tijela. On može dati prijedlog, saslušati raspravu i dati svoje komentare, ali ne se miješati u rasprave Gradskog vijeća. Isto tako, traženje stanki u radu Gradskog vijeća može se iskoristiti kako bi se disciplinirali i pritiskali vijećnici koji se ne slažu s gradonačelnikom. SDP ima tanku većinu i zato to pravo nije dobro – smatra Bosanac.

Prozvani Ivan Pal slaže se s Marijanom Šiškom da je došlo do nesporazuma, no prvenstveno zato što nezavisni vijećnik zapravo ne razumije kako funkcionira Gradska uprava.

Foto: Matija Gudlin
Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

Netočna tvrdnja je da sam ja sazvao sjednicu Odbora. Gospodin Šiško je sazvao Odbor, ne ja. Naravno da inicijativa ide od mene kao predsjednika Gradskog vijeća jer su odbori radna tijela, postoji određena procedura koju on ne razumije ili ne želi razumjeti. Ne razumije da o potrebi sazivanja Odbora ne odlučuje on kao njegov predsjednik, nego potrebu sazivanja naviještamo mi. On smatra da može sazvati Odbor kad želi i s kojim god temama želi. Naravno, može predložiti dnevni red, a hoće li on biti prihvaćen ili ne, to je pitanje demokratske procedure. Njega muči to što ne može kao manjina većini nametnuti svoj stav. Ja sam samo jedan od sedam osoba u tom odboru – naglasio je Pal.

Što se tiče stavki u poslovniku koje su za Šiška i Bosanca dvojbene, Pal je naveo da su to prijedlozi koji su, po njegovom mišljenju i mišljenju stručnih službi, dobri. Također, smatra da je i u tom slučaju došlo do nerazumijevanja toga zašto su te odredbe potrebne.

– O poslovniku će raspravljati Gradsko vijeće i o njemu donijeti odluku, a ako se nekome ne sviđa neki prijedlog, ima pravo dati niz amandmana, o kojima će vijeće također raspravljati. Gradonačelnik je dužan sudjelovati u raspravama Gradskog vijeća, on je u velikoj većini predlagač, a kako da raspravljamo o temama bez predlagača. Poslovnik čak u jednoj točki izričito kaže da je gradonačelnik dužan sudjelovati u radu Gradskog vijeća. Što se tiče stanki, naravno da gradonačelnik ima pravo tražiti stanku. Primjerice, kada smo donosili proračun ili kada se donose odluke o nečemu što zadire u trošak grada, gradonačelnik u jednoj sekundi mora donijeti odluku o tome. Tada bi on od nekog vijećnika trebao zatražiti da zatraži stanku kako bi on mogao razmisliti, a to nije korektno. Zašto onda ne bi i gradonačelnik sam mogao tražiti stanku? Moram naglasiti da svatko ima pravo sudjelovati u demokraciji onako kako on misli da bi trebao, iako smatram da su demokracija i anarhija dva različita pojma. Smatram da je pitanje poslovnika pitanje za raspravu na Gradskom odboru i vijeću. Mislim da to pitanje ne možemo rješavati na konferencijama za novinare – zaključio je Ivan Pal.

 

čitam...