Mini simpozij o zelenoj gradnji u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju

07:17h
0
Ilustracija

U utorak, 29. travnja 2014. u velikoj dvorani HGK – Županijske komore u Koprivnici održan je 6. Mini simpozij o zelenoj gradnji pod nazivom „Ekonomska isplativost i elementi održive gradnje” u suradnji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG), HGK – Županijske komore Koprivnica i Grada Koprivnice.

Pozdravni govor održala je koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, dok  se u uvodnom govoru sudionicima obratila Dubravka Nižetić, Voditeljica ureda HSZG. Više o projektima javno privatnog partnerstva rekao je Saša Marenjak iz tvrtke PPP centar d.o.o.

Sponzori ovog simpozija bile su tvrtke Profine Croatia i ACO građevinski elementi d.o.o. koji su u drugom dijelu programa Simpozija predstavili svoje proizvode i usluge koji se koriste u projektima sa visokim zahtjevima energetske učinkovitosti i efikasnog korištenja vodnih resursa. Obje tvrtke višegodišnji su članovi HSZG-a.

Simpozij je održan pred vrlo interaktivnom koprivničkom publikom. Sudionici su bili  iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, javne uprave kao i šira zainteresirana javnost koja je dio sustavne edukacije o zelenoj  gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG ( www.gbccroatia.org ) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju ( www.worldgbc.org ). Sudjelovanje na simpoziju bilo je besplatno.

Grad Koprivnica može se pohvaliti prvim stambenim zgradama s A+ certifikatom u Hrvatskoj. Projekt izgradnje kompleksa niskoenergetskih stambenih zgrada bio je jedan od prvih koraka kojim je Koprivnica krenula prema ostvarenju postavljenih ciljeva: do 2025. postati energetski učinkovit zeleni grad. „Šparne hiže” nalaze se u sjeveroistočnom dijelu Koprivnice, u užem području grada, unutar stambene zone Lenišće istok. Srušile su mnoge predrasude o upitnoj isplativosti ulaganja u niskoenergetske objekte, o nemogućnosti izgradnje niskoenergetskih objekata za prihvatljivu cijenu, o  nedovoljnom iskustvu i predznanju za izgradnju zgrade razreda A+.

Više o Savjetu za zelenu gradnju na: www.gbccroatia.org  ili Facebook/Zelena gradnja

O Savjetu za zelenu gradnju: Hrvatski savjet za zelenu gradnju osnovan je u ljeto 2009. sa svrhom poticanja i provođenja promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u Hrvatskoj i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti. Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj. Savjet za zelenu gradnju danas ima 100 članova iz redova vodećih tvrtki u projektiranju, proizvodnji građevinskog materijala i opreme, financiranju i izvođenju građevinskih projekata, tvrtki specijaliziranih za tehnologiju energetske učinkovitosti, alternativnih izvora energije, upravljanje i održavanje zgrada, zatim udruge, obrazovne institucije, banke, veleposlanstva, gospodarske komore, savjetnici i ovlašteni arhitekti. Više na: www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja

čitam...