POSJET PODRAVINI

Ministrica poljoprivrede M. Vučković ispred sedmerokatnice: Podravka se prijavljuje na naše natječaje, neki su projekti već odobreni

Pohvalila je napore Podravke i rezultate posljednjih godina, osobito u prošloj, koronavirusom obilježenoj godini.

12:53h
0
Foto: Ivan Balija
Marija Vučković // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Koprivnicu, sastavši se sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, saborskim zastupnicima Darkom Sobotom i Mišelom Jakšićem, ujedno koprivničkim gradonačelnikom, te Upravom Podravke na čijem je čelu Martina Dalić. Uz Plenkovića, između ostalih, stigla je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je nakon sastanka u Podravci dala izjavu za medije, pri čemu joj je postavljeno pitanje o eventualnoj pomoći ljudima kojima je mraz nanio štete na voćnjacima.

– Žao mi je što se u isto vrijeme suočavamo s posljedicama iznenadih mrazova i poteškoćama. Također, hvala svim voćarima i poljoprivrednicima koji su proteklih noći uložili napore kako bi obranili nasade. Rano je za procjenu štete. Pričekat ćemo hoće li biti proglašena elementarna nepogoda ili ne, što nije u nadležnosti ministarstva poljoprivrede. Jednako tako, poslali smo upite. U dobroj smo komunikaciji s Hrvatskom voćarskom zajednicom. Organizirat ćemo sastanak kako bismo vidjeli kakva je reakcija dodatna potrebna, ukoliko će biti potrebna. Krećemo s novim investicijskim mjerama ulaganja u trajne nasade s opremom protiv elementarnih nepogoda. To su investicije koje potenciramo. Imamo mjere za osiguranje iz programa ruralnog razvoja koje se koriste sve intenzivnije. Znamo da to nije u svim situacijama dovoljno. Kao i dosad, pokušat ćemo pomoći – odgovorila je M. Vučković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Pohvalila je napore Podravke i rezultate posljednjih godina, osobito u prošloj, koronavirusom obilježenoj godini.

– Rezultati su, kao što je predsjednik Vlade istaknuo, iznimno pozitivni. Konsolidirana dobit je gotovo 250 milijuna kuna. Iz domene ministarstva poljoprivrede mogu ponoviti da smo krajem 2019. godine objavili značajan natječaj za prerađivački sektor, za stvaranje više dodane vrijednosti u preradu. Nedavno smo povećali alokaciju za tu aktivnost prerade s 300 na 462 milijuna kuna. Ovo ministarstvo poljoprivrede bit će i dalje fokusirano na primarnu poljoprivrednu proizvodnju jer je ona najosjetljivija. Jačat ćemo bazu i povezivati primarne proizvođače s hrvatskom prerađivačkom industrijom koja ima snažne potencijale za izvoz i rast. U tome kontekstu, razgovarali smo i o investicijama Podravke. Podravka se prijavljuje na naše natječaje, ja sad ne bih prejudicirala niti govorila o tome konkretno. Mogu reći ono što je dosad odobreno, to su određeni projekti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i obnovljive izvore energije. Što će biti s preradom, vidjet ćemo. Očekujem da će ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH snažno podržavati baš ovaj dio prehrambene industrije koji predstavlja veliki potencijal za Hrvatsku – zaključila je ministrica.