Mladi Koprivničanci sa Downovim sindromom posjetili predsjednika

11:44h
0
Vedran i Filip, zajedno sa očevima Vladom i Sinišom, fotografirali su se sa predsjednikom

Predstavnici Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica jučer su posjetili predsjednika Republike Hrvatske, Ivu Josipovića. Vedran i Filip, štićenici Udruge, ostvarili su svoju veliku želju i fotografirali se sa predsjednikom.

Osim koprivničke, prisutne su bile i udruge iz cijele Hrvatske, a predsjednik ih je primio povodom prvog službenog obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down. Josipović je, kako saznajemo iz Udruge, istaknuo da je dužnost društva pomoći roditeljima djece s Downovim sindromom kako bi njihova djeca imala potpuniji i aktivniji život i pravo na jednake mogućnosti u društvu. Rekao je i kako je upoznat sa mnogim problemima sa kojima se susreću – neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom, neprilagođenim obrazovnim sustavom i nemogućnosti integracije te skrbi o osobama s Downovim sindromom nakon smrti roditelja.


Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom danas putem svojih projekata Rane intervencije, Igraonice dodir i kluba Latica skrbi o šestero djece i osoba s Down sindromom s područja Koprivnice, od 12 mjeseci do 32 godine starosti. Iz Udruge poručuju kako se nadaju da će se zajedno prevladati predrasude prema ovim izuzetno toplim ljudima te im se omogućiti kvalitetnija skrb i kvalitetniji život.

 

Članove Udruge primila i Vesna Želježnjak

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Vesna Želježnjak danas je primila članove Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. “Kod gradonačelnice smo istakli naše težnje i potrebe te jako dobru suradnju sa Gradom, koji nam je strateški partner u razvoju usluga kojima poboljšavamo život naših članova.”, rekao nam je Siniša Bosanac, tajnik Udruge. Predstavnici Udruge obnašateljici dužnosti predali su prigodne poklone koje su sami izradili na kreativnim radionicama.

Kampanja “Zajedno smo jači”

U okviru kampanje Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom u subotu 24.03. od 9 do 12 sati na Zrinskom Trgu održati će se kampanja „Zajedno smo jači“.Cilj kampanje je upoznavanje šire javnosti i podizanje društvene svijesti o pravima osoba s mentalnom retardacijom te time utjecati na sprečavanje svih oblika diskriminacije uključujući obrazovanje, zapošljavanje, slobodno vrijeme, sport, pristup novim tehnologijama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama i svim drugim sferama života. Kampanja je organizirana u svim dijelovima Hrvatske. Organizator za sjeverozapadnu Hrvatsku je Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica. Na postavljenim štandovima svoj rad, pored koprivničke udruge, predstaviti će i udruge iz Đurđevca, Križevaca, Ludbrega, Čakovca, Varaždina i Ivanca te nositelj kampanje Hrvatski savez udruga osoba s mentalnom retardacijom.

čitam...