ZAVOD ZA HITNU MEDICINU

Mladić zbog toplinskog udara završio u koprivničkoj bolnici, M. Hanžeković: Treba brzo reagirati

Osoba je primila svu potrebnu skrb i njegu, a prema riječima ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu naše župnije, Mirjane Hanžeković, stanje ide na bolje.

16:00h
0
Pijte dovoljno vode // Foto: Matija Gudlin

Nalazimo se usred još jednog toplinskog vala, a vrućine su posebno opasne za kronične bolesnike i starije osobe.

Međutim, tegoba uzrokovanih vrućinom nisu pošteđene ni mlade, zdrave osobe pa je tako u koprivničkoj Općoj bolnici zbrinuta mlađa muška osoba iz Đurđevca zbog toplinskog udara. Osoba je primila svu potrebnu skrb i njegu, a prema riječima ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu naše župnije, Mirjane Hanžeković, stanje ide na bolje.

Toplinski udar je potencijalno vrlo opasno stanje u kojem organizam zbog zakazivanja mehanizama termoregulacije gubi sposobnost prilagođavanja visokim vanjskim temperaturama. Potrebno je reagirati brzo jer neliječeni toplinski udar može dovesti do trajnih posljedica, pa čak i smrti. Toplinski udar zahtijeva liječničku intervenciju, stoga odmah pozovite liječnika. U međuvremenu morate odmah pružiti pomoć oboljeloj osobi – morate je ohladiti.

Tegobe uzrokovane vrućinama javljaju se i kod kroničnih bolesnika pa su tako česti problemi s tlakom i srcem, ali ravnateljica Hanžeković kaže da se ne radi o nečem alarmantnom.

Za vrijeme ljetnih vrućina najbolje je izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama te uzimati puno tekućine.

 

čitam...
Loading...