više sutra

Na preporukama za otvaranje škola još se radi, Božinović: U fazi smo popuštanja, ali nismo u fazi povratka normalnom životu

Ako ćemo imati situaciju da je žarište u školi, onda ćemo ju zatvoriti. Tako će biti i sa svakom drugom aktivnosti na dnevnoj bazi i tako ćemo razmatrati povratak ili popuštanje mjera, rekao je Capak. 

15:30h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Mnogi su se u Hrvatskoj digli na noge kad je priopćeno kako će se u jednoj od faza popuštanja mjera i otvoriti škole za one najmlađe, od prvog do četvrtog razreda. Na preporukama za otvaranje škola radi Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čijem je čelu Krunoslav Capak.

– Radimo preporuke i imamo nešto spremno. Znam reći ‘pustite nam vikend i pustite nam ponedjeljak ujutro’. Sutra ćemo znati reći nešto više, ne bih izlazio više o tome dok se ne kontaktiramo s resornim ministarstvom. U preporukama nećemo uspjeti razraditi sve situacije koje postoje – rekao je Capak.

MARKETING EPODRAVINA.HR

– Iznimno sam sretan na sve naše rezultate iako to ne volim spominjati. Nadam se da će virus napraviti svoje i otići u povijest. Željeli smo polučiti najbolji mogući odgovor u datom trenutku. Radili smo ono što smo najbolje znali i rezultati su tu – dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinari su spomenuli slučaj u Njemačkoj gdje je su škole otvorene, a ubrzo se u jednoj dogodio slučaj da je školu pohađalo dijete čiji je roditelj zaražen koronavirusom. Škola je ubrzo zatvorena. Gospodinu Capaku postavljeno je pitanje što bi bilo da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj.

– Ne možemo razraditi sve situacije koje se mogu dogoditi. Nismo odredili granicu temeljem koje ćemo vraćati pojedine mjere, ali smo dogovorili da ćemo svaki dan razmatrati epidemiološku situaciju.

Ako ćemo imati situaciju da je žarište u školi, onda ćemo ju zatvoriti. Tako će biti i sa svakom drugom aktivnosti na dnevnoj bazi i tako ćemo razmatrati povratak ili popuštanje mjera – rekao je Capak.

Na sve rečeno nadovezao se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Moguće je da se dogodi tako nešto, naš Stožer u takvom slučaju će morati adekvatno reagirati. Mi jesmo u fazi popuštanja, ali nismo u fazi povratka normalnom životu. Do toga ćemo pričekati na dolazak cjepiva ili pronalazak adekvatnog lijeka – izjavio je na presici nacionalnog Stožera.

čitam...