dobila je nove organe

Naša heroina Vanesa konačno je operirana u SAD-u! Nakon 16-satnog zahvata, dobila je novu priliku, majka Kruna: Pred nama je još dug put

Operacija je prošla dobro, operirala su ju četiri doktora i trajala je 16 sati. Vanesi je rekonstruiran mjehur te crijevo i slijepo crijevo i napravili su mjesta za bubreg, za što će morati na transplantaciju, rekla nam je njena majka Kruna.

10:06h
0
Foto: Kristina Kos
Vanesa samo želi biti zdrava i živjeti normalno // Foto: Kristina Kos

Nakon što je privukla medijsku pažnju, naša heroina Vanesa Dolenec (15), konačno je operirana i dobila je novu priliku za život.

Nakon očajnog vapaja njenih roditelja, koji su smatrali da liječenje ide presporo, djevojčica je zajedno s majkom Krunom prije dva mjeseca otputovala u urološki centar u Cincinnatiju u Americi. Prije toga više je mjeseci provela na Rebru, gdje su ju pripremali za komplicirani zahvat.

– Operacija je prošla dobro, operirala su ju četiri doktora i trajala je 16 sati. Vanesi je rekonstruiran mjehur te crijevo i slijepo crijevo i napravili su mjesta za bubreg, za što će morati na transplantaciju – rekla nam je njena majka Kruna.

Ona je trenutno s njom u klinici, gdje se Vanesa oporavlja, a nedavno im se pridružio i otac Dragan koji nije mogao dočekati da vidi svoju mezimicu.

– Zadovoljni smo ishodom, no pred nama je još dug put. Na transplantaciju bubrega će vjerojatno u Zagreb – kaže nam majka djevojčice.

Podsjetimo, Vanesa je rođena s rijetkom anomalijom kloakom, odnosno bez debelog crijeva, jedan se bubreg osušio, nije imala mjehur, s dvije maternice i dvije rodnice.

Od tada njena osobna, ali i borba njenih roditelja, ne staje.

Otac Dragan je u očaju nazvao ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i prijetio da će na bolnicu baciti bombu ako se liječenje ne ubrza, no oslobođen je optužbi jer ih je izrekao u afektu i nije imao stvarnu namjeru učiniti tako nešto.

A nakon toga, stvari su se zaista ubrzale.

Roditelji su skupljali pomoć za boravak u Americi. Smješteni su u Ronald MC kući koja je u sklopu bolnice, gdje dan boravka košta 25 dolara.

– Pomogle su nam donacije dobrih ljudi, na čemu im hvala. Nadamo se da će se Vanesa, koja je sve dobro podnijela, potpuno oporaviti – kazuje nam majka.

Iako će se djevojčica cijeli život morati katetirizirati i kroz trbuh izbacivati urin, pelene više ne mora nositi, a stolicu može vršiti uobičajenim putem.

Koliko će još ostati ne znaju, jer ova kompleksna operacija zahtijeva dug oporavak.

No uopće ne sumnjamo da će naša lavica Vanesa sve izdržati te konačno dobiti priliku živjeti kao i njeni vršnjaci, što joj je najveća želja.

– Koliko sam prošla, više me ničega nije strah, samo da ozdravim i normalno živim. Kada odrastem, htjela bih biti glumica, a možda i raditi u medicini da pomažem drugima, jer dobro znam kako je biti bolestan – rekla nam je ona kad smo je prvi put posjetili.

U svojem je kratkom životu bila na više od 15 operacija, pola života je provela u bolnicama, a njena borba tu ne staje.

Čeka ju transplantacija bubrega, a mi vjerujemo u sretan ishod i pratimo ju na putu do ozdravljenja.