Novi predsjednik Podravkine Uprave je Miroslav Vitković

22:23h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Miroslav Vitković je od danas predsjednik Uprave Podravke. Ljubo Jurčić, predsjednik Podravkinog Nadzornog odbora, rekao je novinarima nakon petosatne sjednice NO-a da odluka nije bila jednoglasna i nije htio otkriti tko se protivio imenovanju Vitkovića, no jasno je da se tome protivila Ksenija Horvat, predstavnica radnika u NO-u i predsjednica sindikata PPDIV u Podravki koja ga je prije nekoliko dana kazneno prijavila.

Jurčić je dodao da će se Podravka izvući iz nedavno otkrivenih financijskih malverzacija koje su ju skoro upropastile, jer je s bankama dogovorena odgoda ili reprogramiranje otplate nekoliko kredita, a jamstva koja je dala vraždinskoj Fima Grupi za kreditno zaduženje te novac posuđen splitskoj tvrtki SMS uspjet će namiriti iz imovine tih poduzeća:

– Revizori su otkrili da je većina spornih novčanih transakcija obavljena ove godine te da su starija potraživanja Podravke podmirena. Također, potvrdili su dosadašnja saznanja po kojima rizična ulaganja za koja se do nedavno nije znalo iznose 311 milijuna kuna. Razgovarali smo i o nastavku suradnje s Adriom, no na drugačiji način koji Uprava još treba konkretizirati. Što se tiče splitskog SMS-a imamo prvo na žig za maslinovo ulje i masline i zato ćemo do travnja iduće godine pokrenuti proizvodnju njihovu proizvodnju i preradu u splitskim pogonima, čime će se spasiti radna mjesta. Iz investicijskih fondova ćemo do kraja lipnja iduće godine povući 30-ak milijuna kuna, 80 milijuna kuna koje smo posudili SMS-u vratit ćemo prodajom dionica Rovinjske tvornice Mirna koje je SMS dao kao jamstvo, a problema neće biti ni s plaćanjem 107 milijuna kuna kredita koji je Fima grupa uzela kod Erste faktoringa. Podravka je, naime, bila jamac i podmirit će ga ako Fima grupa to ne učini 22. siječnja iduće godine, a onda se regresnim pravom naplatiti iz njezine imovine, u koju se ubraja i nekoliko hotela – optimističan je bio Jurčić, no nije mogao jamčiti da na naplatu neće doći još poneka mjenica koju su uhićeni bivši članovi Uprave možda izdali na svoju ruku.Novi predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković. Snimio: Marijan Sušenj

Otplatu komercijalnog kredita Zagrebačke banke Podravka je uspjela odgoditi i ako se namiri prodajom dionica Mirne Rovinj vratit će 10% manje nego bit trebala, nastavio je objašnjavati Jurčić. Nešto složenija priča je s vraćanjem 6,2 milijuna eura koje je Podravka deponirala u mađarskoj OTP banci. Jurčić je novinarima kazao kako vjeruje da je banka taj novac nekome dala kao kredit za kupovinu Podravkinih dionica te da su te dionice založene za taj kredit:

Ljubo Jurčić, predsjednik Podravkinog Nadzornog odbora. Snimio: Marijan Sušenj– OTP banka sada kaže da će prodati dionice ako inzistiramo na povratu novca, no da ćemo morati namiriti razliku u njihovoj cijeni na svoju štetu. Još uvijek nemamo nikakav dokument da se Podravka jamstvom na to obvezala , pa će ta priča još potrajati. Osobno, čini mi se da je do ovog problema došlo kad se investitorska kuća Meryl Linch povukla iz projekta kreditiranja kupovine Podravkinih dionica, za što je sama tvrtka jamčila, a u igru je sa 34,2 milijuna eura kredita ušla OTP banka. Vjerujem da mi sada ne možemo do našeg depozita zato jer je on u stvari prva rata otplate tog kredita.

Ljubo Jurčić je najavio da će poslovanje Podravke u 2010. porasti za 1,6 – 2% te da će Skupština dioničara biti održana najvjerojatnije do 15. veljače iduće godine. Nadalje, odlučeno je da će broj članova Nadzornog odbora biti smanjen sa 11 na sedam te da će NO izraditi nove pravilnike po kojima će se upravljati tvrtkom, čime će se spriječiti ponavljanje afera koje su ju dobrano uzdrmale.