19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Obilježavanje 350. obljetnice Novoga Zrina i 70. godišnjice Dragutina Feletara
O

Ne propustite

U Donjoj Dubravi je 10. srpnja 2011. održano obilježavanje 350. obljetnice Novoga Zrina (1661. – 2011.) i 70. godišnjice prof. dr. sc. Dragutina Feletara. Ova obilježavanja održana su u organizaciji Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ – zmajskih stolova u Čakovcu i Križevcima, Društva za ekonomsku i ekohistoriju i Općine Donja Dubrava. Događaju su prisustvovali brojni suradnici i kolege prof. Feletara kao i njegovi doktorandi, pripadnici Družbe Braća hrvatskoga zmaja, predstavnici Općine Donja Dubrava, te Feletarovi prijatelji i članovi uže obitelji.

Susret je započeo na starom imanju Dragutina Feletara u Donjoj Dubravi, a nastavio se pokraj spomenika Novom Zrinu na rijeci Muri (područje Općine Legrad). Tamu su pripadnici Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ položili vijence na spomenik Novom Zrinu, uz protokolarno sudjelovanje pripadnika Zrinske garde iz Čakovca.

Sudionici obilježavanja nakon toga su se smjestili u Općinsku Vijećnicu u Donjoj Dubravi gdje je održan kolokvij o djelu Dragutina Feletara u povodu 70. godišnjice života. Pozdravne govore na početku kolokvija održali su načelnik Općine Marijan Varga i predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Hranjec.

Prvo izlaganje održao je docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Petrić, koji je govorio o prinosima Dragutina Feletara hrvatskoj historiografiji i susjednim znanostima. Pomoćnik dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i redoviti profesor na Geografskom odsjeku PMF-a Zoran Stiperski govorio je o Feletarovim prinosima hrvatskoj geografiji. O Feletarovom radu u međunarodnoj suradnji govorila je prorektorica Mariborskog sveučilišta Lučka Lober. Zastupnik u Hrvatskom saboru i novi veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ Nevio Šetić održao je izlaganje o djelovanju Dragutina Feletara u Družbi. Posljednji referat imao je doktorand na Odjelu za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mario Kolar, koji se kritički osvrnuo na književni rad Dragutina Feletara.

Nakon izlaganja održana je rasprava u kojoj je istaknuto da je u jednom kraćem kolokviju nemoguće nabrojiti sve značajno što je prof. dr. sc. Dragutin Feletar stvorio u životu, jer je svojim višedesetljetnom radom na mnogim poljima u potpunosti promijenio kulturnu i znanstvenu sliku sjeverozapadne Hrvatske. Međutim svi okupljeni su se složili kako se od Feletara i u narednim godinama očekuje mnogo, kako u znanstveno-istraživačkoj i izdavačkoj djelatnosti, tako i na području publicistike i književnosti, te angažmanu u društvenom i kulturnom životu Podravine i Međimurja.

Dragutin Feletar je rođen u Velikom Otoku 10. srpnja 1941. Osnovnu školu je polazio u Donjoj Dubravi i Kotoribi, a gimnaziju u Varaždinu. Završio je studij geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1973. magistrirao, a 1982. doktorirao. Radio je u prosvjeti, novinarstvu, odnosima s javnošću, znanosti i izdavaštvu. Od 1983. do 2006. radio je na PMF-u u Zagrebu gdje je napredovao do trajnog zvanja redovitog profesora, a zadnje dvije godine bio je i dekan tog fakulteta. Član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je 2006., a od 2006. do 2011. obnašao je časnu dužnost velikog meštra Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Dobitnik je državne nagrade za popularizaciju znanosti, nagrade za životno djelo Koprivničko križevačke županije i Grada Koprivnice, državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, itd.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×