Tu, među nama

Obitelj Robnik već tri godine pokušava vratiti svoju djecu, ali…

06:30h
0
Obitelj Robnik // Foto: facebook
Obitelj Robnik // Foto: facebook

Iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb poručuju kako, općenito govoreći, stambeno pitanje obitelji Robnik nije presudno niti je jedini uvjet da se djeca vrate u primarnu obitelj iz udomiteljske.

Obitelj Robnik iz Novačke u općini Gola do srpnja iduće godine trebala bi u potpunosti obnoviti derutnu kuću u kojoj živi kako bi vratila svoju djecu koja su protekle tri godine smještena u udomiteljskoj obitelji.

Njihova financijska situacija jako je loša i nisu u mogućnosti sami financirati radove koje, kako kažu u toj prekodravskoj obitelji, uvjetuje koprivnički Centar za socijalnu skrb.

– Živimo od moje mirovine koja iznosi 2800 kuna. Supruga ne radi jer boluje od teškog oblika epilepsije i nitko je ne želi zaposliti – rekao je Siniša Robnik, inače branitelj Domovinskog rata kojemu je stradala noga od ranjavanja šrapnelom haubice 203 milimetara.

Objasnio je kako su do sada uz financijsku pomoć i donacije dobrih ljudi uspjeli ispuniti dio uvjeta te su uveli vodovod, napravili kupaonu, sanirali krovište i promijenili stolariju.

– Ova kuća je moja djedovina i jako je stara. Još trebamo napraviti dvije dječje sobe i posebno roditeljsku. To je sve izvedivo unutra, ali nemamo novaca. Trebamo i betonirati podove jer su zemljani, uvesti elektroinstalacije, obložiti unutrašnjost gipsanim pločama te izolirati kuću od vlage – dodao je.

Istaknuo je da ne traže novac, već prikupljaju građevinski materijal kako bi do zakazanog roka uspjeli obnoviti svoju kuću kako bi im se njihovi 11-godišnji i 3-godišnji sinovi te 4-godišnja kćer napokon vratili.

– Svoju djecu pokušavamo vratiti već tri godine. Ukoliko ne zadovoljimo sve uvjete, mogli bi ući u postupak posvajanja. Mi to nikako ne želimo – zaključio je Robnik.

S druge strane, iz koprivničkog Centra poručuju kako, općenito govoreći, stambeno pitanje obitelji Robnik nije presudno niti je jedini uvjet da se djeca vrate u primarnu obitelj iz udomiteljske.

Objasnili su kako ne mogu davati podrobnije informacije o ovoj obitelji jer bi to značilo povredu djetetovih prava, ali su istaknuli da prema obiteljskom zakonu sud može smjestiti djecu u udomiteljsku obitelj ako je Centar procijenio da u primarnoj obitelji postoji rizik po život, zdravlje i razvoj djeteta ili ako u obitelji nisu provedene izrečene mjere za zaštitu djeteta.

Kako bilo, svi koji obitelji žele pomoći mogu se obratiti organizatorima akcije na njihovoj facebook stranici. Adresa obitelji je Ana i Siniša Robnik, Novačka 3, 48331 Gola.

Kuća obitelji Robnik // Foto: facebook
Kuća obitelji Robnik // Foto: facebook