ČITANJE NE POZNAJE GRANICE

Osnovnoškolci Braće Radić gostima iz Slovenije predstavili Koprivnicu te pripremili glazbene i plesne točke

Nakon druženja u školskoj knjižnici, prvo su posjetili Podravkinu sedmerokatnicu.

12:14h
0
Foto: Osnovna škola Braća Radić

Osnovna škola Braća Radić dio je međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja u sklopu kojega je, u petak, ugostila učenike i učitelje Osnovne škole Metlika iz Slovenije.

Radi se o projektu školskih knjižničara za poticanje čitanja dječje književnosti koji se provodi od 2013. godine. Ove su školske godine učenici 5. razreda (bivšeg 4.c) pod vodstvom svoje učiteljice razredne nastave Vesne Mlinarić i školske knjižničarke Valentine Mikec, kao i s potporom ravnatelja Kreše Grgca, pripremili recitacije, igrokaze, glazbenu i plesnu točku. Gosti, njih 17, su održali zanimljiv igrokaz na slovenskom jeziku i izvrsnu a cappella izvedbu školskoga zbora.

Nakon druženja u školskoj knjižnici, domaćini su goste odveli u razgled grada. Posjetili su Podravkinu sedmerokatnicu gdje im je prezentirana Podravka kao jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Također, posjetili su Galeriju Koprivnica i razgledali stalni postav Galerije Mijo Kovačić i izložbu Tragovi autorice Lane Ključarić. Na kraju su iskoristili sunčan i topao dan, prošetavši se kroz Gradski park i uz sajmište do škole.

Osnovni ciljevi projekta su promocija hrvatske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, upoznavanje djela slovenske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, razvoj svih vrsta pismenosti, promocija školske knjižnice, razvoj čitalačkih sposobnosti i vještina, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.

Međunarodna suradnja i iskustvo projekta pomogli su ostvariti očekivane ishode i postignuća učenika, povezati ove dvije škole te potaknuti sklapanje novih i održavanje starih prijateljstava.