9.1 C
Koprivnica
Nedjelja, 6. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -

Prevarant smislio plan kako besplatno dobiti ovog 5000 kuna vrijednog psića, sad bi mogao u zatvor

Muškarcu koji je “kupio” psa bez novca sada prijeti zatvor.

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 26-godišnjaka. Njega se tereti za kaznena djela prijevare i krivotvorenja isprave, a sve je to uspio napraviti samo time što je htio psa, ali ga nije htio platiti.

Naime, on je oštećeniku rekao da će od njega kupiti štenca vajmarskog ptičara za 5000 kuna. Oštećenik mu je povjerovao i predao mu je štene, a ovaj je njemu dao dvije lažne bankovne potvrde koje je sam izradio, a u kojima je neistinito pisalo da je obavio traženu uplatu.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku izrekne kazna zatvora koja se neće izvršiti ako okrivljenik u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo i ako ispuni obvezu podmirenja štete oštećeniku.

[VIC DANA] Ljudožderi i politika!

0

Razgovaraju tri ljudoždera. Kaže prvi:
– Prije neki dan sam pojeo nekog Engleza. Mršav, žgoljav, tvrd k’o đon. Sve mi se smučilo!

Kaže drugi:
– Prije neki dan sam pojeo nekog Nijemca. Debeo, mastan, debeloguz. Sve mi se smučilo!

Kaže treći:
– E a ja sam prije neki dan pojeo baš finog! Posebna vrsta: hrvatski političar! Divota jedna! Počneš od glave, a ono hrpa putra! Dođeš do kičme, a nema kostiju, sve sama hrskavica! A tek kad dođeš do guzice unutra nađeš još petoricu!

[IMENDANI] Jedno klasično, predivno ime danas će primiti puuuno čestitki!

0

Imendan danas slavi Marija!

Marija je marljiva, atraktivna, realistična, inicijativna, jasna i ambiciozna.

Božinović pojasnio zašto naredna tri dana trgovine rade duže

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je gostovao u Dnevniku Nove tv te se osvrnuo na otvaranje tržnica, ali i na produljeno radno vrijeme trgovina od četvrtka do subote ovaj tjedan.

– Odluka je donesena danas. Mi smo već nekoliko dana u kontaktu s lokalnim stožerima civilne zaštite objašnjavajući kako sve treba uspostaviti na tržnicama da ne bi postale novo žarište na kojem se širi infekcija koronavirusom. Mislim da smo poduzeli sve preventivne radnje i zbog sigurnosti građana i sigurnosti prodavača. Što se svi budu više držali mjera, taj dio popuštanja mjera će trajati – najavio je Božinović i dodao, bude li kršenja mjera, Nacionalni stožer će reagirati.

S druge strane, o dužem radu trgovina kaže kako se ne radi o relaksiranju mjera.

– Neke navike se ne mogu preko noći promijeniti, a to je, recimo, kupovina pred Uskrs. S obzirom na to da puno ljudi ne stigne jer radi od 8 do 17 sati, nemaju mogućnosti kupiti namirnice koje su im potrebne. Mi smo ova tri dana produžili rad trgovina do 20 sati tako da vjerujem da će to proći u redu. Važno je da se ljudi opskrbe, ali najvažnije je zdravlje svih” – dodao je.

Kaže kako je zbog zaštite radnika u trgovinama došlo do ograničavanja rada trgovina do 17 sati.

– Tu se postavio problem prevelike cirkulacije radnika u jednom danu. Nama je u interesu da svi ispunjavamo onu glavnu poruku ove situacije, ostanimo doma, ostanimo doma što više – rekao je.

 

Podravkin Zlatko Sedlanić donosi vam prefine blagdanske recepte koje možete spremiti kod kuće, od posnog do mlinaca i purice

0

Pred nama je Uskrs, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Trenutno smo u Velikom tjednu, za dva dana je Veliki petak kada postimo. Malo tko je doživio ovakve blagdane kad dane moramo provoditi kod kuće, krećući se što manje, a sve u svrhu zaštite od koronavirusa. Blagdani su mnogima prilika da se nađu s obitelji i uživaju u finoj obilnoj hrani. Ove godine to neće biti baš lako moguće, stoga smo za vas doznali nekoliko recepata koje možete spremiti kod kuće za svoje najmilije.

Recepte donosi Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar, specijalist kulinarstva, koji uz svaki recept donosi upute i svoj komentar. Za svakog ima ponešto, nitko neće biti zakinut. Recepti su svojevrsni spoj tradicije i moderne Pa krenimo.

Fiš paprikaš od soma, za 4 osobe

Većina nas voli pripremiti ovu deliciju vani ili pak otići u restoran ili u centar grada, a ja Vam nudim recept kako pripremiti savršen fiš paprikaš koji uspijeva svaki put, čak i bez kotlića – kaže Zlatko Sedlanić.

Ribu narežite na željene komade posolite, popaprite i pokapajte s limunom te stavite na hladno mjesto. Na ulju pirjajte nasjeckani luk, dolijte 1,4 decilitra vode, rajčicu koncentrat i crvenu slatku papriku. Umiješajte sadržaj vrećice Fanta za riblju juhu i paprikaš te kuhajte oko 5 do 10 minuta. Dodajte ribu i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta. Uz riblji paprikaš poslužite široke rezance ili neku drugu tjesteninu iz asortimana Zlato polje.

Fiš paprikaš od soma

SASTOJCI

800 g file soma
1 žlica rajčice koncentrat (50 g)
1 glavica luka
0.5 dcl ulja
1 dcl bijelog vina
1 vrećica Fanta za riblju juhu i paprikaš
50 g oštrog brašna
Pola limuna
Sol i papar
Vegeta maestro crvena paprika slatka

 

 

Heljdine palačinke s tunom i sirom

Eva tuna Podravka proizvode možete konzumirati kao gotov proizvod, ali ja Vam predlažem savršenu kombinaciju nadjeva za palačinke koje možete zapeći ili pripremiti kao pohane.

Od brašna, jaja, maslaca, mlijeka i soli pripremite glatku masu za palačinke. Ispecite i stavite na toplo. Rajčicu narežite na kockice, sir naribajte na deblji ribež, tunu ocijedite, dodajte Vegetu natur mediteran, po potrebi sol i papar te sve zajedno izmiješajte. S nadjevom namažite tople palačinke zamotajte, stavite 1 minutu u mikrovalnu pećnicu ili 5 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i poslužite. Gotove palačinke možete i panirati na bečki način te ispeći u dubokoj masnoći.

Heljdine palačinke s tunom

SASTOJCI 
100 g oštrog brašna
100 g heljdinog brašna
3,8 dcl mlijeka
2 jaja
1 žličica soli
Vegeta maestro papar
50 g otopljenog maslaca
160 g tune u vlastitom soku
300 g svježe rajčice
120 g mozzarelle ili sira za pizzu
1 žličica Vegete natur mediteran

Eva Tuna burger, za 4 do 6 osoba

Evo od Eve i jedne zanimljive delicije, svi volimo burgere te i Vi možete pripremiti burger kod kuće.

Kruhu skinite koru i srednji dio usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete mrvice. U zdjelu stavite ocijeđenu tunu, limunov sok, mrvice kruha, nasjeckani luk, češnjak,
razmućeno jaje, ajvar, peršin, sol i papar. Smjesu dobro promiješajte, dodavati krušne mrvice sve dok ne dobijete homogenu masu i oblikujte pljeskavice na površini posutoj krušnim mrvicama. Na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje stavite pljeskavice i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kečap i majonezu zajedno izmiješajte. Pecivo prerežite, donji dio premažite dresingom od kečapa i majoneze, posložite, pljeskavicu, nato šnitu sira, pa prekrijte listom zelene salate, rajčicom, krastavcima te gornjim dijelom peciva. Savjet: Prerezano pecivo možete prvo lagano tostirati. Pljeskavice možete peći na teflonskoj tavi koju premažite sa uljem.

Burger od tune

SASTOJCI

4 šnite bijelog kruha ili tosta
2 limenke Eva tune komadići u biljnom ulju
½ žlice limunovog soka
1 češanj češnjaka
1 žlica ajvara
100 g sitno nasjeckanog luka
2 jaja
1 žlica krušnih mrvica
1 žličica nasjeckanog peršina
Vegeta maestro crni papar
Sol

Za posluživanje:
4-6 integralna ili neka druga peciva
6 šnita sira
1 veća rajčica
3 lista zelene salate
6 komada kiselih krastavci narezanih na tanke listiće
Kečap blagi Podravka d.d. i 1 žlica majoneze

Ražnjići od srdela, za 4 do 6 osoba

Evo ideja za najmlađe, svi volimo ražnjiće te vam nudim posni recept za ražnjiće koje možete pripremiti u kući, a ne na otvorenom roštilju.

Srdele očistite, odstranite glave i kosti tako da dobijete filete. Pokapajte s sokom od limuna začinite sa Vegetom natur za ribu. Srdele zamotajte u roladice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Ovako pripremljene ražnjiće uvaljajte u brašno i opecite na vrućem ulju. Poslužite s prženim ili kuhanim krumpirima.

Ražnjići od srdele

SASTOJCI 

1 kg srdela
2 žlice oštrog brašna Podravka
Vegeta natur za ribu
2 češnja češnjaka
1 dl ulja
1 limun

 

Pohana rolana lopatica s umakom od jaja i hrena, za 4 osobe

Za Uskrs obavezno šunka, pripremio sam kuhanu i dalje pohanu u pivskom tijestu. Probajte, neobična, ali odlična kombinacija.

Priprema
Svaku plošku šunke narežite na 4 komada. Začinite s mljevenim paprom. Pripremite pivsko tijesto. Komade šunke uvaljajte u brašno, namočite u pivsko tijesto te pecite u dubokoj masnoći. Pečene izvadite na papirnati ubrus da upiju suvišnu masnoću i poslužite s umakom od hrena.
Priprema tijesta
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim na snijeg od bjelanjaka, u istu posudu, dodajte žumanjke, brašno, sol i pivu. Sve zajedno lagano izmiješajte s mikserom na najmanjoj brzini ili mutilicom za jaja.
Priprema umaka
Sitno naribajte krastavac i kuhano jaje, pomiješajte s majonezom, hrenom i kiselim vrhnjem te začinite s solju i paprom

Pohana rolana lopatica

SASTOJCI

4 deblje ploške rolane lopatice ili šunke
Vegeta maestro papar mlinac
2 jaja
4 žlice oštrog brašna Podravka
½ žličice soli
2 dl piva
Ulje za pohanje
Umak
1,5 dl majoneze
1 tvrdo kuhano jaje
2 žlice hrena Podravka
1 kiseli krastavac
2 žlice kiselog vrhnja
Sol i papar

Koktel od šunke, za 4 osobe

Ako vam ostane kakav komadić uskrsne šunke, tu je ideja zvana koktel od šunke. Hladnu kuhanu šunku narežite na kockice, zelenu salatu operite i narežite na rezance. U čašu ili zdjelicu za koktel stavite prvo zelenu salatu, zatim šunku narezanu na rezance, na kockice narezanu rajčicu i kukuruz šećerac. Pripremite dresing tako da jogurt izmiješajte s hrenom, dodajte na sitno naribane krastavce, češnjak, peršin i po potrebi posolite i popaprite. Pripremljeni dresing prelijte po šunki. Ukrasite sa limunom, rajčicom i peršinom. Savjet: koktel od šunke poslužite kao hladno predjelo. Možete ga poslužiti i u staklenoj zdjeli kao salatu.

Koktel od šunke

SASTOJCI

300 g dimljene kuhane šunke
100 g kukuruz šećerac
50 g kiselih krastavaca
1 žličica sjeckanog peršina
1 češanj češnjaka
2 dl jogurta
200 g zelene salate
2 žlice konzerviranog hrena Podravka
1 svježa rajčice
Sol i bijeli papar
Limun i rajčica za dekoraciju

 

 

Purica s mlincima na moderan način, za 4 osobe

Evo i jedne s purećim mesom i kockama od mlinci. Mlince svakako možete pripremiti i na neki svoj način, kao i roladu, prema Vašoj mašti.

Priprema
Pureći zabatak odvojite od kosti, oblikujte u dva odreska i začinite s Vegeta natur za piletinu. Preostale komadiće mesa usitnite ili sameljite, dodajte jaje, vrhnje, češnjak, krušne mrvice, začine i sve zajedno dobro izmiješajte. Listove kelja operite i kratko prokuhajte u kipućoj vodi, izvadite u hladnu vodu i ocijedite. Na odreske položite kelj, zatim premažite s nadjevom, zamotajte i pričvrstite s špagom ili zamotajte u foliju. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Narežite i poslužite s kockama od mlinci i prelijte sa umakom. Umak za pečenje pripremite prema uputi na vrećici, dodajte sok od pečenja, bijelo vino ili vrhnje i kuhajte 5 minuta.

Priprema kocki od mlinci
U kipuću vodu stavite kokošji temeljac, maknite sa vatre, natrgajte mlince, dodajte u temeljac, promiješajte i pokrijte. Ostavite ih pokrivene 5 do 10 minuta ovisno o debljini mlinaca. Ohladite, dodajte jaja, naribajte pola prge, dodajte peršin lista sve zajedno izmiješajte i stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali masnoćom. Drugu polovicu prge naribajte na mlince koje ste poravnali i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Savjet; Na isti način roladu možete pripremiti s purećim prsima ili pilećim fileom. Umjesto prge u mlince možete staviti dimljeni sir.

Rolada od puretine i mlinci

SASTOJCI

1,20 kg purećeg zabatka 1 komad
0,05.l ulja
1 jaje
1 žlica krušnih mrvica
100 g lista kelja
2 žlice kiselog vrhnja
½ žličice Vegeta maestro češnjak granule
Vegeta natur za piletinu
Sol i papar
1 Fant umak za pečenje
10 g oštrog brašna
Za mlince
1 paket mlinci (250 g)
1 l vode
2 kokošja temeljca Podravka
½ kom prge
2 kom jaja
0,5 dl ulja
Vegeta maestro peršin list

– Nadam se da sam Vam ovim receptima probudio maštu koja je svakako glavni alat pripreme recepata i jela. Prilikom izbora jela koja Vam predstavljam u ovoj rubrici vodio sam se maštom, kretivnošću ali i jednostavnošću. Recepti su namijenjeni kulinarskim amaterima koje uvijek rado savjetujem i educiram, kao i profesionalcima kojima mogu poslužiti kao inspiracija – poručuje Podravkin kuhar Zlatko Sedlanić. U slast!

Europska komisija predlaže da granice Europe ostanu zatvorene do 15. svibnja

Europska komisija danas je pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. svibnja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa, prenosi HINA.

– Komisija poziva na koordinirani pristup kod produženja ograničenja jer djelovanje na vanjskim granicama može jedino biti učinkovito ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i na jednoobrazan način – stoji u priopćenju Komisije.

Komisija je također izdala naputke za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorija EU-a u trenutku uvođenja ograničenja. Komisija je pozvala zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.

Podsjetimo, Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike zemalja članica da uvedu privremena ograničenja za ulazak u EU-u na početno razdoblje od 30 dana. Tu su preporuku čelnici podržali 17. ožujka i nakon toga su sve zemlje članice EU-a (osim Irske) te zemlje članice šengenskog prostora koje su izvan EU-a donijele nacionalne mjere o ograničenju ulazaka u EU za sva manje bitna putovanja.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec dana, do 15. svibnja, a do tada će ponovno razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv se odnosi na “EU+ prostor”, koji uključuje sve članice šengenskog prostora zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom koje su izvan Schengena, te četiri zemlje pridružene šengenskom prostoru: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Od uvođenja ograničenja, zračni promet u EU sveden je praktički na nulu, još lete samo zrakoplovi za prijevoz tereta te zrakoplovi upućeni iz EU-a radi repatrijacije europskih građana. Slično je stanje u željezničkom, autobusnom i brodskom prijevozu.

Potpredsjednik EK: Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produljenje restrikcija je nužno

– Sve su zemlje članice uspješno primijenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU-a – rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, građani zemalja šengenskog prostora koje nisu članice EU-a i članovi njihovih obitelji, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU.

Ograničenja se također ne odnose na liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv koronavirusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.

Lino Lada Quattro! Najbolji sladoled na svijetu stiže u obiteljskom pakiranju

Nakon što je Lino Lada sladoled na štapiću u trenu osvojio srca mnogih te prošle godine i službeno postao najbolji na svijetu od strane Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda (IICC) u Švedskoj, Podravka i Ledo predstavljaju još jedan novi proizvod u kojem može uživati cijela obitelj – Lino Lada Quattro!

Lino Lada Quattro jedinstven je spoj četiri najpopularnija i najfinija kremasta okusa svima omiljenih kremnih namaza, svijetle i tamne Lino Lade duo, Lino Lade nougat te Lino Lade kokos s komadićima.

Neodoljivi okusi u ovoj primamljivoj kombinaciji dodatno su obogaćeni preljevom od bijele i tamne Lino Lade, a za potpuni užitak tu je i posip s komadićima lješnjaka koji su savršeni dodatak ovom fantastičnom desertu.

Lino Lada Quattro čisti je dokaz da savršenstvo ipak postoji!

Ispunit će slatke želje cijele obitelj, nestat će u trenu, a neopisivi osjećaj zadovoljstva pratit će vas još dugo. Pronađite ga u najbližoj Ledo škrinji i podijelite s dragim ljudima.

Tihomir Husnjak, vlasnik turističke agencije koja se, kao i sve, bori za opstanak: Jedino što sad radimo su odgode putovanja

Tihomir Husnjak, koprivnički poduzetnik, vlasnik turističke agencije Alpe Adriatours, također se ovih dana bori za opstanak svoje tvrtke. Putovanja su zabranjena, kako van države, tako i unutar države, a to je definitivno faktor koji ne ide u prilog njegovu poslovanju.

– U ovom trenutku jedino što radimo su odgode putovanja i prebacivanja svih putovanja na jesen, čak nešto i na drugu godinu. Pokušavamo dogovoriti sa strankama neki kompromis jer situacija je izvanredna i svima je vrlo neizvjesno – rekao je Tihomir Husnjak.

Njegova agencija iako je u ovom trenutku zatvorena, radi se na pripremama za ljetnu sezonu.

– Radimo pripreme za ljetnu sezonu i nadamo se da ćemo uspjeti barem nešto napraviti i pokrenuti, ali jedino čemu se iskreno nadamo jest da ćemo nešto uspjeti napraviti na jesen, ako se sve ovo smiri. Apeliramo ovih dana na sve naše drage klijente, ali u ime svih svojih kolega, da rade odgode, a ne otkaz putovanja – rekao je vlasnik turističke agencije.

Napomenuo je kako se u ovom trenutku u cijeloj EU komunicira na takav način. Partneri, čak i iz Italije ne vraćaju akontacije za uplaćene hotele.

– Znači taj novac nije kod nas. Vlada je dala isto takvu uputu, a novim zakonom je to čak i regulirano drugačije nego je ranije regulirano EU direktivom. Tako da, svi moraju shvatiti da novac nije kod nas i nemamo u ovom trenutku od čega ni vraćati – rekao je Husnjak te napomenuo kako je novac akontiran, a svima onima koji žele otkaz, agencije ne mogu garantirati ukupan povrat bez obzira na sve, jer s time je ugrožen cijeli turistički sektor, rekao je.

Ilustracija
Ilustracija

– Trenutno smo u jako teškoj situaciji i molimo sve za razumijevanje dok pokušavamo naći nove datume putovanja – govori Husnjak.

 

Vlasnik agencije Alpe Adriatours rekao nam je kako nema ni upita za neka buduća putovanja, jednostavno je sve stalo što i ne čudi s obzirom na trenutno stanje.

– Sve je otkazano do polovice šestog mjeseca, a ni nakon toga ne znamo kakve će biti preporuke pa tako pokušavamo s klijentima dogovoriti da ipak još malo pričekaju da vidimo razvoj situacije – objašnjava Tihomir.

Njegova agencija bavi se između ostalog i kongresnim turizmom koji i čini veliku većinu njegova poslovanja, tako da je i s te strane ovaj koprivnički poduzetnik “zavezanih ruku”.

Kongrese smo uspjeli uglavnom prebaciti na deveti i deseti mjesec, nešto ćemo i na drugu godinu. Ne možemo se osloniti ni na njih, jer svi znamo da su zabranjeni skupovi,  tako da, ako to ostane dulje vrijeme na snazi taj segment turizma će se najteže i najkasnije oporaviti – rekao je Husnjak te naglasio da se sada jedino može nadati pozitivnom raspletu oko bolesti kako bi jesenske skupove mogli održati barem u Hrvatskoj, s obzirom na to da će međunarodni kongresi biti teško mogući ove godine.

Da bi preživio ovaj period, te zadržao uz sebe i svoja dva radnika, Tihomir je zatražio pomoć i odlučio koristiti mjere Vlade.

Dobili smo oslobođenje od dodatnih nameta na plaću i isplatu propisane osnovice za sve djelatnike, tu moram reći – svaka čast na mjerama jer bez toga ne bi uspjeli zadržati zaposlenike uz doslovno nula kuna prihoda i uz sve rashode koje imamo – rekao je Husnjak. Inače, Tihomir je prije nego je počela ova kriza, razmišljao o novim zaposlenicima s obzirom na to da su imali puno ugovorenog posla, ali sve je to stopirano u drugom mjesecu ove godine, jer već tada su turističke agencije osjetile prve probleme u poslovanju.

Njegovi radnici o ovom trenutku rade od kuće

Ured je službeno zatvoren za stranke i fiskalna blagajna odjavljena, ali smo se dogovorili da ako netko želi doći u ured onda to može. Pod uvjetom da je onda samo ta jedna osoba u uredu. Kako sam već i rekao, radimo pripreme kako bi bili spremni na sve kada ponovno krenemo s radom agencije. Ono što se nadam jest da ćemo uspjeti realizirati neka putovanja unutar Hrvatske. Pretpostavljamo da će ipak biti ljudi željnih da  se malo maknu i otputuju negdje kada se sve vrati u normalu – rekao je. 

Tihomir nam govori kako se nada da će se situacija u dogledno vrijeme smiriti, a samim time njegovi zaposlenici u tom slučaju mogu računati na svoje radno mjesto.

Uz Vladine mjere i neka naša sredstva možemo ovako izdržati četiri do pet mjeseci, no trebalo bi se nešto kroz, recimo, dva mjeseca pokrenuti. Ako se situacija ne smiri, morat ćemo o svemu jako dobro razmisliti. Sve ovisi o razvoju situacije. Ako do šestog mjeseca bude išta bolje, onda ćemo raditi i dalje, a ako ovo potraje, onda definitivno moram dobro razmisliti što ću dalje – zaključio je Koprivničanac Tihomir Husnjak.

PUZ: Žena koja je ušla u poštu u Zapruđu ne boluje od koronavirusa

Zagrebačka policijska uprava izvijestila je u srijedu da žena koja je ušla u poslovnicu Hrvatske pošte u novozagrebačkon naselju Zapruđe, ne boluje od koronavirusa i svojim ponašanjem nije odvela u opasnost nikoga od prisutnih u tom prostoru.

Policijska uprava zagrebačka priopćila je da su policajci izašli na mjesto događaja nakon zaprimljene informacije kako je nepoznata žena bila u prostoru pošte u Zapruđu, i tada je, navodno, sama izjavila da boluje od koronavirusa, zbog čega dezinficiraju taj poštanski ured.

Policija je provjerama na terenu te kroz razgovor sa zaposlenicima pošte i drugim obavljenim razgovorima utvrdila kako je u prostorije pošte u Zapruđu jutros oko devet sati doista došla ženska osoba kako bi predala doznake za bolovanje druge osobe koje je bilo potrebno poslati u njegovo poduzeće.

Također, utvrđeno je i da ona ne boluje od koronavirusa, a papiri jesu od osobe koja je zaražena tim virusom, no koja se – strogo poštujući odluke Stožera civilne zaštite RH, nalazi u svom stanu i ne izlazi izvan tog prostora da ne bi zarazila svoje sugrađane.

Žena koja je donijela doznake je susjeda koja vodi brigu o zaraženoj osobi i njegovoj obitelji, a koji se svi nalaze u samoizolaciji poštujući sve preporuke Stožera.

Te papire preuzela je prije tri dana, a prilikom predavanja tih doznaka zaposlenici u pošti, s ciljem dodatnog samozaštitnog ponašanja, imala je ljudsku potrebu napomenuti da se radi o doznakama osobe zaražene Covidom-19, a što je krivo shvaćeno od zaposlenice HP-a u smislu da je ona zaražena, pojašnjava policija.

– U ovom se slučaju radilo o krivom shvaćanju dodatnog upozorenja koje je žena imala potrebu reći, iako je prethodno postupala u skladu sa svim uputama i preporukama kojima se smanjuje rizik od prenošenja zarazne bolesti te svojim ponašanjem nije odvela u opasnost nikoga od prisutnih u tom prostoru – stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Prevarant smislio plan kako besplatno dobiti ovog 5000 kuna vrijednog psića, sad bi mogao u zatvor

0
weimaraner t yRKox
Ilustracija // Twenty20

Muškarcu koji je “kupio” psa bez novca sada prijeti zatvor.

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 26-godišnjaka. Njega se tereti za kaznena djela prijevare i krivotvorenja isprave, a sve je to uspio napraviti samo time što je htio psa, ali ga nije htio platiti.

Naime, on je oštećeniku rekao da će od njega kupiti štenca vajmarskog ptičara za 5000 kuna. Oštećenik mu je povjerovao i predao mu je štene, a ovaj je njemu dao dvije lažne bankovne potvrde koje je sam izradio, a u kojima je neistinito pisalo da je obavio traženu uplatu.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku izrekne kazna zatvora koja se neće izvršiti ako okrivljenik u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo i ako ispuni obvezu podmirenja štete oštećeniku.

- Oglas -

[VIC DANA] Ljudožderi i politika!

0
Illustracija // ingimage
Illustracija // ingimage

Razgovaraju tri ljudoždera. Kaže prvi:
– Prije neki dan sam pojeo nekog Engleza. Mršav, žgoljav, tvrd k’o đon. Sve mi se smučilo!

Kaže drugi:
– Prije neki dan sam pojeo nekog Nijemca. Debeo, mastan, debeloguz. Sve mi se smučilo!

Kaže treći:
– E a ja sam prije neki dan pojeo baš finog! Posebna vrsta: hrvatski političar! Divota jedna! Počneš od glave, a ono hrpa putra! Dođeš do kičme, a nema kostiju, sve sama hrskavica! A tek kad dođeš do guzice unutra nađeš još petoricu!

- Oglas -

VIDEO Ne rade kafić, slastičarnica ili kino. Kako danas izgleda potrošnja?

0

Kako izgleda potrošnja u doba epidemije?

- Oglas -

[IMENDANI] Jedno klasično, predivno ime danas će primiti puuuno čestitki!

0
Imendani

Imendan danas slavi Marija!

Marija je marljiva, atraktivna, realistična, inicijativna, jasna i ambiciozna.

- Oglas -

Božinović pojasnio zašto naredna tri dana trgovine rade duže

0
IMG
Ilustracija // Foto: ePodravina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je gostovao u Dnevniku Nove tv te se osvrnuo na otvaranje tržnica, ali i na produljeno radno vrijeme trgovina od četvrtka do subote ovaj tjedan.

– Odluka je donesena danas. Mi smo već nekoliko dana u kontaktu s lokalnim stožerima civilne zaštite objašnjavajući kako sve treba uspostaviti na tržnicama da ne bi postale novo žarište na kojem se širi infekcija koronavirusom. Mislim da smo poduzeli sve preventivne radnje i zbog sigurnosti građana i sigurnosti prodavača. Što se svi budu više držali mjera, taj dio popuštanja mjera će trajati – najavio je Božinović i dodao, bude li kršenja mjera, Nacionalni stožer će reagirati.

S druge strane, o dužem radu trgovina kaže kako se ne radi o relaksiranju mjera.

– Neke navike se ne mogu preko noći promijeniti, a to je, recimo, kupovina pred Uskrs. S obzirom na to da puno ljudi ne stigne jer radi od 8 do 17 sati, nemaju mogućnosti kupiti namirnice koje su im potrebne. Mi smo ova tri dana produžili rad trgovina do 20 sati tako da vjerujem da će to proći u redu. Važno je da se ljudi opskrbe, ali najvažnije je zdravlje svih” – dodao je.

Kaže kako je zbog zaštite radnika u trgovinama došlo do ograničavanja rada trgovina do 17 sati.

– Tu se postavio problem prevelike cirkulacije radnika u jednom danu. Nama je u interesu da svi ispunjavamo onu glavnu poruku ove situacije, ostanimo doma, ostanimo doma što više – rekao je.

 

- Oglas -

Podravkin Zlatko Sedlanić donosi vam prefine blagdanske recepte koje možete spremiti kod kuće, od posnog do mlinaca i purice

0
Rođendanska večera
Foto: Ivan Brkić

Pred nama je Uskrs, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Trenutno smo u Velikom tjednu, za dva dana je Veliki petak kada postimo. Malo tko je doživio ovakve blagdane kad dane moramo provoditi kod kuće, krećući se što manje, a sve u svrhu zaštite od koronavirusa. Blagdani su mnogima prilika da se nađu s obitelji i uživaju u finoj obilnoj hrani. Ove godine to neće biti baš lako moguće, stoga smo za vas doznali nekoliko recepata koje možete spremiti kod kuće za svoje najmilije.

Recepte donosi Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar, specijalist kulinarstva, koji uz svaki recept donosi upute i svoj komentar. Za svakog ima ponešto, nitko neće biti zakinut. Recepti su svojevrsni spoj tradicije i moderne Pa krenimo.

Fiš paprikaš od soma, za 4 osobe

Većina nas voli pripremiti ovu deliciju vani ili pak otići u restoran ili u centar grada, a ja Vam nudim recept kako pripremiti savršen fiš paprikaš koji uspijeva svaki put, čak i bez kotlića – kaže Zlatko Sedlanić.

Ribu narežite na željene komade posolite, popaprite i pokapajte s limunom te stavite na hladno mjesto. Na ulju pirjajte nasjeckani luk, dolijte 1,4 decilitra vode, rajčicu koncentrat i crvenu slatku papriku. Umiješajte sadržaj vrećice Fanta za riblju juhu i paprikaš te kuhajte oko 5 do 10 minuta. Dodajte ribu i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta. Uz riblji paprikaš poslužite široke rezance ili neku drugu tjesteninu iz asortimana Zlato polje.

Fiš paprikaš od soma

SASTOJCI

800 g file soma
1 žlica rajčice koncentrat (50 g)
1 glavica luka
0.5 dcl ulja
1 dcl bijelog vina
1 vrećica Fanta za riblju juhu i paprikaš
50 g oštrog brašna
Pola limuna
Sol i papar
Vegeta maestro crvena paprika slatka

 

 

Heljdine palačinke s tunom i sirom

Eva tuna Podravka proizvode možete konzumirati kao gotov proizvod, ali ja Vam predlažem savršenu kombinaciju nadjeva za palačinke koje možete zapeći ili pripremiti kao pohane.

Od brašna, jaja, maslaca, mlijeka i soli pripremite glatku masu za palačinke. Ispecite i stavite na toplo. Rajčicu narežite na kockice, sir naribajte na deblji ribež, tunu ocijedite, dodajte Vegetu natur mediteran, po potrebi sol i papar te sve zajedno izmiješajte. S nadjevom namažite tople palačinke zamotajte, stavite 1 minutu u mikrovalnu pećnicu ili 5 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i poslužite. Gotove palačinke možete i panirati na bečki način te ispeći u dubokoj masnoći.

Heljdine palačinke s tunom

SASTOJCI 
100 g oštrog brašna
100 g heljdinog brašna
3,8 dcl mlijeka
2 jaja
1 žličica soli
Vegeta maestro papar
50 g otopljenog maslaca
160 g tune u vlastitom soku
300 g svježe rajčice
120 g mozzarelle ili sira za pizzu
1 žličica Vegete natur mediteran

Eva Tuna burger, za 4 do 6 osoba

Evo od Eve i jedne zanimljive delicije, svi volimo burgere te i Vi možete pripremiti burger kod kuće.

Kruhu skinite koru i srednji dio usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete mrvice. U zdjelu stavite ocijeđenu tunu, limunov sok, mrvice kruha, nasjeckani luk, češnjak,
razmućeno jaje, ajvar, peršin, sol i papar. Smjesu dobro promiješajte, dodavati krušne mrvice sve dok ne dobijete homogenu masu i oblikujte pljeskavice na površini posutoj krušnim mrvicama. Na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje stavite pljeskavice i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kečap i majonezu zajedno izmiješajte. Pecivo prerežite, donji dio premažite dresingom od kečapa i majoneze, posložite, pljeskavicu, nato šnitu sira, pa prekrijte listom zelene salate, rajčicom, krastavcima te gornjim dijelom peciva. Savjet: Prerezano pecivo možete prvo lagano tostirati. Pljeskavice možete peći na teflonskoj tavi koju premažite sa uljem.

Burger od tune

SASTOJCI

4 šnite bijelog kruha ili tosta
2 limenke Eva tune komadići u biljnom ulju
½ žlice limunovog soka
1 češanj češnjaka
1 žlica ajvara
100 g sitno nasjeckanog luka
2 jaja
1 žlica krušnih mrvica
1 žličica nasjeckanog peršina
Vegeta maestro crni papar
Sol

Za posluživanje:
4-6 integralna ili neka druga peciva
6 šnita sira
1 veća rajčica
3 lista zelene salate
6 komada kiselih krastavci narezanih na tanke listiće
Kečap blagi Podravka d.d. i 1 žlica majoneze

Ražnjići od srdela, za 4 do 6 osoba

Evo ideja za najmlađe, svi volimo ražnjiće te vam nudim posni recept za ražnjiće koje možete pripremiti u kući, a ne na otvorenom roštilju.

Srdele očistite, odstranite glave i kosti tako da dobijete filete. Pokapajte s sokom od limuna začinite sa Vegetom natur za ribu. Srdele zamotajte u roladice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Ovako pripremljene ražnjiće uvaljajte u brašno i opecite na vrućem ulju. Poslužite s prženim ili kuhanim krumpirima.

Ražnjići od srdele

SASTOJCI 

1 kg srdela
2 žlice oštrog brašna Podravka
Vegeta natur za ribu
2 češnja češnjaka
1 dl ulja
1 limun

 

Pohana rolana lopatica s umakom od jaja i hrena, za 4 osobe

Za Uskrs obavezno šunka, pripremio sam kuhanu i dalje pohanu u pivskom tijestu. Probajte, neobična, ali odlična kombinacija.

Priprema
Svaku plošku šunke narežite na 4 komada. Začinite s mljevenim paprom. Pripremite pivsko tijesto. Komade šunke uvaljajte u brašno, namočite u pivsko tijesto te pecite u dubokoj masnoći. Pečene izvadite na papirnati ubrus da upiju suvišnu masnoću i poslužite s umakom od hrena.
Priprema tijesta
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim na snijeg od bjelanjaka, u istu posudu, dodajte žumanjke, brašno, sol i pivu. Sve zajedno lagano izmiješajte s mikserom na najmanjoj brzini ili mutilicom za jaja.
Priprema umaka
Sitno naribajte krastavac i kuhano jaje, pomiješajte s majonezom, hrenom i kiselim vrhnjem te začinite s solju i paprom

Pohana rolana lopatica

SASTOJCI

4 deblje ploške rolane lopatice ili šunke
Vegeta maestro papar mlinac
2 jaja
4 žlice oštrog brašna Podravka
½ žličice soli
2 dl piva
Ulje za pohanje
Umak
1,5 dl majoneze
1 tvrdo kuhano jaje
2 žlice hrena Podravka
1 kiseli krastavac
2 žlice kiselog vrhnja
Sol i papar

Koktel od šunke, za 4 osobe

Ako vam ostane kakav komadić uskrsne šunke, tu je ideja zvana koktel od šunke. Hladnu kuhanu šunku narežite na kockice, zelenu salatu operite i narežite na rezance. U čašu ili zdjelicu za koktel stavite prvo zelenu salatu, zatim šunku narezanu na rezance, na kockice narezanu rajčicu i kukuruz šećerac. Pripremite dresing tako da jogurt izmiješajte s hrenom, dodajte na sitno naribane krastavce, češnjak, peršin i po potrebi posolite i popaprite. Pripremljeni dresing prelijte po šunki. Ukrasite sa limunom, rajčicom i peršinom. Savjet: koktel od šunke poslužite kao hladno predjelo. Možete ga poslužiti i u staklenoj zdjeli kao salatu.

Koktel od šunke

SASTOJCI

300 g dimljene kuhane šunke
100 g kukuruz šećerac
50 g kiselih krastavaca
1 žličica sjeckanog peršina
1 češanj češnjaka
2 dl jogurta
200 g zelene salate
2 žlice konzerviranog hrena Podravka
1 svježa rajčice
Sol i bijeli papar
Limun i rajčica za dekoraciju

 

 

Purica s mlincima na moderan način, za 4 osobe

Evo i jedne s purećim mesom i kockama od mlinci. Mlince svakako možete pripremiti i na neki svoj način, kao i roladu, prema Vašoj mašti.

Priprema
Pureći zabatak odvojite od kosti, oblikujte u dva odreska i začinite s Vegeta natur za piletinu. Preostale komadiće mesa usitnite ili sameljite, dodajte jaje, vrhnje, češnjak, krušne mrvice, začine i sve zajedno dobro izmiješajte. Listove kelja operite i kratko prokuhajte u kipućoj vodi, izvadite u hladnu vodu i ocijedite. Na odreske položite kelj, zatim premažite s nadjevom, zamotajte i pričvrstite s špagom ili zamotajte u foliju. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Narežite i poslužite s kockama od mlinci i prelijte sa umakom. Umak za pečenje pripremite prema uputi na vrećici, dodajte sok od pečenja, bijelo vino ili vrhnje i kuhajte 5 minuta.

Priprema kocki od mlinci
U kipuću vodu stavite kokošji temeljac, maknite sa vatre, natrgajte mlince, dodajte u temeljac, promiješajte i pokrijte. Ostavite ih pokrivene 5 do 10 minuta ovisno o debljini mlinaca. Ohladite, dodajte jaja, naribajte pola prge, dodajte peršin lista sve zajedno izmiješajte i stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali masnoćom. Drugu polovicu prge naribajte na mlince koje ste poravnali i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Savjet; Na isti način roladu možete pripremiti s purećim prsima ili pilećim fileom. Umjesto prge u mlince možete staviti dimljeni sir.

Rolada od puretine i mlinci

SASTOJCI

1,20 kg purećeg zabatka 1 komad
0,05.l ulja
1 jaje
1 žlica krušnih mrvica
100 g lista kelja
2 žlice kiselog vrhnja
½ žličice Vegeta maestro češnjak granule
Vegeta natur za piletinu
Sol i papar
1 Fant umak za pečenje
10 g oštrog brašna
Za mlince
1 paket mlinci (250 g)
1 l vode
2 kokošja temeljca Podravka
½ kom prge
2 kom jaja
0,5 dl ulja
Vegeta maestro peršin list

– Nadam se da sam Vam ovim receptima probudio maštu koja je svakako glavni alat pripreme recepata i jela. Prilikom izbora jela koja Vam predstavljam u ovoj rubrici vodio sam se maštom, kretivnošću ali i jednostavnošću. Recepti su namijenjeni kulinarskim amaterima koje uvijek rado savjetujem i educiram, kao i profesionalcima kojima mogu poslužiti kao inspiracija – poručuje Podravkin kuhar Zlatko Sedlanić. U slast!

- Oglas -

Europska komisija predlaže da granice Europe ostanu zatvorene do 15. svibnja

0
CROATIA AIRLINES

Europska komisija danas je pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. svibnja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa, prenosi HINA.

– Komisija poziva na koordinirani pristup kod produženja ograničenja jer djelovanje na vanjskim granicama može jedino biti učinkovito ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i na jednoobrazan način – stoji u priopćenju Komisije.

Komisija je također izdala naputke za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorija EU-a u trenutku uvođenja ograničenja. Komisija je pozvala zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.

Podsjetimo, Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike zemalja članica da uvedu privremena ograničenja za ulazak u EU-u na početno razdoblje od 30 dana. Tu su preporuku čelnici podržali 17. ožujka i nakon toga su sve zemlje članice EU-a (osim Irske) te zemlje članice šengenskog prostora koje su izvan EU-a donijele nacionalne mjere o ograničenju ulazaka u EU za sva manje bitna putovanja.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec dana, do 15. svibnja, a do tada će ponovno razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv se odnosi na “EU+ prostor”, koji uključuje sve članice šengenskog prostora zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom koje su izvan Schengena, te četiri zemlje pridružene šengenskom prostoru: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Od uvođenja ograničenja, zračni promet u EU sveden je praktički na nulu, još lete samo zrakoplovi za prijevoz tereta te zrakoplovi upućeni iz EU-a radi repatrijacije europskih građana. Slično je stanje u željezničkom, autobusnom i brodskom prijevozu.

Potpredsjednik EK: Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produljenje restrikcija je nužno

– Sve su zemlje članice uspješno primijenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU-a – rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, građani zemalja šengenskog prostora koje nisu članice EU-a i članovi njihovih obitelji, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU.

Ograničenja se također ne odnose na liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv koronavirusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.

- Oglas -

Lino Lada Quattro! Najbolji sladoled na svijetu stiže u obiteljskom pakiranju

0
Lino Lada Quattro sladoled e
Foto: Podravka

Nakon što je Lino Lada sladoled na štapiću u trenu osvojio srca mnogih te prošle godine i službeno postao najbolji na svijetu od strane Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda (IICC) u Švedskoj, Podravka i Ledo predstavljaju još jedan novi proizvod u kojem može uživati cijela obitelj – Lino Lada Quattro!

Lino Lada Quattro jedinstven je spoj četiri najpopularnija i najfinija kremasta okusa svima omiljenih kremnih namaza, svijetle i tamne Lino Lade duo, Lino Lade nougat te Lino Lade kokos s komadićima.

Neodoljivi okusi u ovoj primamljivoj kombinaciji dodatno su obogaćeni preljevom od bijele i tamne Lino Lade, a za potpuni užitak tu je i posip s komadićima lješnjaka koji su savršeni dodatak ovom fantastičnom desertu.

Lino Lada Quattro čisti je dokaz da savršenstvo ipak postoji!

Ispunit će slatke želje cijele obitelj, nestat će u trenu, a neopisivi osjećaj zadovoljstva pratit će vas još dugo. Pronađite ga u najbližoj Ledo škrinji i podijelite s dragim ljudima.

- Oglas -

Tihomir Husnjak, vlasnik turističke agencije koja se, kao i sve, bori za opstanak: Jedino što sad radimo su odgode putovanja

0
APIOSKoprivnica otvorenjebenzinske
Tihomir Husnjak // Foto: Mario Kos

Tihomir Husnjak, koprivnički poduzetnik, vlasnik turističke agencije Alpe Adriatours, također se ovih dana bori za opstanak svoje tvrtke. Putovanja su zabranjena, kako van države, tako i unutar države, a to je definitivno faktor koji ne ide u prilog njegovu poslovanju.

– U ovom trenutku jedino što radimo su odgode putovanja i prebacivanja svih putovanja na jesen, čak nešto i na drugu godinu. Pokušavamo dogovoriti sa strankama neki kompromis jer situacija je izvanredna i svima je vrlo neizvjesno – rekao je Tihomir Husnjak.

Njegova agencija iako je u ovom trenutku zatvorena, radi se na pripremama za ljetnu sezonu.

– Radimo pripreme za ljetnu sezonu i nadamo se da ćemo uspjeti barem nešto napraviti i pokrenuti, ali jedino čemu se iskreno nadamo jest da ćemo nešto uspjeti napraviti na jesen, ako se sve ovo smiri. Apeliramo ovih dana na sve naše drage klijente, ali u ime svih svojih kolega, da rade odgode, a ne otkaz putovanja – rekao je vlasnik turističke agencije.

Napomenuo je kako se u ovom trenutku u cijeloj EU komunicira na takav način. Partneri, čak i iz Italije ne vraćaju akontacije za uplaćene hotele.

– Znači taj novac nije kod nas. Vlada je dala isto takvu uputu, a novim zakonom je to čak i regulirano drugačije nego je ranije regulirano EU direktivom. Tako da, svi moraju shvatiti da novac nije kod nas i nemamo u ovom trenutku od čega ni vraćati – rekao je Husnjak te napomenuo kako je novac akontiran, a svima onima koji žele otkaz, agencije ne mogu garantirati ukupan povrat bez obzira na sve, jer s time je ugrožen cijeli turistički sektor, rekao je.

Ilustracija
Ilustracija

– Trenutno smo u jako teškoj situaciji i molimo sve za razumijevanje dok pokušavamo naći nove datume putovanja – govori Husnjak.

 

Vlasnik agencije Alpe Adriatours rekao nam je kako nema ni upita za neka buduća putovanja, jednostavno je sve stalo što i ne čudi s obzirom na trenutno stanje.

– Sve je otkazano do polovice šestog mjeseca, a ni nakon toga ne znamo kakve će biti preporuke pa tako pokušavamo s klijentima dogovoriti da ipak još malo pričekaju da vidimo razvoj situacije – objašnjava Tihomir.

Njegova agencija bavi se između ostalog i kongresnim turizmom koji i čini veliku većinu njegova poslovanja, tako da je i s te strane ovaj koprivnički poduzetnik “zavezanih ruku”.

Kongrese smo uspjeli uglavnom prebaciti na deveti i deseti mjesec, nešto ćemo i na drugu godinu. Ne možemo se osloniti ni na njih, jer svi znamo da su zabranjeni skupovi,  tako da, ako to ostane dulje vrijeme na snazi taj segment turizma će se najteže i najkasnije oporaviti – rekao je Husnjak te naglasio da se sada jedino može nadati pozitivnom raspletu oko bolesti kako bi jesenske skupove mogli održati barem u Hrvatskoj, s obzirom na to da će međunarodni kongresi biti teško mogući ove godine.

Da bi preživio ovaj period, te zadržao uz sebe i svoja dva radnika, Tihomir je zatražio pomoć i odlučio koristiti mjere Vlade.

Dobili smo oslobođenje od dodatnih nameta na plaću i isplatu propisane osnovice za sve djelatnike, tu moram reći – svaka čast na mjerama jer bez toga ne bi uspjeli zadržati zaposlenike uz doslovno nula kuna prihoda i uz sve rashode koje imamo – rekao je Husnjak. Inače, Tihomir je prije nego je počela ova kriza, razmišljao o novim zaposlenicima s obzirom na to da su imali puno ugovorenog posla, ali sve je to stopirano u drugom mjesecu ove godine, jer već tada su turističke agencije osjetile prve probleme u poslovanju.

Njegovi radnici o ovom trenutku rade od kuće

Ured je službeno zatvoren za stranke i fiskalna blagajna odjavljena, ali smo se dogovorili da ako netko želi doći u ured onda to može. Pod uvjetom da je onda samo ta jedna osoba u uredu. Kako sam već i rekao, radimo pripreme kako bi bili spremni na sve kada ponovno krenemo s radom agencije. Ono što se nadam jest da ćemo uspjeti realizirati neka putovanja unutar Hrvatske. Pretpostavljamo da će ipak biti ljudi željnih da  se malo maknu i otputuju negdje kada se sve vrati u normalu – rekao je. 

Tihomir nam govori kako se nada da će se situacija u dogledno vrijeme smiriti, a samim time njegovi zaposlenici u tom slučaju mogu računati na svoje radno mjesto.

Uz Vladine mjere i neka naša sredstva možemo ovako izdržati četiri do pet mjeseci, no trebalo bi se nešto kroz, recimo, dva mjeseca pokrenuti. Ako se situacija ne smiri, morat ćemo o svemu jako dobro razmisliti. Sve ovisi o razvoju situacije. Ako do šestog mjeseca bude išta bolje, onda ćemo raditi i dalje, a ako ovo potraje, onda definitivno moram dobro razmisliti što ću dalje – zaključio je Koprivničanac Tihomir Husnjak.

- Oglas -

PUZ: Žena koja je ušla u poštu u Zapruđu ne boluje od koronavirusa

0
Policija // Foto: Sanjin Bojić
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Zagrebačka policijska uprava izvijestila je u srijedu da žena koja je ušla u poslovnicu Hrvatske pošte u novozagrebačkon naselju Zapruđe, ne boluje od koronavirusa i svojim ponašanjem nije odvela u opasnost nikoga od prisutnih u tom prostoru.

Policijska uprava zagrebačka priopćila je da su policajci izašli na mjesto događaja nakon zaprimljene informacije kako je nepoznata žena bila u prostoru pošte u Zapruđu, i tada je, navodno, sama izjavila da boluje od koronavirusa, zbog čega dezinficiraju taj poštanski ured.

Policija je provjerama na terenu te kroz razgovor sa zaposlenicima pošte i drugim obavljenim razgovorima utvrdila kako je u prostorije pošte u Zapruđu jutros oko devet sati doista došla ženska osoba kako bi predala doznake za bolovanje druge osobe koje je bilo potrebno poslati u njegovo poduzeće.

Također, utvrđeno je i da ona ne boluje od koronavirusa, a papiri jesu od osobe koja je zaražena tim virusom, no koja se – strogo poštujući odluke Stožera civilne zaštite RH, nalazi u svom stanu i ne izlazi izvan tog prostora da ne bi zarazila svoje sugrađane.

Žena koja je donijela doznake je susjeda koja vodi brigu o zaraženoj osobi i njegovoj obitelji, a koji se svi nalaze u samoizolaciji poštujući sve preporuke Stožera.

Te papire preuzela je prije tri dana, a prilikom predavanja tih doznaka zaposlenici u pošti, s ciljem dodatnog samozaštitnog ponašanja, imala je ljudsku potrebu napomenuti da se radi o doznakama osobe zaražene Covidom-19, a što je krivo shvaćeno od zaposlenice HP-a u smislu da je ona zaražena, pojašnjava policija.

– U ovom se slučaju radilo o krivom shvaćanju dodatnog upozorenja koje je žena imala potrebu reći, iako je prethodno postupala u skladu sa svim uputama i preporukama kojima se smanjuje rizik od prenošenja zarazne bolesti te svojim ponašanjem nije odvela u opasnost nikoga od prisutnih u tom prostoru – stoji u priopćenju PU zagrebačke.

- Oglas -
×