DES MOZGES

Perpetuum mobile

Unatoč rastu kredibiliteta gradskog šefa, križevački SDP vegetira poput nezainteresiranog priljepka nezavisnoj opciji koja podržava Rajna te njegovim vijećnicima drži ruke u zraku.

08:19h
0
Foto: Matija Gudlin
Admir Sinani // Foto: Matija Gudlin

U Križevcima imamo dva zamjenika gradonačelnika koji su resorno raspoređeni prema stručnosti i preferencijama, vatrogasac i poljoprivrednik Martinčević prva je ruka mjesnim odborima i viđen gost vatrogasnih domova gdje se omladina okuplja na zabavama, plesnjacima i radnim akcijama, dok je inženjer elektrotehnike Šaško zadužen za operativne zadatke u gradu, od digitalizacije gradske uprave do nadzora terenskih radova.

Sudeći prema sve ozbiljnijim signalima iz vrha HDZ-a i medijskim napisima o početku reforme regionalne i lokalne samouprave, na lokalnim svibanjskim izborima 2021. godine, Rajn će novi gradonačelnički mandat morati tražiti bez obojice zamjenika koji su trenutno integralni dio užeg tima koji upravlja gradom, ali ostaje i bez političkih persona koje bi kroz četiri godine konkretnog djelovanja na lokalnoj razini svojim imenom davali značaj političkoj budućnosti nezavisne opcije koja drži većinu u Gradskom vijeću.

Onom vijeću na čijem je čelu Marko Katanović, kojem se za taj posao sazivanja sjednica, potpisivanja dokumenata i držanja reda prema poslovniku iz gradske blagajne mjesečno izdvaja više od 4000 kuna (bruto), kako pokazuje istraživanje nezavisnog vijećnika grada Oroslavja Viktora Šimunića. Katanović se, hvalevrijedno, upustio u privatni biznis, makar je unajmio gradski prostor pa se ubrzo našao na meti oporbenih čelnika. Ujedno je zaposlen u Radniku gdje je ubrzo postao član uprave tog građevinskog giganta pa je tako na nedavnoj konferenciji potpisivanja ugovora o građenju sportske dvorane u Križevcima zapravo bio u idealnoj epidemiološkoj situaciji.

Naime, nije bilo potrebe za socijalnom distancom između dva stolca s obzirom da je bio dovoljan samo jedan, a cijeli taj „perpetuum mobile“ nekako neodoljivo podsjeća na stare dane i kolege mu iz stranke koji su godinama uspješno balansirali između politike i poslovnih-privatnih prilika.

Unatoč rastu kredibiliteta gradskog šefa, križevački SDP vegetira poput nezainteresiranog priljepka nezavisnoj opciji koja podržava Rajna te njegovim vijećnicima drži ruke u zraku. Ideja, rješenja i elokvencije novih lica nema, Kešer igra simultanku za župana i cijela stranka svodi se na pojedince u potrazi za višim interesima. Kao jedini vijećnik sa stavom ostaje bivši predsjednik Ivan Majdak koji se ne libi potegnuti ozbiljne teme, koji je svojedobno prvi načeo Hrga i počeo otvoreno govoriti o npr. „aferi benkice“ a svojevremeno je utabao Katanoviću politički put kad ga je postavio za zamjenika prilikom svoje kandidature za gradonačelnika.

S obzirom na koaliciju u gradskom vijeću, lokalni SDP cilja na jedno mjesto zamjenika gradonačelnika na svibanjskim izborima, a sudeći prema prikazanim ambicijama, teško je povjerovati da bi šef stranke propustio ispregovarati tu poziciju. Ipak, ako se ostvari najavljeni početak reforme i ukidanje zamjenika gradonačelnika za gradove manje od 35 tisuća stanovnika, dvije politički bitne pozicije te dva vrlo dobro plaćena radna mjesta nestaju s radara, iako ne treba sumnjati u rješenja autentičnih domaćih političara koji su vrlo vješti i kreativni u najtežim trenucima.

Vrijedi spomenuti i činjenicu kako je križevačka gradska uprava osim pročelnika upravnih odjela u novoj sistematizaciji radnih mjesta uvela pozicije viših savjetnika, odnosno mjesta na koja su (po)spremljeni bivši pročelnici iz vremena Hrgove vladavine. Vjerojatno se nitko ne bi začudio ukoliko se karte ispremiješaju, zamjenici postanu viši savjetnici, a viši savjetnici zamjenici višim savjetnicima. Perpetuum mobile.

čitam...