Zdravlje

Počela sezona krpelja, tri osobe zatražile pomoć nakon ugriza, M. Blažeković: Ako ga uočite na tijelu, ne stavljajte nikakvu tekućinu na njega

Za vrijeme boravka u prirodni, treba zaštiti određena područja na tijelu. Preporučuje se nošenje svjetlije obuće i odjeće. Hlače dugih nogavica i majice dugih rukava te zatvorenu obuću. Po mogućnosti nogavice staviti u čarape i majice u hlače kako bi izbjegli otvore kroz koje se krpelji mogu uvući.

18:00h
0
Krpelji su prenosioci ozbiljnih bolesti // Screenshot: YouTube

U Koprivnici su, zasad, tri osobe zatražile pomoć nakon ugriza krpelja, no nitko nije hospitaliziran, potvrdili su nam iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Naša županija pogodna je za život krpelja, pogotovo u proljeće i ljeto, stoga se treba adekvatno zaštiti i znati prepoznati prve simptome.

– Simptomi se javljaju postepeno. Kod zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom, koji je bakterijski, postoji više faza. U prvoj fazi dolazi do kožnog osipa, a dužom stagnacijom i u nedostatku potrebnog antibiotika, u kasnijim fazama može doći i do upale mozga, jetre i drugih organa – upozorava doktorica Maja Blažeković iz Zavoda za javno zdravstvo.

Najčešća mjesta ugriza su oko gležnjeva, stražnja strana koljena, pazusi, oko vrata, ušiju, odnosno posvuda gdje je koža tanka. Posljedice uboda ovise o krpelju, nije svaki krpelj zaražen.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije savjetuje kako se zaštiti od uboda.

Savjetovalište za pretile
Maja Blažeković // Foto: Ivan Brkić

– Za vrijeme boravka u prirodni, treba zaštiti određena područja na tijelu. Preporučuje se nošenje svjetlije obuće i odjeće. Hlače dugih nogavica i majice dugih rukava te zatvorenu obuću. Po mogućnosti nogavice staviti u čarape i majice u hlače kako bi izbjegli otvore kroz koje se krpelji mogu uvući. Nakon boravka u prirodi treba pregledati i skinuti nošenu odjeću, oprati se i pregledati tijelo. Mogu se koristiti repelenti no ipak nisu uvijek učinkoviti. U svakom slučaju, preporučuje se cijepljenje ali ono se plaća – savjetuje doktorica Blažeković.

U narodu postoji priča da se ‘šklopce’ treba polijati uljem kako bi oni otpali. To nije točno.

– Ako uočite krpelja na tijelu, ne stavljajte nikakvu tekućinu na njega. Kod stavljanja ulja, vode i sličnog, krpelj se guši i povrati sadržaj koji može sadržavati virus. Potrebno je samo pincetom zahvatiti glavu krpelja te ga okrenuti u smjeru suprotnog od kazaljke na satu i izvaditi. Savjetuje se praćenje mjesta ugriza dva do tri tjedna, u slučaju javljanja nekih od simptoma obratite se liječniku – zaključuje Maja Blažeković.

 

čitam...